Sausums un ziemeļu vējš diemžēl nelabvēlīgi ietekmē uzņēmumu radītā piesārņojuma izplatību, tādēļ Ventspils pilsētas dome atkārtoti vērsusies gan pie Valsts vides dienesta, gan pie vienīgā uzņēmuma, kurš Ventspilī akmeņogles pārkrauj atklātā veidā - AS “Ventspils Tirdzniecības osta” ar prasījumu nekavējoties veikt pasākumus putēšanas novēršanai.

Lai gan Dome nav atbildīga un tai ir ierobežotas iespējas ietekmēt uzņēmumu piesārņojošo darbību, tā uzskata, ka uzņēmuma veiktā dzelzceļa vagonu izkraušanas teritorijas un piebraucamo ceļu mitrināšana nav pietiekoša, un, lai novērstu putēšanu, nepieciešams nodrošināt arī beramkravu uzglabāšanas kaudžu mitrināšanu vai līdzvērtīgu apstrādi putēšanas mazināšanai.

Ventspils pašvaldība uzskata, ka AS “Ventspils Tirdzniecības osta” darbības ir nepietiekamas, lai novērstu putēšanu, kā arī saprot iedzīvotāju satraukumu par putekļiem, kas rodas, pārkraujot akmeņogles.

Jāatzīmē, ka uzņēmumiem atļaujas piesārņojošo darbību veikšanai un šo atļauju nosacījumu izpildes kontroli veic valsts iestāde – Valsts vides dienesta Ventspils reģionālā vides pārvalde. Pašvaldībai dota tikai iespēja izteikt savu viedokli. Šajā jomā atsevišķiem iedzīvotājam un nevalstiskām organizācijām likumdošanā paredzētas lielākas iespējas, nekā pašvaldībai. 2013. gadā, izskatot AS „Ventspils tirdzniecības osta” iesniegumu atļaujas piesārņojošām darbībām saņemšanai, kurā bija plānots akmeņogļu apjoma palielinājums, pašvaldība kategoriski iestājās pret to. Savu viedokli pašvaldība paudusi ne tikai atbildīgajai institūcijai, bet arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Valsts vides dienestam un pat tālaika ministru prezidentam. Neraugoties uz pašvaldības iebildumiem, šāda atļauja tika izsniegta.

Atļaujā Valsts vides dienesta Ventspils reģionālā vides pārvalde noteica virkni nosacījumu gaisa aizsardzībai un putēšanas novēršanai. Nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumos (sauss, vējains) uzņēmumam jāveic uzglabāšanas kaudžu mitrināšana, iekšējo ceļu regulāra tīrīšana un laistīšana, kā arī gaisa kvalitātes monitoringa veikšana - nepārtraukta putekļu koncentrāciju mērīšana uz uzņēmuma teritorijas robežas. Monitoringa rezultātu un citu atļaujas nosacījumu ievērošanas kontroli veic atļauju izsniegusī iestāde.

Lai operatīvi reaģētu uz iedzīvotāju sūdzībām par vides problēmām¸ aicinām iedzīvotājus konkrētu sūdzību gadījumā vērsties kontrolējošajā iestādē - Valsts vides dienesta Ventspils reģionālajā vides pārvaldē: tel. 63626903 (darba laikā), mob. 25749231 (24 h diennaktī) vai Valsts vides dienestā uz vides SOS bezmaksas tālruni 80000828, kā arī visi, kuriem tiešām rūp vides kvalitāte tiek aicināti uz konstruktīvu sadarbību un izmantot iespēju piedalīties uzņēmumu organizētajās sabiedriskajās apspriešanās.

Pašvaldība labi apzinās, ka gaiss Ventspilī ieilgušā sausuma dēļ ir putekļains, taču tas neatbrīvo uzņēmumus no atbildības ievērot atļauju nosacījumus. Tāpēc pašvaldība pieprasījusi Valsts vides dienesta Ventspils reģionālās vides pārvaldei sniegt informāciju par piesārņojošās darbības atļaujas gaisa aizsardzības nosacījumu izpildi, kā arī par gaisa kvalitātes monitoringa rezultātiem. Tāpat pašvaldība vērsusies arī pie uzņēmuma AS “Ventspils Tirdzniecības osta” ar lūgumu līdz š. g. 20. jūlijam sniegt augstākminēto informāciju.

Iedzīvotāji savos Facebook profilos dalās ar bildēm un video par to, kā izskatās bērni un mājokļi šajā laikā.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • -2
    Pilsēta 18.07.2018, 09:17:39

    Bla bla bla

  • 0
    Dajūsko 19.07.2018, 08:46:24

    Aizveries, idiot.

  • 0
    Skeptiķis no malas 18.07.2018, 11:11:22

    Ļoti ceru,ka šī aktivitāte arī rezultēsies ar konkrētiem ekoloģiskiem uzlabojumiem pilsētā !

  • -1
    Mimmīte 18.07.2018, 11:37:24

    Esat aizmirsuši,ka ventiņi ir piebāzti ar ķimikālijām,oglēm,utt.Vide vienkārši ir bezspēcīga biezo naudas maku priekšā.Elpojiet to pašu kas ir!Un neceriet,ka kautkas mainīsies!

  • 0
    Dajūsko 19.07.2018, 08:41:55

    Paldies, Ilze Ilze, vismaz kāds kko dara. Un ar ko, interesanti, viņi ir tā pārņemti, ka trūkstot darbinieku. Es arī viņeim zvanīju, teica, ka monitorē. Haha.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: