Sporta namā Centrs zem viena jumta sadzīvo svarcelšana, šaušana, sporta veidi, ar kuriem iespējams nodarboties zālē, un arī iespaidīga kāpšanas siena. Tajā trenējas gan augstākās raudzes profesionāļi, gan vienkārši entuziasti.

No rīta līdz vakaram

2008. gadā atklātais sporta nams ventspilniekiem bija un ir ļoti liels ieguvums, turklāt ne tikai tāpēc, ka tajā tika ierīkots kaut kas Ventspilī līdz tam nebijis – moderna šautuve ar astoņiem celiņiem un kāpšanas siena. Ieguvums bija arī sporta zāle, jo beidzot labos apstākļos sporta stundas varēja aizvadīt 1. ģimnāzijas audzēkņi, kuriem pirms tam bija jādarbojas visai lielā šaurībā. Taču viņi nebūt nav vienīgie, kas izmanto šo zāli.

Sporta nama Centrs pārvaldnieks Māris Millers skaidro, ka zāle ir noslogota gandrīz no agra rīta līdz vēlam vakaram: «Zālē trenējas arī mazie futbolisti, pludmales volejbola klubs Bloks, lietainā laikā un ziemā to izmanto arī tenisisti, bet vakaros laiks atvēlēts Ventspils Tehnikuma audzēkņiem. Pa kādai stundai nedēļā ir arī sporta skolas Spars treniņiem, tā ka par noslogotību sūdzēties nevaram. No pulksten 15 līdz pat vakaram zālē vienmēr notiek kādas nodarbības.» Sporta zālē ir arī tribīnes ar 150 skatītāju vietām, tā ka tajā nepieciešamības gadījumā var arī rīkot sacensības, kas regulāri arī notiek. Piemēram, pat starptautiskus maču rīko kikboksa, tekvondo cīņu cienītāji un svarcēlāji.

Baltijas mērogā joprojām ievērojama vērtība ir kāpšanas siena, uz kuras tāpat ik gadu tiek rīkoti starptautiski mači. Tā ir 14 m augsta un 11 m plata, ar apmēram 6 m pārkari, tāpat ir arī 30 m gara bouldringa (kāpšanas paveids) siena. Sienas garums un maršrutu dažādība ļauj to izmantot ne vien iesācējiem un mazāk pieredzējušiem kāpējiem, bet arī lielākiem meistariem. Protams, tā izmantojama vien no pavasara līdz oktobra sākumam, bet ziemā kāpšanas cienītājus gaida Pārventas sporta komplekss, par kuru plašāk pastāstīsim citreiz.

Sporta namā Centrs labos apstākļos sporta nodarbības var aizvadīt 1. ģimnāzijas audzēkņi.

Izveidojies svarcelšanas centrs

Sporta nams Centrs pilnīgi noteikti asociējas arī svarcelšanu, turklāt visaugstākajā līmenī. Pēdējos gados tas kļuvis par visas Latvijas svarcelšanas centru, par ko liecina ne vien labie audzēkņu rezultāti, bet arī regulāri rīkotās starptautiskās treniņnometnes. Piemēram, šogad vasaras beigās uz treniņnometni, kas tika rīkota ar Starptautiskās Svarcelšanas federācijas atbalstu, ieradās 90 sportisti, treneri un tiesneši no Baltijas valstīm, Polijas, Krievijas, Lielbritānijas, Īrijas, Beļģijas, Dānijas, Itālijas, Islandes, Norvēģijas, Somijas, Maltas, Sanmarīno un Turcijas. Pazīstamais treneris Eduards Andruškēvičs stāsta, ka līdzīgas treniņu zāles nav nekur citur Latvijā: «Citur šāda aprīkojuma un iespēju noteikti nav. Protams, būtu ļoti labi, ja zāli vēl izdotos paplašināt, kas ir plānos, jo brīžos, kad trenējas lielāks skaits audzēkņu, kļūst visai šauri. Turklāt vēl plānos ir pie mums sarīkot kādu jauniešu vecuma Eiropas čempionātu, tā ka lielāks plašums noderētu, bet apstākļi tik un tā ir ļoti labi.»

Nesen svarcelšanas zāle tika pie jauna aprīkojuma. Svarcēlāji treniņu un sacensību laikā tagad var izmantot jaunus treniņu komplektus vīriešiem un sievietēm, multifunkcionālu solu, astoņus treniņu kastu komplektus (ļauj celt svaru no dažādiem augstumiem) un jaunu svarcelšanas platformu, kas paredzēta lietošanai intensīvā slodzē.

Andruškēvičs atzīst, ka interese par svarcelšanu Ventspilī ir visai liela: «Ir jaunieši, kuriem ir visi parametri, lai viņi kļūtu par labiem svarcēlājiem, tā ka jaunā maiņa aug un nāk klāt arvien jauni. Iesākums bija grūts, bet tagad cilvēki saprot, ka svarcelšana nav tikai svari, tie ir arī citādāki vingrinājumi, kas noder vispārējai fiziskajai sagatavotībai, lokanībai. Tikai tad, kad ķermenis ir gatavs, var pievērsties svarcelšanai.»

Svarcēlājiem nodrošināti labākie apstākļi valstī, ko atzinīgi novērtējuši arī starptautisko nometņu dalībnieki.

Labākā šaušana Latvijā

Sporta namā Centrs ir iekārtota šautuve ar astoņiem šaušanas celiņiem un iespējām šaut 50, 25 un 10 metru distancē. Tajā visai kuplā skaitā trenējas sporta skolas Spars audzēkņi, šaušanas prasmes uzlabo dažādo militāro formējumu pārstāvji, bet apmeklēt šautuvi var arī jebkurš cits gribētājs. Oktobrī tradicionāli tiks dots starts sacensībām Ziemassvētku Makarovs, kurās var piedalīties jebkurš šaušanas entuziasts no 21 gada vecuma. Līdz decembra otrajai pusei šāvēji varēs uzlabot savu rezultātu, bet tad vienā dienā – īsi pirms Ziemassvētkiem – labākie aizvadīs pusfinālu un finālu. Dalība sacensībās gan ir maksas, jo jāmaksā par astoņiem šāvieniem, taču reizi nedēļā tiek izsludināta lētā šaušana. Instruktors Uldis Jaunsproģis stāsta, ka tieši šo atlaides dienu šāvēji arī labprāt izmanto un ka dalībnieku ar katru gadu kļūst vairāk.

«Pēdējā laikā rodas vairāk tādu cilvēku, kas saka, ka vēlas iemācīties rīkoties ar ieroci, kas man kā instruktoram tiešām patīk. Tas tomēr nav tas pats, kas iemācīties tikai šaut. Ar šādiem lūgumiem arvien biežāk nāk sievietes, kas ir interesanti, bet, protams, esmu gatavs palīdzēt arī šādos gadījumos. Dažreiz nākas dzirdēt, ka cilvēki, kuriem jau sen ir ierocis, nevēlas nākt šaut, jo baidās, ka sen nav to darījuši un kaut ko neizdarīs pareizi. Noteikti iesaku nākt, lai iemaņas nepazūd, bet uzlabojas,» stāsta instruktors.

Interesanti, ka Ventspilī joprojām ir lētākās šaušanas cenas Latvijā – gan par munīciju, gan šautuves izmantošanu. To jau novērtējuši ārzemnieki, jo sporta nama Centrs šautuvē pabijuši, piemēram, gan briti, gan norvēģi, un Jaunsproģis ir pārliecināts, ka gan jau to novērtēs arī šaušanas entuziasti citur Latvijā. Lai arī instruktors šautuvē atrodas regulāri, viņš tomēr iesaka pieteikties iepriekš (tālrunis 26549265). «Var jau nākt tāpat, un gan jau mani sastapsiet, tomēr labāk ir sarunāt konkrētu laiku, lai nebūtu lieki jāgaida. Iespējas mums te ir dažādas, un tās noteikti ir jāizmanto. Piemēram, pēc lēmuma, ka medībās varēs šaut jaunieši jau no 16 gadu vecuma, bieži vien vecāki ved savus bērnu mācīties šaut ar garstobra ieročiem. Arī to pie mums ir iespējams paveikt,» Jaunsproģis atklāj, ka sporta nama Centrs šautuves iespējas ir tiešām plašas.

Šautuvē gan trenējas sporta skolas Spars jaunieši, gan prasmes var uzlabot visi citi gribētāji.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: