Nieru funkciju reizi gadā vajadzētu izmeklēt visiem cilvēkiem, kuriem ir kādas iedzimtas vai iegūtas nieru kaites.

Tāpat reizi gadā nieru funkciju būtu jākontrolē pacientiem, kuriem ir augsts asinsspiediens, sirds mazspēja, cukura diabēts pacientiem pēc miokarda infarkta vai pēc pārciestām kardioloģiskām vai invazīvām manipulācijām, tostarp koronāro artēriju stentēšanu. Nieru veselībai uzmanību jāpievērš arī tādiem pacientiem, kuri daudz un ilgstoši lieto dažādus medikamentus.

Vislielākais kaitēklis nierēm ir pretsāpju un pretiekaisumu līdzekļi, kuri aptiekās ir pieejami pārsvarā bez receptes. Cilvēks nekontrolēti lietojot pretsāpju un pretiekaisumu medikamentus, var viegli nokļūt līdz nieru mazspējai. Arī tad, ja viņš pāris reizes nedēļas lieto pretgalvassāpju līdzekļus. Īpaši tas nieru veselību var ietekmēt, ja pacientam jau ir kāds fons, piemēram, cukura diabēts jeb paaugstināts asinsspiediens. Tad šie riska faktori sasummējas.

Tāpat reizi gadā nieru funkciju pārbaudīt būtu vēlams cilvēkiem pēc 60 gadu vecuma. Kaut arī liekas, ka viss ir kārtībā. Tāpat, kā cilvēki kontrolē cukura līmeni asinīs un holesterīnu, tā arī būtu jāpievērš uzmanību kreatinīna līmenim asinīs, jo nieru mazspēja ne vienmēr izpaužas ar tūsku, sāpēm vai paaugstinātu asinsspiedienu.

Nieru mazspēja var klusi iet savu gaitu, kamēr pacients vispārējā smagā stāvoklī nonāk slimnīcā. Diemžēl nieru mazspējai ir daudz masku. Var būt, ka pacientam ir anēmija vai nepārtraukta vemšana, citam tas izpaužas ar neizturamu niezi, citam ar tūsku, bet cits sūdzēsies, ka viņam naktī bieži jāiet uz tualeti.

Lai pārbaudītu nieru veselību, ir jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kurš pacientu nosūtīs veikt analīzes. Ja analīzēs tiek konstatētas problēmas, tad pacients tiek nosūtīts pie nefrologa.

Cilvēkiem bieži vien ir maldīga informācija par medicīnas pakalpojumu pieejamību un to izmaksām. Ja pacients jau saņem nieru aizstājterapiju, viņš ir atbrīvots no jebkādiem pacientu līdzmaksājumiem. Viņam nav jāmaksā par dienas stacionāru, par ambulatoriskiem izmeklējumiem, par ģimenes ārsta apmeklējumu utt. Jāpiezīmē, ka dialīze valstij izmaksā ļoti dārgi.

Hemodialīze izmaksā 12 līdz 14 tūkstošus latu gadā viena pacientam, bet peritoneālā dialīze – 16 līdz 18 tūkstošus latus. Šo izmaksu skaitā ir arī pacientam nepieciešamie medikamenti, kas arī viņam pienākas ar 100% atlaidi. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: