Daudziem cilvēkiem, it īpaši vecākai paaudzei ir iesakņojies stereotips, tomēr Ventspilī krāna ūdens nav sliktāks par nopērkamo ūdeni pudelēs, daudzos rādītājos tas ir pat labāks.

Pašvaldības SIA ŪDEKA dzeramā ūdens kvalitātes laborants, biologs-ķīmiķis Valentīna Liepiņa uzsver, ka ņemot vērā videi draudzīgo attīrīšanas veidu, labāks ūdens nevar būt. Ūdens attīrīšanas procesā netiek izmantota nekāda ķīmija.

 

Mēs visi zinām: lai tiktu vaļā no dzelzs, mājas apstākļos visvienkāršākais veids ir ūdeni nostādināt un dzelzs daļēji nogulsnējas trauka dibenā. Līdzīgs process notiek arī pilsētas ūdens atdzelžošanas stacijā. Vienīgi tur, izmantojot intensīvu skābekļa padevi, process notiek paātrināti– dzelzs pārtop pārslās, kuras paliek uz filtriem. Viss notiek dabiski.

 

Vēl viens pozitīvs aspekts – krānos ūdens vienmēr ir svaigs, jo nepārtraukti notiek plūsma. Piemēram, nopērkot ūdeni pudelēs, mēs nekad nevar būt droši vai tas tur nav nostāvējis gadu vai pat ilgāk. Jāsaprot, ka ūdens tik ilgi nevar nostāvēt bez dezinfekcijas vai citas apstrādes. Turklāt ūdens glabājas plastmasas traukos un pēc ilgāka laika ūdenī var nokļūt plastmasas sastāvdaļas. Šobrīd vēl nav pārliecinošu pētījumu, ka plastmasas trauki ir pilnīgi nekaitīgi veselībai.

 

Nevar nepieminēt arī to, ka krāna ūdens ir lēts un tam ir izcilas garšas īpašības. Ne par velti Ventspils ciemiņi saka, ka mums ir garšīga kafija, bet sulas vietā viesi labāk izvēlas padzerties krāna ūdeni. Vislabākās garšas īpašības un visvairāk skābekļa ir ūdenī līdz plus 10 grādiem. Pa aukstā ūdens krānu siltāks arī netek. Ja ūdeni novāra, garša mainās ne uz to labāko pusi.

 

Protams, arī pudeļu ūdens atbilst visām normām, taču ražotājs patērētājam nedod pilnīgu informāciju no kurienes ūdens ir ņemts, kā tas tiek apstrādāts, kā attīrīts, kādas ķimikālijas tiek izmantotas. Latvijā nav tāds ūdens, kuram nebūtu vajadzīga attīrīšana. Ja ūdens nav jāattīra no dzelzs un mangāna (dziļurbums ūdens), tad tas būs mikrobioloģiski piesārņots (virszemes ūdens).

 

ŪDEKAS ūdens labā kvalitāte pamatota ne tikai ar dabisko attīrīšanas procesu, bet arī ar ūdens iegūšanas vietu. Blakus jūrai dabūt labu dzeramo ūdeni ir grūti, arī ja tas ir dziļurbums. Ventspilij tuvākā vieta, kur ūdens atbilst labai kvalitātei ir Tārgales pagasta Ogsils. Tur pilsētas vajadzībām ir izveidoti 11 dziļurbumi.

 

Lai uzņēmums būtu drošs, ka mūsu krānos tek visaugstākās kvalitātes ūdens, ŪDEKAS laboratorijas uzdevums ir pārbaudīt tā kvalitāti visos līmeņos. Liepiņa stāsta, ka reizi gadā akreditētā laboratorijā pārbaudes tiek veiktas visos 11dziļurbumos. Ūdenim analīzes tiek ņemtas uz vairāk nekā 60 rādītājiem – metāliem, pesticīdiem, naftas produktiem, mangānu, dzelzi, amoniju, smaržu, garšu, duļķainību, krāsainību un daudziem citiem rādītājiem. «Analīžu rezultāti uzrāda tikai paaugstinātu dzelzi un mangānu, un no tā tad mēs ūdeni arī attīrām,» sacīja Liepiņa.

 

Tāpat reizi ceturksnī dzeramā ūdens monitorings tiek veikts ūdenim no krāna pie pirmā patērētāja un ūdensvada galapunktos. Tiek pārbaudīts dzelzs, mangāns, amonijs, krāsainība, duļķainība, smarža, garša, pH koncentrācija un elektrovadītspēja. Šie paši rādītāji ik dienu tiek pārbaudīti tehnoloģiskā procesa laikā – pirms un pēc attīrīšanas iekārtām un pēc rezervuāriem pirms padeves uz pilsētu. Reizi mēnesī akreditētā laboratorijā veic arī mikrobioloģiskās pārbaudes. Papildus reizi gadā monitoringu uz visiem rādītājiem veic arī Veselības inspekcija.

 

Līdz ar to vecais mīts, par krāna ūdeni, kuru pirms dzeršanas ir jānovāra, Ventspilī ir pagātne. Šodien mēs varam atvērt krānu un dzert ūdeni tieši no tā.

FOTO: Biologs-ķīmiķis Valentīna Liepiņa ūdens paraugos izšķīdinājusi reaģentus, lai noteiktu dažādu vielu klātbūtni. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: