Pašvaldības SIA ŪDEKA šovasar veikusi vērā ņemamu infrastruktūras pilnveidi savā notekūdeņu attīrīšanas sistēmā gan pilsētas galvenajās kanalizācijas sūkņu stacijās Muitas ielā un Lāčplēša ielā, gan Notekūdeņu attīrīšanas iekārtu (NAI) kompleksā Dzintaru ielā.

Jauni iegremdējamie maisītāji attīrīšanas iekārtās

NAI kompleksā Dzintaru ielā 52a, Ventspilī tiek nodrošināta viena no pašvaldības SIA ŪDEKA darbības pamatfunkcijām – pilna cikla pilsētas saimniecisko un uzņēmumu rūpniecisko notekūdeņu attīrīšana atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Šovasar noritējis aktīvs darbs pie kompleksa infrastruktūras uzlabošanas, jūnijā un jūlijā nomainot kopumā 10 – četrus lielos un sešus mazos – iegremdējamos maisītājus jeb mikserus aerācijas baseinos un biotenkos – anaerobiskajā, priekšdenitrifikācijas un selektortvertnē –, kā arī to vadulas un elektropievadus.

Kā norāda NAI vadītājs Dzintars Kļava, septiņi no nomainītajiem 10 maisītājiem ierindā bijuši jau kopš 2005. gada, kad NAI komplekss tika nodots ekspluatācijā, un pēdējos gados uzņēmums regulāri saskāries ar nepieciešamību tos remontēt. Tāpat vecie maisītāji bijuši atšķirīgas tehniskās uzbūves, atšķīrušās to jaudas, spārnu lielums, toties jauno maisītāju izmērs ir standartizēts, kas arī atvieglos to uzturēšanas un apkopes procesu.

Lai nodrošinātu NAI kompleksa darbu nepārtrauktību, maisītāju nomaiņa tika veikta divās daļās, katrā posmā nomainot piecus maisītājus un attiecīgajā līnijā, kurā norit maisītāju nomaiņa, darbu uz nomaiņas laiku apstādinot. Līdz Jāņiem darbi noritēja A līnijā, savukārt no 13. līdz 27. jūlijam, kad nomainīts pēdējais maisītājs aerācijas baseinā, darbs veikts B līnijā. 28. jūlijā visas kompleksa attīrīšanas iekārtas atsākušas strādāt uz pilnu jaudu. Nomaiņas procesā iesaistījās plaša komanda – gan paši PSIA ŪDEKA darbinieki, gan piesaistītie speciālisti no Rīgas.

Pirms katra maisītāja nomaiņas attiecīgā tvertne vai baseins ir jāizsūknē, un process ir samērā laikietilpīgs. Viena biotenka un aerācijas baseina iztukšošana, iztīrīšana un jauno iekārtu uzstādīšana tajā aizņem no trim līdz piecām dienām. Un ne velti – biotenka tilpums ir 910 kubikmetru, savukārt aerācijas baseina, kādu kompleksā ir veseli četri, ietilpība ir 2750 kubikmetru. Tas viss – lai diennaktī kompleksā spētu apstrādāt līdz pat 19 000 kubikmetru pilsētas notekūdeņu. No iztukšotās tvertnes tiek izcelts vecais maisītājs ar sūkni un vadulas, un sānos iestiprinātas jaunās vadulas, kam klāt – maisītājs.

Jaunie maisītāji ražoti Zviedrijā, un to izvēlē un uzstādīšanā palīdzēt tikuši piesaistīti kvalificēti eksperti no Rīgas. Maisītāju izvēlē svarīga bijusi patērētās enerģijas ekonomija.

Pašvaldības SIA ŪDEKA ir izveidota, ieviesta un tiek uzturēta sertificēta Energoefektivitātes vadības sistēma atbilstoši ISO 50001:2011 standartam, kas sniedz iespēju sakārtot uzņēmuma energoresursus un veikt to optimizāciju, iespēju robežās samazinot neefektīvo resursu izlietojumu. Izsludinot iepirkumu projekta uzsākšanai, kā viens no galvenajiem mērķiem tika izvirzīta iespēja ieekonomēt elektroenerģiju – vismaz 5% visā kompleksā salīdzinājumā ar veco maisītāju darbības posmu. Kā lēš PSIA ŪDEKA darbinieki, iecerēto arī izdosies sasniegt – jaunuzstādīto maisītāju jaudas patēriņš ir par 54% mazāks nekā nomainīto iekārtu.

Līdz ar jauno iekārtu uzstādīšanu NAI kompleksā uzstādīts arī jauns maisītāju vadības panelis ar displeju, kas maisītāju darbību ļaus kontrolēt attālināti, tostarp – maisītāju spārnu griešanās ātrumu, apkopi. Vadības bloks ir apsildāms, kas attiecīgi novērsīs problēmas ziemas mēnešos, kad ārpusē izvietotā elektronika mēdz pārklāties ar ledus vai mitruma kārtu.

Sūkņu stacijās – atkritumu smalcinātāji

Ventspils pilsētas galvenajās kanalizācijas sūkņu stacijās Muitas ielā un Lāčplēša ielā ir uzstādītas jaunas atkritumu smalcināšanas iekārtas, un jauni sensori – smalko atkritumu savākšanas restēs.

Ventspilī darbojas vairāk nekā 20 dažāda lieluma un jaudas notekūdeņu pārsūknēšanas stacijas, kas nodrošina no patērētājiem saņemto notekūdeņu savākšanu un tālāku pārsūknēšanu uz Notekūdeņu attīrīšanas iekārtām (NAI). Galvenās un lielākās kanalizācijas sūkņu stacijas ir Muitas ielā Ventas labajā krastā un Lāčplēša ielā Ventas kreisajā krastā.

Lāčplēša ielas sūkņu stacijā tiek savākti notekūdeņi no visām sūkņu stacijām, kas atrodas Ventas kreisajā krastā, un tad šie notekūdeņi tiek pārsūknēti uz Ventas labo krastu, Muitas ielas sūkņu staciju. Muitas ielas sūkņu stacijā nonāk arī visi Pārventas notekūdeņi. Pēc tam tas viss tiek pārsūknēts uz NAI, kurās tiek veikta pilna cikla notekūdeņu attīrīšana atbilstoši Latvijas Republikas un Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām, cikla pēdējā etapā notekūdeņus pilnībā attīrītus izvadot Baltijas jūrā.

NAI vadītājs Dzintars Kļava teic, ka iepriekšējie atkritumu smalcinātāji Muitas un Lāčplēša ielu sūkņu stacijās tika uzstādīti pirms aptuveni 15 gadiem, un to darbība vairs nebija efektīva. Līdz ar minēto iekārtu nomaiņu pilnveidotas tiek arī attīrīšanas iekārtu pieņemšanas kameras smalkās atkritumu savākšanas restes. Uz restēm uzstādīti jauni elektromagnētiskie sensori, ar kuru palīdzību veidosies atkritumu “paklājs”, kas neļaus atkritumiem tālāk nonākt attīrīšanas iekārtās. Sensoru darbību regulēt un situāciju monitorēt būs iespējams attālināti no NAI kompleksa.

Iegremdējamais maisītājs sagatavots pārvešanai uz aerācijas baseinu.

Lielā maisītāja vadulas iecelšana B līnijas aerācijas baseinā.

Jauna maisītāja iegremdēšana tvertnē.

Jaunuzstādītais sūkņu stacijas smalcinātājs.

Smalko atkritumu uzkrāšanos uz pieņemšanas kameras restēm turpmāk regulēs elektromagnētiskie sensori.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -2
    .Barons.. 05.08.2020, 18:05:57

    Bus samalt viss šaiz.Tik brūķet Kondom ne varet.Tie makten stiper,le zinat.

  • 0
    Andrejs Pornieks 06.08.2020, 09:24:09

    Kur tas dzeravņas zalts pēc tam nokļūst? Šo var izliet kādā lopbarības laukā arī?

  • 0
    Pornieks 06.08.2020, 17:31:57

    Citreiz prātoju ka atkritumus būtu savlaicīgi jāšķiro uz vietas Drogās lai tie nemaitā dzīvnieciņiem māgu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: