Pagājušajā gadā ledus iešanas laikā no saliņas Zirās ugunsdzēsēji evakuēja aitas un kazas. Šogad to saimnieki Lienīte Leitāne un Kārlis Dzirnieks negaidīja ekstremālus apstākļus, bet jau laikus nogādāja ganāmpulku drošībā.

Kempings Ventaskrasti atrodas pašā Ventas krastā. Tieši pretī, uz saliņas upes vidū, mitinās aptuveni 30 aitas un kazas. Ar savu dabai maksimāli pietuvināto dzīvošanu pelēkraibais ganāmpulks piesaista kempinga apmeklētājus.

Dzīvnieciņus var vērot no augstā krasta vai arī ar laivu doties pie viņiem ciemos. Pagājušā gada marta beigās, ledus iešanas laikā, visaugstāk ūdens līmenis Ventā pacēlās Zlēkās – par gandrīz 6,5 metriem. Baidoties par ganāmpulka drošību, kempinga Ventaskrasti īpašniece lūdza palīgā ugunsdzēsējus, un tie pēdējā brīdī paguva dzīvās radībiņas pārvest krastā. Šogad saimnieki vairs neriskēja, bet jau rudenī, īsi pirms ziemas iestāšanās, nogādāja aitas un kazas ziemas mītnē, kur tās draudzīgā pulkā gaida pavasari.

Ventas Balsi ragaiņi un nagaiņi sagaida ar skaļiem blējieniem. Iežogotais aploks, protams, nav tik plašs kā ierastā mājvieta – aptuveni 7 hektārus liela sala –, turklāt dziļais sniegs traucē izskrieties. Redzams, ka vislabprātāk lopiņi uzturas pie siena ruļļiem. Daža laba kaziņa ar sakaltušu zāles stiebru mutē atstāj uz skatītājiem nevērīga švīta iespaidu. Savukārt aitu un kazu puiši un vīri ar ragainajām galvām rāda savu spēku un gatavību būt par aizstāvjiem savējiem.

Ganāmpulka vienīgais uzdevums ir dzīvot uz salas. Kempinga klienti par to ir sajūsmināti. Daža laba ģimene vasarā vienā dienā saliņu apmeklē pat vairākas reizes. Kārlis stāsta, ka pirms dažiem gadiem ganāmpulkā bijis tikai 15 galvu, tagad ir jau 30. Vasarā aitas un kazas nav jāpiebaro, vien reizi nedēļā tām tiek piegādāta spēkbarība un sāls. Turklāt, ja nebūtu aitu un kazu, saliņa aizaugtu ar krūmiem. Tagad nav problēmu, jo visi jaunie dzinumi tiek notiesāti.

Pāris reižu gadā aitas cērp. Vilnu saimnieki atdāvina, bet gaļas ieguves dēļ uz debesu ganībām nav aizraidīts neviens dzīvnieks: «Aitas mums kalpo tūristu piesaistīšanai. Kad būs par daudz, uzdāvināsim citiem.» Pēc ledus iziešanas aitas un kazas dosies atpakaļ uz salu. Vienā reizē laivā iespējams pārvest piecus dzīvniekus. Tātad būs vajadzīgi kādi seši laivu braucieni.

Foto: Juris Ģigulis

Ventaskrastu aitu un kazu ganāmpulks šoziem mitinās aplokā. Jo, kas zina, varbūt arī šogad palu ūdeņi apdraudēs viņu dzīvesvietu uz salas?

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: