Pagājušais gadā smaiļošana un kanoe airēšanā svinēta 80 gadu pastāvēšanu Ventspilī un Latvijā, un tas savā ziņā bija arī nozīmīgs pagrieziena punkts, lai mūsu sportisti un treneri tiktu pie jaunām, treniņiem atbilstošām telpām.

Mēs varam lepoties ar to, ka Ventspils ir tā vieta, kur Latvijā aizsākās smaiļošanas sporta tradīcijas. To aizsācējs bija Rūdolfs Ozoliņš, kurš gan kā sportists sasniedza izcilus rezultātus, gan, būdams labs galdnieks, pats būvēja un remontēja laivas, gan arī vēlāk strādāja par treneri un pasniedzēju skolā. Ozoliņš vairāk nekā trīsdesmit gadus strādāja un attīstīja smaiļošanu ne tikai Ventspilī, bet arī visā Latvijā. Šo gadu laikā Ventspilī ir izauguši tādi meistari kā Vilnis Baltiņš (Latvijas Olimpiskās komitejas goda prezidents), Leonīds Repša, Jānis Punkstiņš, Jeļena Rimare, Andris Tučs, Alens Baibekovs, Dmitrijs Andrejevs un daudzi citi.

Pirms 80 gadu svinībām smaiļošanas un kanoe airēšanas trenere Rūta Šauberga šo sporta veidu raksturoja šādi: «Airēšana ir visskaistākais sporta veids. Airēšana veido fiziski spēcīgus cilvēkus un kā sporta veids ir grūts, jo pareiza tehnika apgūstama daudzos gados. Sportistiem ir jābūt apveltītiem ar lielu pacietību, jo starp airējumiem jāprot ieturēt mazu pauzīti – ja tas netiek ievērots, tad uz labu rezultātu nevar cerēt.»

Airēšanas bāze Dampeļi sākotnēji bija domāta kā Ostas rūpnīcas jahtklubs, bet nu jau no pagājušā gadsimta sešdesmito gadu sākuma kalpo kā mājvieta smaiļošanas un kanoe sporta piekritējiem.

Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs apstiprināja, ka notiek plānošanas darbi pie airēšanas bāzes sakārtošanas: «Pilsētas attīstības komisijā izskatījām jautājumu par airēšanas bāzes Dampeļi jaunās ēkas būvniecību un vecās sakārtošanu. Airēšanas bāzeDampeļi pēc būtības tiks būvēta no jauna, ja neskaita tur šobrīd esošo noliktavu, jo tā ir normālā stāvoklī. Savukārt ēka, kurā ir ģērbtuves, dušas, tualetes un citas telpas treneriem un audzēkņiem, pilnībā tiks uzbūvēta no jauna. Izskatījām plānojumu, ar papildinājumu tas tika akceptēts, bet vēl jāstrādā pie ēkas arhitektoniskā veidola.»

Smaiļošanas un kanoe airēšanas treneris Ēriks Eglītis atklāja, ka svarīgākais šogad ir pabeigt Dampeļurekonstrukcijas projektu, lai jau nākošajā gadā varētu uzsākt pārbūves darbus. «Tas ir ļoti jauki, ka pilsētas vadība nāk mums pretī un palīdzēs sakārtot airēšanas bāzi. Vecā ēka morāli ir novecojusi, un bija nepieciešami tās pārbūves darbi. Sportisti tiks pie jaunām dušām, ģērbtuvēm un trenažieru zāles. Tagad galvenais ir cītīgi strādāt pie projekta izstrādes, lai ātrāk varam sākt būvniecības darbus,» sacīja treneris. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: