Jau šovasar jūras piekrastē izveidotiem dabas objektiem būs iespēja saņemt jaunu dabas pieejamības sertifikātu "NaaC" (Nature Accessible), informēja Latvijas Zaļās kustības (LZK) valdes priekšsēdētājs Jānis Matulis.

Viņš skaidroja, ka galvenās problēmas piekrastes dabas objektos esot informācijas trūkums par to, kuri objekti ir atbilstoši iekārtoti un pieejami cilvēkiem ar invaliditāti, kā arī tas, ka lielākā daļa piekrastes objektu publiskās infrastruktūras objekti ir tikai daļēji pieejami šiem cilvēkiem.

Viņš gan norādīja, ka, balstoties uz LZK veikto monitoringu, kura laikā tika analizēti 47 dabas objekti 500 kilometrus garā krasta kāpu zonā, piekrastē situācija "nemaz nav tik bezcerīga" un vairāk nekā trešdaļai objektu vides pieejamības uzlabošanai nepieciešami minimāli līdzekļi.

Galvenie sertifikāta piešķiršanas kritēriji būs dabas unikalitāte un pieejamība. Piemēram, vai pie objekta ir ierīkota autostāvvieta ar atbilstošu piekļuvi tai un vai objektā ir piemērotas labierīcības, kas cilvēkiem ar invaliditāti ir izteikti svarīga nepieciešamība. Tāpat žūrija izvērtēs to, cik droša piekļuva ir objektam no autostāvvietas - vai ir atbilstošs ceļa segums un slīpums, cik labiekārtota ir atpūtas vieta, cik pilnīga informācija par to ir pieejama, kādi kultūrvēstures objekti tajā pieejami, kādas dabas vērtības sastopamas un tamlīdzīgi.

Objektus vērtēs neatkarīga žūrija, kura sastāvēs no visu Baltijas valstu pārstāvjiem.

Objektiem tiks piešķirtas divas pakāpes - dzeltenais līmenis, kuru simbolizēs diploms, bet kurš nozīmēs, ka dažāda veida minimāli uzlabojumi tomēr vēl ir nepieciešami, un zaļais līmenis, kad objektam tiks piešķirts karogs, kurš simbolizēs pilnīgu atbilstību visiem kritērijiem.

Kā norāda Matulis, sertifikāts dos ticamību par to, ka konkrētais objekts ir pilnībā pieejams cilvēkiem ar invaliditāti, dabas aizsardzības prasībām atbilstošs un vides pieejamību nodrošinošs. Tāpat tas veicinās tūrisma attīstību, dabas objektu infrastruktūras uzlabošanos un dos citus nozīmīgus ieguldījumus.

Viņš arī neizslēdz iespēju, ka nākotnē šo sertifikātu varētu piemērot arī iekšzemes objektiem, piemēram, mežiem, dabas takām un citiem.

Sertifikāts dibināts sadarbībā ar invalīdu un viņu draugu apvienību "Apeirons" un plānots, ka sertifikātu dabas objekti varēs sākt iegūt jau šovasar.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: