Pasaulē populārākais mākslas un mecenātisma projekts "Govju parāde Ventspils 2012", kura atklāšana notiks 30. jūnijā plkst. 12.00 Ventspils Ostas ielas promenādē, ļaus iepazīt Latvijas un ārvalstu māksliniekus un aicinās par mākslu interesēties ne vien lietpratējus, bet  ikvienu iedzīvotāju. 

Mākslinieki, kuru rokās “Govju parāde Ventspils 2012” gotiņas pārtaps mākslas darbos, izvēlējušies dažādu tehniku. Gotiņas tiks gan apgleznotas, gan veidotas kā monumentāli tēlniecības darbi, ļaujot „Govju parāde Ventspils 2012“ apmeklētājiem iepazīt mākslas dažādās izpausmes.

"Govju parādes nozīmība ir tajā, ka šis starptautiskais pasākums izved mākslu ārpus telpām, ieved pilsētas vidē un padara to cilvēkiem pieejamāku. Dzīvnieka figūra pati par sevi ir interesants vides objekts. Govju parādes laikā to var ne tikai apskatīt, bet arī aptaustīt un sajust," par starptautisko mākslas projeku "Govju parāde Ventspils 2012" saka Latvijas Mākslas akadēmijas rektors, profesors Aleksejs Naumovs. "Ventspils, tāpat kā Venēcija ir ostas pilsēta. Abas sākas ar vienu un to pašu burtu. Savā darbā izmantošu šo pilsētu līdzību un atšķirību un man tuvo tirkīzzilo krāsu. Tas būs veltījums jūrai, ūdenim, ainavām ar kuģiem, dzīvībai un kustībai, " piebilst gleznotājs Naumovs.

„Govju parādes Ventspils 2012“ gotiņas apgleznos starptautiski atzīti Latvijas mākslinieki: Aleksejs Naumovs, Gļebs Panteļejevs, Vija Zariņa, Kaspars Zariņš, Jānis Mitrēvics, Helēna un Anna Heinrihsones, Elita Patmalniece, Andris Vītoliņš, Miķelis Fišers, Ivars Drulle, Aigars Bikše, Ginters Krumholcs, Leonards Laganovskis, Andris Prigičevs, Aivars Žukovskis, Mārīte Guščika kopā ar Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātri, mākslinieku kopa „Serde LV”, kā arī Ventspils mākslinieces Mārīte Kluša un Sarmīte Caune.

"Govju parāde iepazīstina plašu publiku ar mākslu un Latvijas māksliniekiem, arī to sabiedrības daļu, kas ikdienā par mākslu neinteresējas. Mūžīgais jautājums, kas bija pirmais - vista vai ola - mudināja mani uz pārdomām, kā ir radusies govs. Tādēļ savā darbā "Sencis" attēlošu vīziju par pasaulē pirmās govs izcelsmi," stāsta mākslinieks Ivars Drulle.

"Ja dzīvi reducē līdz pamata vajadzībām, tā paliek ikdienišķa un neinteresanta. Māksla, to skaitā tādi projekti kā Govju parāde, piešķir ikdienai krāsas ne tikai pārnestā, bet arī tiešā nozīmē. Mana nepārvaramā tieksme radīt monumentālus darbus ietekmējusi izvēli nevis apgleznot govi, bet veidot to kā monumentālās tēlniecības darbu, kas būs veltīts govij Ventai,” saka tēlnieks Gļebs Panteļejevs.

Gotiņas apgleznos ne tikai mākslinieki no Latvijas, bet arī citām valstīm. Igaunijas māksliniekus „Govju parādē Ventspils 2012” pārstāvēs Merike Estna, Lietuvu – Robertas Antinis, bet Azerbaidžānu – Museibs Amirovs.

"Ir interesanti vērot mākslinieku darbu Govju parādē: kas visus saista un kas katram ir individuāls. Uzskatu, ka Govju parādē varam redzēt cilvēku, dzīvnieku un priekšmetu ciešo saikni ar apkārtni, vidi un ainavu. Gribētos, lai mākslas darbs vēlreiz apstiprina šo domu," saka mākslinieks Robertas Antinis (Lietuva).

Šogad Ventspils pilsēta aicina ne vien aplūkot gotiņas, bet arī pašiem iesaistīties to veidošanā. „Tautas govs” tapšanā varēs piedalīties ikviens „Govju parādes Ventspils 2012” atklāšanas pasākuma dalībnieks, kurš par simbolisku samaksu iegādāsies krāšņu ziedu uzlīmi un uzlīmēs to uz gotiņas. Katrs „Tautas govs” veidotājs saņems sertifikātu par dalību mākslas darba veidošanā. Savu gotiņu apgleznos arī Ventspils bērni, Ventspils Augstskolas studenti, sportisti un citas sabiedrībā pazīstamas personības.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: