Īpaši aizsargājamo pludmaļu apsaimniekošana pašvaldībām uzticēta pēc viņu pašu iniciatīvas, turklāt šim mērķim pašvaldībām pagājušajā gadā vien bija piešķirti 199 000 eiro no Latvijas vides aizsardzības fonda līdzekļiem, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) pārstāve Maija Rēna.

Līdzšinējo sadarbību ar pašvaldībām DAP uzskata par veiksmīgu un to vēlētos turpināt, taču, ja pašvaldības lems citādi, pludmales zonu īpaši aizsargājamās dabas teritorijās apsaimniekos pašu spēkiem, ieguldot līdzekļus no DAP pamatbudžeta.

Kopš 2015. gada, kad stājās spēkā Zemes pārvaldības likums, atbildība par pludmaļu uzturēšanu pie jūras uzticēta pašvaldībām, izņemot nelielas teritorijas, kas atrodas nacionālajos parkos, speciāli noteiktās zonās un dabas liegumos. No visiem teju 500 kilometriem piekrastes šādi ir 98 kilometri, un par daļu no tiem DAP ir noslēgusi apsaimniekošanas līgumus ar sešām pašvaldībām, skaidroja Rēna.

Viņa arī norādīja, ka, DAP ieskatā, pludmaļu un citu dabas objektu apmeklējuma tiešās ieguvējas ir pašvaldības, jo tūristi nakšņo šajās teritorijās, iepērkas un citā veidā dod pienesumu teritoriju ekonomiskajai attīstībai.

"Jāuzsver, ka lielāko daļu piekrastes zonas, tāpat kā pārējās īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, iekšzemē apsaimnieko un kārtību tajās uztur pati DAP, kas turklāt veido un uztur infrastruktūru - takas, laipas, kāpnes un pieejas apskates objektiem," pauda DAP ģenerāldirektors Juris Jātnieks.

Kā ziņots, Latvijas Piekrastes pašvaldību apvienības (LPPA) valde nolēmusi, ka no nākamā gada vairs nekops piekrastes joslu, kas pieder valstij un atrodas DAP pārvaldības teritorijās, informēja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece attīstības un plānošanas jautājumos Gunta Lukstiņa. Turpmāk par īpašumu apsaimniekošanu būs jārūpējas pašai DAP.

"Apvienība aicinās DAP vērsties katrā pašvaldībā, lai noslēgtu līgumu ar pašvaldību par pārvaldes turējumā esošo teritoriju apsaimniekošanu," norāda Lukstiņa.

Latvijas Piekrastes pašvaldību apvienība dibināta 2004. gadā, apvienojot Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastes vietējās pašvaldības. Apvienības sastāvā ir 16 pašvaldības, kas visas ir LPS biedri. LPPA mērķis ir apvienot visas piekrastes vietējā līmeņa pašvaldības kopīgu problēmu risināšanai un savu interešu aizstāvēšanai valsts līmenī.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    Larijs Kukarans 31.01.2019, 11:34:24

    DAP vēlas turpināt sadarbību ar pašvaldībām valstij piekritīgo pludmaļu kopšanā
    Vai nebūtu pareizi aiz pašvaldībām komatu likt,un kas tas par vārdu,piekritīga?Varbūt,pieguļošo(a)? Esmu kaut ko palaidis garām?Nespēju izsekot jaunvārdu ienākšanai latviešu valodā,par angļu vārdiem nerunājot,tas vispār ir vāks.Tiešām jāsaka,mūsu laikos muļķu bija mazāk,daudz mazāk,bet tā tas bija!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: