Par šā gada putnu Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) pasludinājusi meža pūci Strix aluco.

Intensīvās mežizstrādes dēļ gada putnam Latvijas mežos trūkst piemērotu ligzdošanas vietu – vecu un dobumainu koku. Tādēļ meža pūces, pretēji savam nosaukumam, arvien biežāk apmetas lauku ainavā – lielos kokos pagalmos, parkos, kapsētās un apdzīvotās vietās.

Izvēloties akcijas devīzi – „Meža pūcei mājas arī mežā!”, LOB sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi aicina iedzīvotājus palīdzēt gada putnam, izgatavojot un izliekot mežos mākslīgās ligzdvietas – pūču būrus.

Meža pūce ir visbiežāk sastopamā no 13 Latvijā reģistrētajām pūču sugām, un tās krāsa variē no gaiši pelēkas līdz tumši rūsganbrūnai.

Pūce ir aktīva krēslā un tumsā, kad meklē barību, pārsvarā – peļveidīgos grauzējus. Ligzdu meža pūce pati negatavo, mazuļu audzēšanai tā meklē lielus koku dobumus. Retos gadījumos ģimenes turpināšanai izvēlas lielas citu putnu būvētās zaru ligzdas vai ēku spraugas, pažobeles un drupas. Pavasara pievakarēs bieži dzirdama pūču tēviņu ūjināšana „huū hu huhuhuhū” vai spalgie mātīšu saucieni „kī–vik”.

Gada putna akcijas koordinators – Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvis, ornitologs Andris Avotiņš norāda, ka „šīs ziemas apstākļi pūcēm rādās bargi – biezās sniega segas un sērsnas dēļ ir grūti sagādāt barību. Tomēr, neatkarīgi no tā, gada putns jau februārī uzsāks riestu ar aicinošu ūjināšanu. Visātrāk ligzdošanu pūces uzsāks lielajās pilsētās, piemēram, Rīgā un Jelgavā, kur ir siltāks un barības – vairāk. Citur pūces sāks perēt tikai aprīļa vidū.”

„Pūces gadā” iedzīvotāji tiek aicināti ziedot meža pūces būru izgatavošanai un izvietošanai mežos, to ikviens dabas draugs var paveikt labdarības portālā www.labdaribasfaktors.lv.

Instrukcijas, kā pašam izgatavot pūču būri, pieejamas LOB interneta lapā www.lob.lv. Iedzīvotāju pašu taisītos būrus ieteicams izvietot mežos vai arī piedāvāt ornitologiem izlikšanai piemērotās mežaudzēs.

LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus uzsver: „Gada putna akciju laikā līdz šim

visbiežāk esam pievērsuši uzmanību retiem un īpaši aizsargājamiem putniem.

Šogad esam izvēlējušies vienu no parastākajiem naktsputniem, lai liktu

cilvēkiem aizdomāties, kāpēc meža pūcei bieži vien nav vietas mūsu mežos, un

ANO pasludinātajā Starptautiskajā mežu gadā aicinātu palīdzēt meža pūcei

atgriezties mājās – mežā.”

Foto: Andris Avotins

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: