Ventspils pilsētas dome trešdien, 18. jūlijā, pieprasījusi Valsts vides dienesta Ventspils reģionālajai vides pārvaldei maksimāli ātru rīcību un sabiedrības informēšanu jautājumā par pasākumiem ogļu putēšanas ierobežošanai, informē domes priekšsēdētāja 1. vietnieks sadarbības jautājumos Guntis Blumbergs.

Ventspils pilsētas vērsusies arī pie vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda, norādot, ka Valsts vides dienesta darbs un uzņēmuma AS “Ventspils tirdzniecības osta” darbības ir nepietiekamas, lai novērstu ogļu putēšanu, un ministrs solījis enerģiski iesaistīties šī jautājuma risināšanā.

Reaģējot uz saņemtajām sūdzībām par ogļu putēšanu pilsētā un nolūkā piedalīties vides kvalitātes jautājumu risināšanā, lai nodrošinātu pašvaldības iedzīvotāju tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, dome prasa, lai piektdien, 20. jūlijā, uz plānoto Ventspils reģionālās vides pārvaldes tikšanos ar AS “Ventspils Tirdzniecības osta” vadību tiktu uzaicināti arī Ventspils pilsētas domes vadības pārstāvji. Tāpat Ventspils pilsētas dome pieprasa nodrošināt maksimālu sabiedrības informēšanu par pasākumiem ogļu putēšanas ierobežošanai uzņēmumā “Ventspils tirdzniecības osta”, kas vienīgais Ventspilī atklātā veidā pārkrauj akmeņogles, un pēc apspriedes organizēt publisku preses konferenci vai tikšanos ar pilsētas iedzīvotājiem, piedaloties Valsts vides dienesta un “Ventspils tirdzniecības ostas” pārstāvjiem, lai atklāti informētu iedzīvotājus un atbildētu uz viņu jautājumiem par vides kvalitāti pilsētā un veiktajiem pasākumiem ogļu putēšanas novēršanai.

Ventspils pilsētas dome jau informēja, ka ir atkārtoti vērsusies gan pie Valsts vides dienesta, gan pie vienīgā uzņēmuma, kurš Ventspilī akmeņogles pārkrauj atklātā veidā - AS “Ventspils Tirdzniecības osta”, ar prasījumu nekavējoties veikt pasākumus putēšanas novēršanai.

«Dome, lai gan nav atbildīga un tai ir ļoti ierobežotas iespējas ietekmēt uzņēmumu piesārņojošo darbību, uzskata, ka uzņēmuma veiktā dzelzceļa vagonu izkraušanas teritorijas un piebraucamo ceļu mitrināšana nav pietiekoša, un, lai novērstu putēšanu, nepieciešams nodrošināt arī beramkravu uzglabāšanas kaudžu mitrināšanu vai līdzvērtīgu apstrādi putēšanas mazināšanai,» skaidro Blumbergs.

Viņš arī uzsver, ka uzņēmumiem atļaujas piesārņojošos darbību veikšanai un šo atļauju nosacījumu izpildes kontroli veic valsts iestāde – Valsts vides dienesta Ventspils reģionālā vides pārvalde. Pašvaldībai dota tikai iespēja izteikt savu viedokli. Šajā jomā atsevišķam iedzīvotājam un nevalstiskām organizācijām likumdošanā paredzētas lielākas iespējas, nekā pašvaldībai.

«2013.gadā izskatot AS „Ventspils tirdzniecības osta” iesniegumu atļaujas piesārņojošām darbībām saņemšanai, kurā bija plānots akmeņogļu apjoma palielinājums, pašvaldība kategoriski iestājās pret to. Savu viedokli pašvaldība paudusi ne tikai atbildīgajai institūcijai, bet arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Valsts vides dienestam un pat tā laika ministru prezidentam. Neraugoties uz pašvaldības iebildumiem, šāda atļauja tika izsniegta,» atgādina Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks.

Atļaujā Valsts vides dienesta Ventspils reģionālā vides pārvalde noteica virkni nosacījumu gaisa aizsardzībai un putēšanas novēršanai. Nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumos (sauss, vējains) uzņēmumam jāveic uzglabāšanas kaudžu mitrināšana, iekšējo ceļu regulāra tīrīšana un laistīšana, kā arī gaisa kvalitātes monitoringa veikšana - nepārtraukta putekļu koncentrāciju mērīšana uz uzņēmuma teritorijas robežas. Monitoringa rezultātu un citu atļaujas nosacījumu ievērošanas kontroli veic atļauju izsniegusī iestāde.

Lai operatīvi reaģētu uz iedzīvotāju sūdzībām par vides problēmām¸ pašvaldība aicina iedzīvotājus konkrētu sūdzību gadījumā vērsties kontrolējošajā iestādē - Valsts vides dienesta Ventspils reģionālajā vides pārvaldē: tel. 63626903 (darba laikā), mob. 25749231 (24 h diennaktī) vai Valsts vides dienestā uz vides SOS bezmaksas tālruni 80000828, kā arī aicinām visus, kuriem tiešām rūp vides kvalitāte, uz konstruktīvu sadarbību un izmantot iespēju piedalīties uzņēmumu organizētajās sabiedriskajās apspriešanās.

«Pašvaldība labi apzinās, ka gaiss Ventspilī ieilgušā sausuma dēļ ir putekļains, taču tas neatbrīvo uzņēmumus no atbildības ievērot atļauju nosacījumus. Tāpēc pašvaldība pieprasījusi Valsts vides dienesta Ventspils reģionālās vides pārvaldei un AS “Ventspils Tirdzniecības osta” sniegt informāciju par piesārņojošās darbības atļaujas gaisa aizsardzības nosacījumu izpildi, kā arī par gaisa kvalitātes monitoringa rezultātiem,» sacīja Blumbergs.

Lasi vēl

Komentāri (18)

  • -4
    Aivars Laimonis Pirdulis 18.07.2018, 16:03:07

    Vai tad ogļu putekļi nonākuši līdz pat Blumberga kunga privātmājai?
    Tad gan vairs nav labi.

  • -3
    Aka 18.07.2018, 16:20:33

    Kad Ventspilī notika Maratons, arī notika darbības ogļu pārkraušanā, tikai tad to neviens neievēroja, nebija nekā. Jā, pirms vairākiem gadiem esmu izbaudījusi netīru palodzi, bet tagad jau mēnesi , katru dienu staigājot no rītiem promenādē, neredzu neko, palodzes tīras. Šodien pat pārbraucu ar roku pa soliņu...Kur tad nonāk tie ogļu putekļi???

  • 0
    Dajūsko 19.07.2018, 11:01:49

    Tikai nevajag, ja tu dzīvotu tur, kur es, tad domātu savādāk. VB - kāpēc komentāri tiek dzēsti, mm?

  • -4
    snaiperis999 18.07.2018, 17:34:23

    Vai tad varenākā dome valstī pati nevarētu ,,izruļīt,, no sava pie..rstā auzu lauka.Pats ,,galvenais,, šeftmanis pilsētā ik pa laikam iebāž degunu gan parlameta,gan valdības lietās,bet te vajag Gerharda palīdzību.Lai organizē no savas sashēmotās un sakamptās naudas regulāru ogļu aplaistīšanu.Vispār sviests gatavais.pilsēta ar rītdienu krāmējas ar akmeņoglēm.

  • -3
    keda 19.07.2018, 10:01:31

    NJa, var redzēt. ka no rajona... Laikam jau esi pieradis, ka visu var paveikt, uzsaucot polšu šim vai tam, bet šite ir runa par biški lielāku kolhozu,kur katram ir ne tikai pienākumi, bet arī kaudze ar visādām tiesībām. VTO , piemēram , ir tiesības strādāt tās piesārņošanas atļaujas ietvaros un ja gaisa piesārņojums nav pārsniegts, pārējais ir pofig. Dome var tikai rāties un aicināt iesaistīties tām institūcijām, kurām tiešām ir kaut kādas sviras. Ja runa būtu par putināšanu no kāda pašvaldības īpašuma,protams, iespēju reaģēt būtu vairāk. Nevajag jaukt visu vienā putrā un novienkāršot līdz stulbumam.

  • -4
    Ivars Jansons 18.07.2018, 20:03:53

    Cik ilgi vēl indēs un muļķos Ventspils iedzīvotājus un pilsētas viesus? Kuram tad kalpo tie Domes vietnieki un izpilddirektors, kuriem nav ne mazākās jēgas par to, kas notiek Pārventā??? Tas ir NOZIEGUMS!!!

  • -10
    codah 18.07.2018, 22:35:01

    Oho, leģendārais Jansona kungs pagodinājis VB portālu. Nu jau ies vaļā, kā saka, non-stopā :D

  • -6
    keda 19.07.2018, 10:02:12

    Saeimas vēlēšanās balotēsieties?

  • -2
    Minkāns 19.07.2018, 10:53:29

    Pārventā ar oglēm viss ir kārtībā. Vienīgais kas vēl traucē dzīvot - ir tā rapšu eļļas smaka

  • -3
    aga 19.07.2018, 10:08:40

    Kas Ventā ūdens trūkst, ka nevar apliet!? Āāā, taču par elektrību jāmaksā kas darbina sūkni!!! Šitos priekšnieķeļus ierakt tajās čupās uz pāris dienām gnīdas, tad varbūt ātrāk domātos!

  • -3
    Aijak 19.07.2018, 12:07:19

    Arī nesaprotu, ja noteikumos rakstīts, ka jālaista, tad kāpēc NELAISTA ???

  • -2
    Aijak 19.07.2018, 12:10:58

    Var jau tagad pateikt, ka šinī brīdī putēšana nepārsniedz normatīvus, bet,kad uzpūtīs stiprāks vējš,viss atkal būs melns, jo ogles būs izžuvušas.

  • 0
    Nah Nahs. 22.07.2018, 07:30:50

    Ar spaņņiem vajag laistīt,tad nebūs sūknis vajadzīgs.Savākties kopā visiem,kuriem tie ogļu putekļi traucē,smelt no Ventas ūdeni un padot spaņņus tālāk līdz pat čupas virsotnei.Tā sacīt,talku sarīkot.

  • -1
    snaiperis999 22.07.2018, 08:13:10

    Vienīgais veids kā pārtraukt to šmuci-pārtraukt vispār Ventspilī krāmēties Ar kaut kādām oglēm un ķīmiskām herņām.Lai ņemas ar zivīm,ar visādām veselībai nekautīgām kravām,starp citu,no kuru pārkraušanas (tranzīta,tai skaitā) parastam ventspilniekam tiek tikai vidējais pirksts.Krējumu nosmeļ kampēji,kā tas ir pieņemts postpadomijas kapitālismā,sūkalas izdzer sīkie kabinetu gnīdas.Parastais pilsētas cilvēks pat nenojauš,kas aiziet viņam (kā patiesam pilsētas saimniekam) gar degunu.
    Kamēr turpināsies tautas tīksmināšanās un gavilēšana par shēmotāju ,,labdarību,kas ik palaikam tiek pasniegta kā min.algas pielikums,pensijas paaugstinājums un citu nomierinošu instrumentu pielietošanu,, ,varat necerēt uz vispārēju progresu vai dzīves kvalitātes uzlabošanos.

  • 0
    Aivars Laimonis Pirdulis 22.07.2018, 19:02:07

    http://jauns.lv/raksts/zinas/289892-sakta-parbaude-par-aivara-lemberga-meitas-ligas-bagatibu-izcelsmi?utm_source=inbox.lv&utm_medium=export&utm_campaign=Links-in-partner-sites

  • -1
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 23.07.2018, 17:51:23

    Par situāciju, kas izveidojusies Ventspils pilsētā, pašvaldība ir vērsusies atbildīgajās valsts institūcijās – Valsts vides dienestā un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, norādot uz neatliekamo nepieciešamību rast risinājumu sasāpējušām vides problēmām. Papildus tam šodien, 23.jūlijā pašvaldība nosūtīja kārtējo vēstuli Valsts vides dienesta Ventspils reģionālai vides pārvaldei ar prasību sniegt plašu informāciju par pārvaldes veiktās AS “Ventspils Tirdzniecības osta” darbības un atļaujas nosacījumu ievērošanas kontroles pārbaudes rezultātiem. Arī šodien notikusi Domes vadības telefonsaruna ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru K.Gerhardu, kurš apsolīja tuvāko dienu laikā sniegt pašvaldībai konkrētu rīcības plānu vides situācijas uzlabošanai Ventspilī.

  • -1
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 23.07.2018, 17:51:36

    Vēlamies atgādināt, ka, lai operatīvi reaģētu uz sūdzībām par vides problēmām¸ aicinām konkrētu sūdzību gadījumā vērsties kontrolējošajā iestādē - Valsts vides dienesta Ventspils reģionālajā vides pārvaldē: tel. 63626903 (darba laikā), mob. 25749231 (24 h diennaktī).

  • 0
    krusttēvs vilhelms 25.07.2018, 08:17:09

    Labāk jau būtu ,ka Gerhards ar REsno Blumbergu ņem rokā lejkannu un laista pa taisno no ventas . Bet vispar izskatās,ka tās nav ogles , bet melns,smalks pulverkalns- labāk ,lai gruzī ogles granulās. Tad redzēs kā ir.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: