Bijušais ventspilnieks Vairis Jankovskis arī šogad Līgo dienā iecerējis mīt pedāļus maršrutā Cēsis – Ventspils. Šoreiz viņš ceļā dosies kopā ar līdzbraucējiem. Pievienoties var ikviens.

Šis būs jau sestais gads, kad Vairis Jankovskis Līgo dienu – 23. jūniju – pavadīs ceļā. Pirmoreiz viņš, godinot sava vectēva Jāņa Zālīša piemiņu, kā arī lolojot klusu sapni, ka Ventspilī reiz atkal tiks uzcelts velotreks, aptuveni 280 km garajā ceļā ar velosipēdu maršrutā Cēsis – Ventspils devās 2015. gadā. Vaira vectēvs kādreiz dzīvoja Cēsīs, bet 1939. gadā pārcēlās uz Ventspili un te strādāja par skursteņslauķi. Tāpat kā Vairis, arī viņa vectēvs bija veloentuziasts. Viņš piedalījies Kārļa Ulmaņa iedibinātajos Vienības braucienos. Pats Vairis ir dzimis un uzaudzis Ventspilī, te nodarbojās ar riteņbraukšanu, cītīgi trenējoties Ventspils velotrekā, kas atradās vietā, kur tagad ir Ledus halle. Ventspils treks bijis viens no labākajiem atvērtā tipa koka trekiem Eiropā. Sportista gaitas ventspilnieks turpināja Murjāņu sporta internātskolā. Viss iepriekš minētais noteicis Vaira izvēli Līgo dienu pavadīt ceļā no Cēsīm līdz Ventspilij.

Šī jaukā un neparastā ideja nu jau ir tradīcija, taču katrs gads iezīmējas ar ko jaunu. 2018. gadā Vairis ceļā devās aizmotorā – velobraucējam pa priekšu brauca minibusiņš, dodot aizvēju. Tādējādi bija iespējams mīties ar krietni lielāku ātrumu, taču tas prasīja vēl lielāku koncentrēšanos. Savukārt pagājušajā gadā velobraucējs samazināja maršrutu teju par 100 km – no Cēsīm līdz Upesgrīvai, jo šajā piejūras ciemā notika Vaira dzimtas saiets.

Šajā gadā Vairis iecerējis braucienam piepulcēt vēl citus dalībniekus. 279 km garo maršrutu brauciena organizators ir sadalījis sešos posmos, un ikviens, kam ir interese un kas jūtas gana sportiski, iepriekš piesakoties mājaslapā ligovelo.lv, varēs pievienoties kādā no tiem. Pēdējais maršruta posms ir 82 km no Talsiem līdz Ventspils Rātslaukumam, taču Vairis pieļauj, ka kāds ventspilnieks vēlas velobraucējiem pievienoties Ugālē vai Popē. Arī tas ir iespējams. Šobrīd braucienam no Cēsīm, kas sāksies 23. jūnijā plkst. 6 pieteikušies astoņi cilvēki, no tiem četri plānojuši mīties līdz pat Ventspilij. Tiem, kuri arī domā pievienoties, jārēķinās, kas brauciena vidējais ātrums varētu būt ap 25 km/h. Taču, ja kāds pārvērtēs savus spēkus un nevarēs veikt iecerēto ceļa posmu, nekas – tādā gadījumā tālāk varēs doties ar kādu no diviem transporta līdzekļiem, kas brauks kopā ar velobraucējiem un pārvadās atslēgas, rezerves riepas un dzērienus. Viena no transporta vienībām būs busiņš, kuru Vairis mērķtiecīgi iegādājās Francijā, kur vairākus mēnešu bija peļņā. Tā sānus rotā brauciena logo. Ar busiņu Vairis vēlāk iecerējis doties pie bijušajiem Ventspils velosporta treneriem, lai fiksētu viņu atmiņas un uzzinātu, kā viņiem klājas patlaban.

Jāpiezīmē, ka no brauciena dalībniekiem šajā gadā netiks prasīta dalības maksa – tas ir Vaira sirds pasākums, nevis biznesa projekts.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • -1
    .Barons.. 15.06.2020, 17:21:01

    To ir vien fein padarišan.
    Es lab prāt gribet pedalities ar sav Gustav Erenpreis Original (1939-to Gad,le zinat),abet noslodz bus pa makten liel priekš to Diuriten un priekš man ar.
    Bet būs līdzjust.

  • 0
    Larijs Kukarans 16.06.2020, 01:08:42

    Malacs Vair,cepur nost!

  • 0
    Pipars 24.06.2020, 01:32:27

    https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/zalu-diena--pari-latvijai-ar-divriteni-un-sapni-par-ventspils-velotreka-atjaunosanu.a364800/

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: