Ik gadu pašvaldības SIA ŪDEKA mācību procesa nolūkos un ar mērķi klātienē iepazīties ar pilsētas ūdenssaimniecības uzņēmumu apmeklē skolēni no tuvākām un tālākām vietām.

Īpaši bieži viesi ir pašmāju mācību iestāžu audzēkņi. Turklāt tā ir arī lieliska iespēja skolēniem uzzināt, kādas profesijas pārstāvji uzņēmumā strādā un kāds ir viņu ikdienas darbs.

Galvenais ŪDEKAS ekskursiju apskates objekts ir 2005. gadā ekspluatācijā nodotā dzeramā ūdens atdzelzošanas stacija. Ekskursijas laikā pa atdzelzotavu tiek noskaidrots, no kurienes tiek ņemts dzeramais ūdens Ventspilī, kas nodrošina tā augsto kvalitāti un kāds ir dzeramā ūdens ceļš līdz patērētājam.

Bet īpaši drosmīgie dodas arī uz notekūdeņu attīrīšanas kompleksu, lai uzzinātu vairāk par to, kā tad tiek attīrīti sadzīves kanalizācijas notekūdeņi un kur tie pēc tam paliek. Jāmin, ka, tāpat kā dzeramā ūdens attīrīšanas procesā tiek izmantotas dabai draudzīgas metodes, tāpat arī, attīrot notekūdeņus, tiek izmantotas īpašas baktērijas, kas attīrīšanas procesā veido dūņas.

Šonedēļ ekskursijā uz ŪDEKU bija devušies bērni no Ventspils skolas Gudrinieks. Kā stāsta skolotāja Dace Samete, piekto sesto klašu skolēniem šī gada tēma bija ūdens. Tēma apskatīta no dažādiem aspektiem – no fizikas, ķīmijas, bioloģijas, ģeogrāfijas un pat matemātikas viedokļa. Ekskursija uz ŪDEKU organizēta noslēguma nodarbības ietvaros.

Bērniem līdzi bija sagatavotas darba lapas ar dažādiem jautājumiem par ūdeni un tā piesārņojumu, arī tieši saistībā ar Ventspili. Pēc tam notiks gala pārbaudījums. Piektās klases skolēns Leons Ālītis pēc ekskursijas ir iespaidiem bagāts.

Īpaši viņu pārsteidzis, ka notekūdeņu attīrīšanas procesā rodas dūņas un pēc attīrīšanas kanalizācijas ūdeņi paliek tik tīri, ka tos var ietecināt jūrā. Leonam paticis arī redzētais atdzelzošanas stacijā. Interesanti bijis uzzināt, ka ūdeni laiž cauri kvarca smilšu slānim un no tā ūdens paliek ļoti tīrs. Un nemaz netiek izmantota ķīmija.

ŪDEKA centralizētus ūdenssaimniecības un kanalizācijas pakalpojumus ventspilniekiem nodrošina kopš 1968. gada. Bet, pateicoties pirms vairāk nekā desmit gadiem uzsāktajam ūdenssaimniecības attīstības projektam ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu un neatsveramu Ventspils pilsētas pašvaldības atbalstu, Ventspils pilsētas iedzīvotāji var būt lepni, ka savā pilsētā ūdeni var dzert tieši no krāna, jo tas atbilst visām Latvijas un Eiropas Savienības kvalitātes normām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: