Valsts vides dienests (VVD) apturējis trīs nelegālu atkritumu pārrobežu pārvadājumus, tādējādi novēršot 22,82 tonnu plastmasas atkritumu ievešanu Latvijā, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Santa Vaļuma.

Pārbaudes, kurās konstatēti pārkāpumi, veiktas pārvadājumiem, kuri Latvijā ieradušies Ventspils ostā. Atkritumu pārvadājumi ceļojuši uz Latviju no Zviedrijas un Norvēģijas.

Kā norāda Vaļuma, VVD novērsis "iespaidīgu afēru", kurā no Zviedrijas ievestos atkritumus bija paredzēts uzdot par Latvijas teritorijā savāktiem, tādējādi mākslīgi palielinot mūsu valstī savākto un reģenerēto atkritumu daudzumu. Atkritumus tika plānots norādīt par Latvijā savāktiem un tad nodot pārstrādei Latvijā, lai saņemtu dabas resursu nodokļa maksāšanas atbrīvojumu, izvairoties no nodokļu nomaksas. "Tādējādi tiktu apkrāpta Latvijas valsts, izvairoties no nodokļu nomaksas," skaidroja pārstāve.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) uzsver, ka tieši pērn veiktie grozījumi Atkritumu apsaimniekošanas likumā, kas nosaka stingrākas kontroles iespējas VVD, kā arī VVD īstenotās inspektoru apmācības, ir ievērojami veicinājušas pārrobežu pārvadājumu pārraudzību.

Savukārt VVD vadītāja Inga Koļegova norāda, ka VVD sadarbojas ar Zviedrijas un Norvēģijas kolēģiem, informējot par atkritumu pārrobežu pārvadājumu gadījumiem, kur konstatēti būtiski pārkāpumi. "Par katru gadījumu mēs individuāli komunicējam ar tās valsts kolēģiem, no kuras šie nelegālie pārvadājumi cenšas "ieceļot", lai arvien uzlabotu un pastiprinātu kontroli pār šiem pārvadājumiem un piemērotu ievērojamus sodus tiem, kuri izvēlēsies likumu pārkāpt," norāda dienesta direktore.

VARAM skaidro, ka kopš šī gada sākuma VVD inspektori veic intensīvākas pārrobežu sūtījumu kontroles, un, izvērtējot katru konkrēto situāciju, notiek gan auto transporta novērošana, gan kravu plūsmu kontroles.

Konkrētie trīs pārvadājumi apturēti 4. oktobrī, 1. novembrī un 16. novembrī. Pārkāpumi atklāti, pārbaudot gan pārvadājumu dokumentāciju, gan arī pašu kravu. Kopumā dienests šogad veicis 46 pārbaudes atkritumu pārrobežu pārvadājumos.

Lasi vēl

Komentāri (40)

  • -7
    Ivars Jansons 22.11.2018, 12:08:06

    Tas ir labi. Tas ir labi! Pastāstiet, uz kurieni tad būtu vesti tie plastmasas atkritumi? Kur bija izdomāts tos izkraut Ventspilī?Varbūt, derētu arī kāds uzvārdiņš??? Vai tad uz Ventspili neved arī bīstamos atkritumus no Skandināvu valstīm??? Uz kurieni tos transportē??? Tirgus tantes stāsta, ka Pentuļos redzēti milzum daudz maisu... Varbūt. Domes Ošiņš kaut ko var pastāstīt vairāk???

  • -12
    Arnis Junge 22.11.2018, 16:18:08

    Paliek arvien trakāk. Janson' - varbūt griezies pie pašiem uzņēmējiem, kas kravu piegādāja. Ieraksts raksta komentāru sadaļā te Tavu interesi neapslāpēs. :D #PilnmēnessBezApstājas #GlābietOnkuli

  • -6
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 23.11.2018, 10:09:40

    Pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” informē, ka sadzīves atkritumu poligonā “Pentuļi” netiek ievesti atkritumi no ārvalstīm, kā arī pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” rīcībā nav sīkākas informācijas par nelegāli veiktā atkritumu pārrobežu pārvadājuma iespējamo galamērķi. Kā jau iepriekš esam skaidrojuši, tikai laika periodā no 2015. gada jūlija līdz 2016. gada janvārim poligona teritorijā, ko pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” iznomā, tika ievesti pārstrādei paredzēti atkritumi no ārvalstīm. Nomniekam šo atkritumu ievešanai bija izsniegta atļauja, turklāt tas savu saimniecisko darbību veic saskaņā ar izsniegtās piesārņojošās darbības atļaujas nosacījumiem, ko kontrolē Valsts vides dienesta Ventspils reģionālā pārvalde.

  • -14
    keda 22.11.2018, 12:19:47

    Hahahahahahahahahhahhahhahhaahhaa pat neverot zināju, kurš komentāru ieblējis :D Ivar, maločiks!

  • -2
    Elviss22 22.11.2018, 13:10:32

    Par tiem atkritumu kalniem no citām valstīm caur Ventspils ostu Jansonam taisnība, neviens jau arī nekontrolē vai nav radiācijas vai toksisko vielu saturoši.

  • -5
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 23.11.2018, 10:10:30

    Pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” informē, ka savāc atkritumus no Ventspils ostā ienākošajiem prāmjiem saskaņā ar noslēgtā līguma nosacījumiem . Varam atzīmēt, ka atkritumu apsaimniekošana šajos prāmjos tiek organizēta, atsevišķi nodalot un nododot bīstamos atkritumus, tālākai pārstrādei derīgus atkritumus un sadzīves atkritumus, tādejādi nodrošinot, ka radītie atkritumi tiek apsaimniekoti pareizi un apkārtējai videi droši.

  • -2
    Nif nifs 23.11.2018, 10:22:29

    Paga..."sadzīves atkritumu poligonā “Pentuļi” netiek ievesti atkritumi no ārvalstīm" un nākamajā komentārā jau "Ventspils labiekārtošanas kombināts” informē, ka savāc atkritumus no Ventspils ostā ienākošajiem prāmjiem".
    Nesanāk tā kā pretruna?
    (Par rakstā minēto necepos, ir skaidrs, ka atkal kādi privātuzņēmēji gribējuši biznesu bīdīt. Labi, ka novērsa)

  • -5
    sranskis 23.11.2018, 10:31:41

    Pa lielam nesanāk pretruna, par cik no prāmjiem savāc tos atkritumus, kuri radušies reisa laikā. Un par to, visticamāk, arī samaksā un ne mazo naudu. Tas ir tas pats process, ja kāds ar kemperi aizperdis uz Franciju-Vāciju-Portugāli un viņam jāmaksā par savu atkritumu nodošanu!

  • -6
    arcus 23.11.2018, 10:51:03

    Ja nezini, nerunā! Visas kravas no prāmja iet caur radiācijas kontroles vārtiem!!!!! Tā rodas visas šīs baumas un cilvēki tic.

  • -3
    Reptīlis 22.11.2018, 13:32:00

    Ir pat līgums LK ar prāmjiem, ka tie savus atkritumus izkrauj tieši Ventspilī. Tad nu no prāmi tiek izkrauts viss, ko otrā pusē vajadzētu šķirot un bargu piķi par to maksāt. Piemēram baterijas.

  • -12
    ^^—^^ 22.11.2018, 16:22:53

    Nebeidzu vien brīnīties, cik atsevišķi kadri ir labi informēti par visu - par uzņēmēju līgumiem, par kontroles veikšanu, par kravu sastāviem, par to, kas kuram, ko maksā. :D "Super".
    Un, jā, piekrītu Arnim - #GlābietOnkuli :D

  • -4
    Ivars Jansons 22.11.2018, 17:58:30

    Kuram ta uzkāpa uz varžacīm? Va ta uzvārdiņus nosauks Aivars pēc 3 dienām, kā parasti??? Aivars jau arī pateica, ka Ventspils VVD ir bijis ilgstoši korumpēts!!! To jau es neizdomāju...Uz priekšu, biedri!

  • -3
    Janis Zvejnieks 22.11.2018, 21:29:51

    Regits kundz !Ventspils i maz pilsetin un ja tu i Venti$, no dzim$ans,tad tev nav nekad brinum,ja es napazist tev,tad kads no maniem pazinam noteikt tev pazist. un nedzivo jau tikai pa set vien,iet toc uz darb ari,ne ar aizsietam acim un aizbastam ausim. a tas Onkuls,nav dzims Ventspili,bet mana skatijuma ir pelnijs but ,lai vin saukt pa Ventin. bet tas mazais virels, nekad nav bijs, vel tagad nav un nekad nebus Venti$

  • -11
    ^^—^^ 23.11.2018, 09:04:08

    Pilnīgi un galīgi nepareizi, Jāni. Es vienkārši dzīvoju savu dzīvi - ne citu. Bet to, ka Onkulim nav riktīgi ar galvu - tas ir redzams pat sētas mietam.

  • -4
    Larijs Kukarans 22.11.2018, 23:36:28

    Jān,ta ka naglai uz galv!

  • -8
    Nif nifs 23.11.2018, 10:23:47

    Regita, tieši manas domas!

  • -4
    Ivars Jansons 23.11.2018, 10:58:07

    Par bīstamo atkritumu ievešanu Ventspilī izsmeļoši varētu pastāstīt Domes Vides uzraudzības nodaļas vadītāja Zīlniece, kura aktīvi piedalās visās sabiedriskajās apspriešanās, un, ļoti labi pārzina, kā tiek izmuļķoti un piemuļķoti mīļie ventiņi!!! Kādi atkritumi bija tie, ko minēja Labiekārtošanas kombināts savā pirmajā komentārā??? Kur atkal zudusi Pļaviņas kundzīte no VRVD??? Kurš no kura tad tur īsti ko nomā????

  • -5
    Opaps 24.11.2018, 23:28:13

    Vecais perdeli! Kad tu( spec.ar mazo burti ) beidzot beigsi apdirst Ventspili ? Beidzot brauci prom no sudigas pilsetas.

  • -8
    sranskis 23.11.2018, 11:45:55

    Ka teica viens speciālists, pārfrāzēšu: "Ņe hvatajet na vas aloiziča!" Tas par dažiem komentētājiem!

  • 0
    Brīvā Latvija 24.11.2018, 09:46:54

    Kā zināms Ventspilī, Pārventā aiz Kantsona kapiem, 2019. gadā paredzēts sākt būvēt atkritumu reģenerācijas iekārtu jeb jaunu katlumāju, kurā tiks izmantots no atkritumiem iegūts kurināmais. Šeit no LK materiāliem:
    ''Lai nodrošinātu tehnoloģiskā procesa pilnu jaudu, no atkritumiem iegūts kurināmais var tikt pieņemts arī no citiem atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem.
    Kurtuves iekurināšanas jeb palaišanas, kā arī degšanas procesa stabilizācija vajadzībām un rezerves kurināmais tiks izmantota dīzeļdegviela – līdz 660 tonnas gadā''
    https://www.ventspils.lv/files/dokumenti/zinas/2017/septembris/ventspils-naik-sakotnejas-apspr-materials.pdf

  • -1
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 27.11.2018, 09:39:18

    2012.gadā pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” nodeva ekspluatācijā atkritumu priekšapstrādes cehu poligonā “Pentuļi”, kur tehnoloģiskā procesa rezultātā no Ventspils atkritumu apsaimniekošanas reģionā savājtajiem sadzīves atkritumime tiek iegūts materiāls NAIK (No atkritumiem iegūtais kurināmais) ražošanai un organiskā viela, no kuras var iegūt biogāzi.
    Šobrīd iegūtais NAIK tiek nogādāts vienīgajās atkritumu sadedzināšanas iekārtās Latvijā Brocēnu cementa rūpnīcā “Cemex”, kas izmanto savu monopolstāvokli Latvijā un tā neprognozējamais pieprasījums pēc NAIK jau šobrīd rada problēmas Latvijā saražotā NAIK realizācijā. Pašreiz Pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” saražo apmēram 11 000 tonnas NAIK izejvielu gadā.

  • -1
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 27.11.2018, 09:40:21

    Izvērtējot esošo situāciju, nākas secināt, ka ir investēti ievērojami līdzekļi, lai izveidotu atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūru, ar kuras palīdzību varētu veikt atkritumu priekšapstrādi, bet reāli nav, kur nodot pārstrādātos atkritumus, un uzglabāt tos ilgstoši, bez tuvākā laikā iespējama problēmas risinājuma, arī nav lietderīgi. Ir izveidojusies situācija, kad ir apdraudēta pilnvērtīga radītās infrastruktūras darbība, un pastāv risks, ka būs jāapglabā apstrādātus sadzīves atkritumus, maksājot par to apglabāšanu Dabas resursu nodokli ( no 25 EUR/tonnā 2017.gadā līdz gadā 50 EUR/tonnā 2020.), būtiski jāpaaugstina apglabāšanas tarifs un attiecīgi arī kopējais atkritumu apsaimniekošanas tarifs. Apglabājot atkritumu poligonā “Pentuļi”, esošo apglabāšanas šūnu būs nepieciešams rekultivēt un veidot jaunu, tikai tas būs iespējams par Sabiedrības pašas līdzekļiem, vai arī piesaistītiem kredītlīdzekļiem, jo ES līdzfinansējumu šādām aktivitātēm nav plānots piešķirt.

  • -1
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 27.11.2018, 09:40:48

    2011.gada 27.decembra Ministru kabineta noteikumi Nr.1032 “Atkritumu poligonu ierīkošanas, atkritumu poligonu un izgāztuvju apsaimniekošanas, slēgšanas un rekultivācijas noteikumi” nosaka, ka no 2013.gada 16.jūlija līdz 2020.gada 16 jūlijam drīkst apglabāt 50%, savukārt no 2020.gada 16.jūlija 35% no savāktajiem atkritumiem, līdz 2035.gadam tikai 10% no savāktajiem atkritumiem.

  • -1
    PSIA "Ventspils labiekārtošanas kombināts" 27.11.2018, 09:41:19

    Izvērtējot iepriekš minētos riskus un raugoties perspektīvā, lai radītie atkritumi nebūtu problēma, bet gan resurss, resurss siltuma un elektrības ražošanai, sadarbojoties Ventspils pilsētas domei, PSIA “Ventspils siltums” un pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” jau kopš 2016.gada tiek strādāts pie projekta “NAIK reģenerācijas iekārtu izbūve Talsu ielā 69, Ventspilī” un 2018.gada 17.oktobrī ir iesniegts projekta pieteikums KF līdzkļu piesaistei Projekta realizācijai.

    2018.oktobrī ir Vides pārraudzības valsts birojs ir izdevis atzinumu par paredzēto darbību, ka tā neietekmēs apkārtējo vidi, atzinumā ir uzskaitīt pasākumi, kas jāievēro projektēšanas, būvniecības un ekpluatācijās fāzēs. Ar atzinumu var iepazīties šeit http://vlk.lv/pazinojums-par-iesnieguma-sanemsanu-planotas-darbibas-akceptesanai/

  • -4
    Ivars Jansons 24.11.2018, 11:18:38

    Lūdzu precizēt, ja jau pateikts ir A, - kas tas ir - no atkritumiem iegūts kurināmais? Vai to arī taisīs, ražos, meistaros Ventspilī Talsu ielā???

  • -3
    Janis Zvejnieks 24.11.2018, 23:07:05

    Janson kungs,es jums var precizet. man vecak sak buvet Ventspils nafts parsuknesans baz un ari es kad laik tur sav veselib maitaj,pat gramata kur ir izdot par to ir man bild. tik daudz to nafts produkt ir tai zemite pa tiem gadiem saliet,ka 90gados saurb caurums un uzcel specials rezervuars kur tos gruntsudens nostadin un paliek nafts produkt kurinamais

  • -3
    Ivars Jansons 24.11.2018, 23:26:49

    Tagad to sauc par piesārņotām teritorijām, bet par to skaļi nedrīkst runāt... To , taču, visi zina, ka Ventspilī ir sačakarēta osta un pieķēzīts ostas akvatorijs...

  • -8
    Opaps 24.11.2018, 23:35:55

    Vecai perduli ! Tas notika 50-40 gadu atpakal-vecaja zistma. Tad bija citi likumi, it ka tu to nezinatu, kaut atnaci dzivot no cuhnas.

  • -1
    Janis Zvejnieks 25.11.2018, 00:02:01

    Viri tikai mieru ! 30 gadus atpakal, aivars pakalu laizija domes veciem. neka no ta laika buvem kur $is bija pakalpins nav palicis. vienkarsi izdzesa no Ventspils arhitekturas ,tirzdzniecibas nams Kosmos, kafejnica $asliks, Ventini ta zina,kas tur pielikuma bija

  • -8
    sranskis 25.11.2018, 11:03:53

    Zvejniek, lūdzu turpiniet savu murgu konkrētāk par laiku pirms 30 gadiem!

  • 0
    Janis Zvejnieks 25.11.2018, 19:32:59

    arvien vairak parliecinos,ka daudzi komentetaji te nav Ventini, vai ari ir jauni un zali gurki. ja kads nezin kas bija tais ekas,tad bus vien pasiem jasamekle vecas Ventas Balss ,ta laika avizes.kas bija aivars tolaik, tapat visiem zinams. Bet viss labakais, ka visi aivara slavinataji ,sini avizite ir ar nickneimiem, bet loti daudz civeku ar saviem vardiem , uzvardiem ,kas izsaka savas domas, ka likums visiem viens un tiesas lemumi japilda

  • -5
    sranskis 26.11.2018, 07:42:51

    1.Pirms 30 gadiem Zvejnieks pats bija jauns un zaļš gurķis.
    2.Pirms 30 gadiem šeit bija padomju vara.
    3.Pirms 30 gadiem Lembergu pimo reizi ievēlēja par Ventspils TDP IK priekšsēdētāju.
    4.Zinu gan kas bija Kosmoss un Šašliki, gan Sārtās buras, gan Karavella. Un Bitīti arī zinu!
    5.Tikai nezinu, kurā skolā Zvejnieks mācījies, ja latviski neprot rakstīt pareizi. Līdz ar to jautājums- no kuras palīgskolas klases tikāt izmests par nesekmību?

  • -2
    Ivars Jansons 26.11.2018, 19:05:48

    Padomju vara no Ventspils ostas gadā pelnīja 2,3 miljardus invalūtas rubļus! Cik pelna Valsts gadā no Ventspils ostas tagad???

  • -3
    sranskis 26.11.2018, 20:21:31

    Jansons kaut kā aizmirsis, ka šeit VISS bija valsts īpašums! Un visi viņa minētie invalūtas rubļi aizpeldēja Maskavas virzienā, ja viņš to nezin!

  • -2
    keda 26.11.2018, 21:32:15

    Jansons raksta to, ko lielie politiskie draugi pasaka priekšā.
    Zvejniek Janka laikam jau lab dzīvo aiz robežas, bet tas zobs uz Ventspili, Latviju nez kāpēc palicis. Pat dēlam izskaloja smadzenes un pēc cerīgas olimpādes šis ir beidzis karjeru... nu kas tas ir....

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: