Plašā meža un kūdras ugunsgrēka dēļ, kas izcēlies Talsu novada Valdgales pagastā, šodien no blakus esošā Ventspils novada tiek evakuēti Stiklu ciema iedzīvotāji.

Pārbaudot šo apdzīvoto vietu, uz kuru vējš virzījās dūmi, konstatēts diezgan liels sadūmojums. Līdz ar to tika pieņemts lēmums vispirms evakuēt Stiklu speciālās internātskolas audzēkņus. Patlaban norisinās Stiklu iedzīvotāju evakuācija.

Puzes pagasta pārvaldes vadītāja Santa Šēniņa aģentūrai LETA apliecināja, ka evakuēti ir bērnu nama "Stikli" audzēkņi un pedagogi. Tāpat aizvestas ir arī četras vecāka gadagājuma kundzes, bet vairākas privātpersonas devušās prom ar saviem transportlīdzekļiem. Bērnunama audzēkņi pārvesti un Ances pagastā esošo skolu, bet pensionāri - uz centru Blāzmas ciemā. Privātpersonas savukārt devušās pie draugiem vai radiem.

No 120 Stiklu ciema iedzīvotājiem 70 piekrituši evakuēties, bet 50 atteikušies, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) preses pārstāve Inta Palkavniece. VUGD aicina iedzīvotājus klausīt operatīvo dienestu norādes un, ja nepieciešama evakuācija, tad evakuēties. Ja vajadzīga operatīvo dienestu palīdzība, iedzīvotāji aicināti zvanīt pa tālruni 112.

Notikuma vietā patlaban dežurē arī divas mediķu brigādes, kuru speciālisti snieguši palīdzību vairākiem apdzīvotās vietas iedzīvotājiem. Tā kā traumas nav bijušas nopietnas, neviens cilvēks nav nogādāts slimnīcā, aģentūrai LETA pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD). NMPD informēja, ka iedzīvotāji, kuri ir ugunsgrēka tuvumā, veselības sūdzību gadījumā var konsultējieties ar mediķiem pa tālruņiem 113 vai 66016001. Ja jūtams sadūmojums, mediķi aicina aiztaisīt mājoklim logus un neuzturēties tiešā piedūmojumā.

Savukārt, ventspilnieks Artis Kuģenieks savā Facebook profilā aicina iedzīvotājus palīdzēt cīnīties ar uguns liesmām, kas posta kūdras purvu Valdgales pagastā un strauji tuvojas Stiklu ciemam, no kura jau tiek evakuēti tā iedzīvotāji. Tiek vāktas tehnikas vienības un ūdens resursi, kā arī brīvprātīgie, lai noturētu ugunsgrēku, kas no purviem un mežiem nāk virsū Stiklu ciemam. Koordinācijai: Ints Apsītis +371 2 9272440.

Ņemot vērā, ka ugunsgrēkā ir izveidojies ļoti stiprs piedūmojums un liesmas var strauji mainīt savu virzienu, VUGD gan aicina iedzīvotājus neriskēt ar savu veselību un neiesaistīties ugunsgrēka dzēšanas darbos.

Jau ziņots, ka otrdienas vakarpusē Ziemeļkurzemes virsmežniecības uzraugāmajā teritorijā Talsu novada Valdgales pagasta Lielsalās izcēlās paaugstinātas bīstamības meža ugunsgrēks kūdras izstrādes purvā. Kopējā degšanas platība pārsniedz 100 hektārus. Dzēšanas darbus apgrūtina sausums un lielais vējš. Dūmi izplatās arī uz blakus novadiem.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -5
    keda 18.07.2018, 16:19:59

    Oho tas ar ir nopietni. Tiem brīvprātīgajiem gan jābūt uzmanīgiem, dzirdēju, ka VUGD stiprā vēja dēļ uz laiku apturēja dzēšanu.

  • 0
    reku 18.07.2018, 16:25:17

    Vai evakuēto ciemu apsargās,kas to darīs-armija,zemessardze,policija?

  • -1
    Edgars Kļaviņš 18.07.2018, 19:07:00

    NATO te par Latviju slaistās,varētu vismaz dzēst ugunsgrēkus!

  • -1
    prof.Preobraženskis. 18.07.2018, 19:30:03

    Vai Puzes pagasta "Vecupes" netiks apdraudētas?

  • 0
    Krists Jansevskis 21.07.2018, 21:07:28

    Diez tur nevajag palīdzību varētu kāda grupa savākties un palīdzēt lai uguns neizplatās. Ja ir kāds drosmīgs no Saldus un tās apkaimes puses ar mašīnu kurai ir cisterna rakstat privāti DR.lv vai nu FB.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: