Nīderlandē, Asenas trasē aizvadīts Nāciju kauss motokrosā, kurā visu laiku augstāko vietu izcīnīja Latvijas izlase ar Rodeo braucēju Tomu Macuku sastāvā.

Latvijas izlasē bez Toma Macuka, kurš startēja MX1 klasē, bija arī valsts šī brīža labākais braucējs Pauls Jonass (Open klase) un Dāvis Ivanovs (MX2). Arī Nāciju kauss jeb pasaules komandu čempionāts sākās ar kvalifikāciju, kas Latvijas komandai padevās pat ļoti sekmīga. Jonass pamanījās sasniegt ātrāko laiku, Macuks izcīnīja 13. vietu, bet Ivanovs finišēja par vienu vietu zemāk. Nosakot vietu, tika summēti divi labākie rezultāti, kas nozīmēja, ka mūsu trio nopelnījis 14 punktus, kas kvalifikāciju ļāva noslēgt ļoti augstajā sestajā pozīcijā (kopumā startēja 34 komandas). Tikpat punktu bija arī itāļiem, bet par vienu mazāk (tas šoreiz nozīmē, ka nostartēts nedaudz labāk) bija pēdējo piecu gadu uzvarētājiem francūžiem. Labā ziņa bija arī tā, ka Latvijas braucēji jau nodrošinājuši vietu finālbraucienos un viņiem vairs nevajadzēs startēt papildu braucienos.

Pirmajā finālbraucienā Latviju pārstāvēja Ivanovs un Macuks, kuri pēc solīda starta finišu tomēr sasniedza trešā desmita beigās – Dāvis bija 26. vietā, bet Toms finišēja vēl divas vietas zemāk. Ar 54 punktiem komanda ieņēma 16. vietu, bet sacensību turpinājumā šī pozīcija tika uzlabota, lielā mērā pateicoties Jonasa stabilajam sniegumam. Otrajā braucienā viņš izcīnīja otro vietu, bet savu sniegumu uzlabot izdevās Ivanovam, kurš šoreiz ieņēma 22. vietu. Latvijas komandai tas ļāva pakāpties par trim pozīcijām, bet stabilu kursu uz triumfu bija uzņēmuši mājinieki Nīderlandieši, saglabājot līderpozīcijas arī pēc diviem braucieniem.

Pēdējā piegājienā trasē atgriezās Macuks, kuram, neskatoties uz nepārtraukto lietu, arī sanāca nobraukt labāk nekā pirmajā savā mēģinājumā un finišēt 20. vietā. Trijniekā vēlreiz iebrauca Jonass, šoreiz to noslēdzot, kas Latvija ļāva veikt vēl lielāku kāpumu un 73. Nāciju kausu noslēgt austajā astotajā pozīcijā. Līdz šim labākie mūsu motobraucēju sasniegumi bija 11. vieta jau tālajā 1992. gadā un 12. pozīcija 2014. gadā, kad sacensības risinājās Ķegumā.

Pirmo reizi šo prestižo trofeju izcīnīja Nīderlande, bet iepriekšējo gadu favorīti francūži finišēja vien piektie. Vienāds punktu skaits ar Latviju bija Spānijai, bet par vienu mazāk sakrāja Vācija. Tikai seši punkti līdz labāko trijniekam pietrūka Igaunijas trio ar pieredzējušo Prītu Ratsepu sastāvā, un te der atcerēties, ka viņš jau pāris sezonu domā par karjeras beigšanu, taču līdz šim nav varējis atteikt Rodeo lūgumam palīdzēt komandai.

Pagājušajā gadā, kad Nāciju kauss risinājās ASV, Latvijas komanda tajā nepiedalījās, bet vēl pirms gada komandas sastāvā arī bija Macuks, kurš gan vēl nebija atgriezies Rodeo, un labu sezonu tieši šajā klubā aizvadījušais Kristers Drevinskis. Latvijas trio, kurā startēja arī Kārlis Sabulis, neiekļuva spēcīgāko komandu skaitā, bet B finālā izcīnīja sesto vietu, kas kopvērtējumā ļāva finišēt 26. pozīcijā.

Vēl jāpiebilst, ka pirms došanās uz Nāciju kausu motobraucējiem vajadzēja nokārtot visas lietas Baltijas kausā, kas teicami izdevās Macukam. Pēdējā posmā Lietuvā viņš triumfēja abos braucienos, MX1 klasē pārliecinoši uzvarot arī sezonas kopvērtējumā. Līdzīgs stāsts ar Ratsepu – divas pirmās vietas un teju divreiz vairāk punktu nekā otrās vietas ieguvējam MX2 klasē. Savukārt Drevinskim tupinājās nedienas ar otro braucienu. Gan pirms tam Cēsīs, gan tagad Utenā veiksmīgi izdevās veikt pirmo, bet otrajā nācās izstāties. Neskatoties uz to, 28 braucēju konkurencē viņam izdevās finišēt desmitajā vietā. 85cc klasē piekto vietu kopvērtējumā izcīnīja Martins Platkevičs, bet Kristers Janbergs bija astotais 37 braucēju konkurencē.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    Arvis Sanders 04.10.2019, 13:49:52

    Latvijas izlase šajos ekstrēmajos apstākļos nostartēja vairāk nekā teicami un liels prieks un pagodinājums ir par Ventspils RODEO komandas sportista Toma Macuka pienesumu rezultāta sasniegšanā. Jāpiebilst ,ka Rodeo komandas autobuss bija mājas vieta Latvijas izlasei Holandē.

  • 0
    karlito 04.10.2019, 18:26:05

    Malacis!

  • 0
    Rimich 04.10.2019, 21:17:40

    Sveiciens visiem Motosporta draugiem Ventspilī! Esmu ļoti gandarīts par Latvijas izlases lielisko sniegumu Pasaules komandu čempionātā jeb ''Nāciju kausā'' motokrosā. Holandes smagajā smilšu trasē, ekstrēmajos apstākļos Latvijas izlase 34 komandu konkurencē izcīnot 8.vietu, veica jaunu ierakstu Latvijas Motosporta vēsturē. Krita 1992.gada tālajā Austrālijā uzstādītais (11.vieta) rekords. Vēsturiskajā izlases sastāvā, prestižajā MXGP klasē, Latvijas krāsas aizstāvēja šā gada Baltijas un Latvijas čempions MX1 klasē, motokluba ''RODEO'' sportists Toms Macuks. Liels nopelns ir arī ''RODEO'' komandas šefam Arvim Sanderam, kurš kopā ar Kristeru Serģi bija pie Latvijas izlases vadības ''grožiem.'' Arī mūsu pilsētas komandas busiņš bija izlases galvenā mājvieta un bāze. Lepni var būt arī tie Ventspils motosporta līdzjutēji, kuri bija mērojuši ceļu uz Holandi, lai neskatoties uz stipro vēju un lietu klātienē justu līdzi mūsu izlasei un piedzīvotu šos vēsturiskos mirkļus.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: