Šovakar pirmo Eiropas līgas otrās kvalifikācijas kārtas maču aizvadīs FK Ventspils futbolisti, savā laukumā uzņemot Maltas klubu Gzira United, turklāt klubam tā būs pirmā tikšanās ar šīs valsts komandu.

Pirmajā kvalifikācijas kārtā ventspilnieki ar 3:1 pieveica albāņu bronzas medaļnieci Teuta un jau domāja par vizīti Horvātijas kūrortā Splitā, taču nelielās Maltas mazās pilsētas Gziras (apmēram 8000 iedzīvotāju) komanda pamanījās paveikt brīnumu –labi zināmo Hajduk viesos pārspēt ar 3:1 un nonākt nākamajā kārtā! Horvāti bija tik pārliecināti par savu pārākumu, ka jau pirms atbildes spēles žēlojās UEFA, ka Ventspilī nav viņiem atbilstošas viesnīcas, tāpēc vajadzētu spēlēt Rīgā, bet žurnālisti paziņoja, ka ticamāks par Gzira United iekļūšanu nākamajā kārtā ir pat citplanētiešu uzbrukums...

1947. gadā dibinātais Maltas klubs pie iespējas spēlēt Eirokausos ticis vien trešo reizi, iepriekšējā bija pagājušajā sezonā, un arī tad vienu kārtu pārvarēt izdevās. Pēc tam sekoja 0:5 pret Serbijas Radnički, un ļoti gribētos, lai šī vēsture atkārtotos arī šosezon.

Gzira United pagājušajā sezonā izcīnīja bronzas medaļu Maltas čempionātā, par astoņiem punktiem atpaliekot no slavenākajiem šīs valsts klubiem – Valletta un Hibernians. Eiropas līgā komandas reitings gan ir viens no zemākajiem starp visiem pirmās kvalifikācijas kārtas klubiem – 1.025 pret ventspilnieku 4.250 (Teuta tas bija, 1.500, bet Hajduk – 8.000). Protams, tie ir skaitļi, kas vien raksturo komandu pieredzi Eiropas laukumos, bet diez vai norāda uz to šābrīža meistarību. Tomēr nav šaubu, ka tie arī uzliek atbildību ventspilniekiem, jo šajā duelī tieši viņi būs favorīti un viņiem nav tiesību nepārvarēt šo kārtu.

Kas tad īsti nāks pretī? Pret Hajduk divus vārtus, tajā skaitā arī uzvaru nesošos mača sestajā kompensācijas minūtē, guva 31 gadu vecais kotdivuārietis Bens Konē. Viņam šī būs pirmā sezona Maltā, bet pērn Konē bija Mārča Oša komandas biedrs Šveices Superlīgas klubā Xamax. Jā, laukumā devās tikai sešos mačos, bet jau tas, ka viņš bijis pamanīts šajā līmenī, liecina, ka nav nekāds amatieris. Daļa no leģionāriem (pret horvātiem tika izmantoti astoņi tādi, septiņi jau pamatsastāvā) izceļojušies pa dažādiem Maltas klubiem, toties Gzira United rindās ir pussargs Endrju Koens ar 68 mačiem Maltas izlasē, vārtsargs Džastins Habers ar 54 mačiem izlasē un pāris citu nacionālajā komandā pamēģinātu futbolistu.

Maltiešu varoņdarbs Horvātijā vispār nepieļauj pat domu par vieglprātīgu attieksmi, no kā varam secināt, ka gaidāms labs futbols. Vēl jo vairāk, ja tādu un tikai tādu savā emocionālajā preses konferencē solīja kluba prezidents Adlans Šišhanovs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: