Tieši ar Basketbola halles atklāšanu pirms nu jau 22 gadiem pa īstam sākās Olimpiskā centra Ventspils vēsture, bet šī sporta bāze ir pieprasīta un apmeklēta vēl joprojām – tajā trenējas, atpūšas un sacenšas visdažādākajos mērogos un līmeņos.

Valsts mēroga brīnums

Multifunkcionālās halles, kuru toreiz sauca vienkārši par sporta halli, atklāšana 1997. gada 25. oktobrī bija Latvijas mēroga notikums, jo tā bija pirmā no jauna uzbūvētā šāda veida halle valstī. Tā kļuva par mājvietu ne tikai basketbola klubam Ventspils, bet arī Latvijas nacionālajām izlasēm (spēlēja gan dāmas, gan kungi), un veselu sezonu savas Eiropas kausa spēles tur aizvadīja arī komandas Vildoga/Ventspils nafta volejbolisti. Vārdu sakot, lielas daļas Latvijas sporta līdzjutēju skati nu bija vērsti tieši uz Ventspili. Gadu gaitā uzsvari nedaudz ir pamainījušies, taču šī Basketbola halle joprojām ir labi zināma visā Latvijā un ievērojama vieta Ventspilī. Un tieši basketbola zāle, kuru iespējams sadalīt trīs laukumos, ir halles galvenā norišu vieta. Arī tāpēc, ka tajā galu galā ir tribīnes vairāk nekā 3000 skatītājiem.

Galvenie saimniekotāji zālē ir basketbola kluba Ventspils, Ventspils Augstskolas un sporta skolas Spars basketbolisti, kas tajā ne tikai trenējas, bet arī aizvada mačus. Pārvaldnieks Ainars Zablovskis atzīst, ka daudz brīvā laika pēc šiem treniņiem un spēlēm neatliek: «Protams, šie basketbolisti nav vienīgie, kas trenējas un spēlē šajā zālē, lai gan citi treniņu un spēļu laiki ir pakārtoti tieši viņiem. Piemēram, iespēju izkustēties saviem darbiniekiem nodrošina Brīvostas pārvalde, kas to dara, šķiet, jau kopš pirmā darbošanās gada. Kopš pagājušā gada te sporto arī uzņēmuma HansaMatrix darbinieki, savi laiki nodarbībām ir arī Ventspils Augstskolai un Ventspils Tehnikumam, kuru audzēkņi mēdz spēlēt ne tikai basketbolu, bet arī volejbolu, kā arī divas reizes tiek spēlēts badmintons. Tāpat divas reizes nedēļā treniņi ir basketbola senioriem, kuri šeit arī aizvada savas Latvijas čempionāta spēles, bet nesen uzņēma Baltijas kausu. Tāpat iespējams spēlēt arī tenisu, taču pēdējos gados tas vairs īsti nenotiek.» Laiku pa laikam Ventspilī joprojām spēlē un trenējas dažādu vecumu basketbola izlases, un kā treniņu vietu Basketbola halli iecienījuši arī ratiņbasketbola valstsvienības dalībnieki. Joprojām pieejams ir arī pirts komplekss, kuru vairāk relaksācijai izmanto sportisti – sevišķi basketbolisti un futbolisti –, taču to var izmantot arī jebkurš cits gribētājs. Tajā ir iespējams izbaudīt saunu un turku pirts mitro gaisu, bet pēc karsēšanās var veldzēties džakuzi. Basketbola halles pirts kompleksā var organizēt arī svinības vai atpūtu kopā ar ģimeni, noīrējot visu pirts kompleksu.

Zablovskis piebilst, ka dažādu zāļu pēdējos gados Latvijā sabūvēts tiešām daudz, tomēr arī šādā konkurencē Basketbola halle ir ļoti pieprasīta, turklāt, piedāvājot iespējas kādiem citiem, nedrīkst arī aizmirst par pašmāju sportistiem, kas hallei nodrošina solīdu noslodzi. Starp citu, šī zāle joprojām ir ietilpīgākā Ventspilī, tāpēc laiku pa laikam uzņem ne tikai sporta, bet arī citus masu pasākumus – koncertus, izlaidumus utt.

Vingro un cīnās

Multifunkcionāla šī halle ir ne tikai tāpēc, ka tās galveno zāli iespējams pielāgot dažādiem sporta un kultūras pasākumiem, bet arī tāpēc, ka tajā ir vieta arī citiem treniņiem.

Līdz vēlam vakaram rosība notiek vingrošanas zālē, kas šogad tikusi pie būtiska uzlabojuma aprīkojumā – jauna batuta. Taču galvenais, protams, ir, lai būtu ne tikai, uz kā trenēties, bet arī, kam trenēties un trenēt. Pirmsākumos zālē strādāja vien daži treneri, turklāt uz nodarbībām nāca tikai meitenes, bet tagad astoņi sporta skolas Spars treneri vairākās grupās strādā gan ar meitenēm, gan zēniem. Darbdienās nodarbības sākas ap pulksten 14.30 un beidzas ap pusdeviņiem vakarā, bet laiku pa laikam tiek rīkotas arī dažāda mēroga sacensības. Starp citu, ja vingrotājiem rastos doma sarīkot plašākus starptautiskos mačus, tos varētu noorganizēt lielajā zālē. Tieši tāpat kā jebkurā citā sporta veidā, kuru treniņi notiek Basketbola hallē.

Liela interese mazākiem un lielākiem ventspilniekiem joprojām ir par džudo un sambo, un arī cīņas sporta veidu zāle jau kopš pirmās dienas darbojas Basketbola hallē. Treneru skaits gadu gaitā nav pieaudzis, bet ir saglabājusies treniņu intensitāte – treniņu nav svētdienās, toties sestdien nodarbības ir paredzētas, ja vien cīkstoņi nav devušies uz mačiem.

Ļoti nopietni treniņi un mači ir notikuši arī Basketbola halles boksa zālē, kurā savas pirmās prasmes boksā apguvis arī viens no šobrīd labākajiem Latvijas bokseriem – Nikolajs Grišuņins. Tagad galvenie saimniekotāji ir Ventspils Kikboksa leģiona un trenera Sergeja Deņisova audzēkņi, bet savas nodarbības vada arī boksa treneris Sergejs Fetiskins. Vēl vairāk – pagājušās nedēļas nogalē tajā pēc ilga pārtraukuma risinājās boksa mači, kuros piedalījās bokseri no dažādām Latvijas vietām un tika aizvadīta 21 cīņa!

«Šajos gados tehniski, vizuāli un funkcionāli uzlabotas zāles un ģērbtuves, taču sporta veidi gan faktiski palikuši tie paši, kam šo halli arī cēla. Jā, klāt nākuši badmintona spēlētāji, notiek TRX nodarbības, tomēr kopumā zāle pilda tās funkcijas, kas bija paredzētas, jau to būvējot. Mainīt un pārskatīt to nav bijis nepieciešamības, jo pieprasījuma nav trūcis,» skaidro Zablovskis.

Basketbola halles galvenais lepnums ir zāle, ko iespējams sadalīt trīs laukumos, tā nodrošinot vairāk vietas treniņiem un sacensībām, bet nopietniem mačiem iespējams sagatavot sporta spēļu zāli ar 3000 skatītāju vietām.

Vingrošanas zāle ir otrā lielākā Basketbola hallē, bet treniņiem tāpat tiek izmantots teju katrs tās stūris, turklāt no agras pēcpusdienas līdz vēlam vakaram.

Cīņas zālē džudo paņēmienus apgūst dažāda vecuma ventspilnieki, kādam laiku pa laikam aizcīnoties arī līdz kādam lielākam sportiskajam panākumam, bet ne mazāk svarīgas ir šādos treniņos iegūtās rakstura īpašības.

Boksa zāle, kurā sāka un ilgu laiku trenējās Nikolajs Grišuņins, pavisam nesen piedzīvoja īstus svētkus, jo tajā atkal tika aizvadītas sacensības, turklāt ar dalībniekiem no daudzām Latvijas vietām.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: