Rudenī un ziemā daudzi ventspilnieki veselības uzlabošanai un fiziskās formas uzturēšanai izmanto sporta zāles. Par to, ko var darīt Basketbola halles atlētikas zālē, stāsta instruktors Gvido Kohs.

Atlētikas zāle aprīkota ar tādiem trenažieriem, kas ļauj trenēt visas muskuļu grupas, turklāt tie domāti ne tikai tiem cilvēkiem, kam ir laba fiziskā sagatavotība, bet arī tiem, kas uz zāli atnāk pirmo reizi – arī pēc traumām. «Trenažierus var izmantot gan muskuļu nostiprināšanai un skaista ķermeņa veidošanai, gan arī novājēšanai. Lai panāktu rezultātu, jātrenējas regulāri – vēlams trīs reizes nedēļā, katrreiz atvēlot sportošanai vismaz pusotru stundu. Patīkami, ka pie mums nāk dažāda vecuma cilvēki – sākot ar skolēniem, beidzot ar pensionāriem –, arī profesijas ir dažādas.

Reizēm iesācēji kautrējas un domā, kā nu būs, vai varēšu un pratīšu, bet tāpēc jau ir instruktori, kas pamāca, ja nav skaidrs, kā, piemēram, līdzsvarot slodzi. Atmosfēra zālē ir pozitīva, cits citam palīdz arī sportotāji,» saka Kohs.

Treniņš jāsāk lēnam, atgādina instruktors, vispirms jāpastaipās un jāiesildās, pēc tam ieteicams izmantot kardiotrenažierus. Vīri pēc tam labprāt nodarbojas ar stieņa spiešanu guļus un cilā hanteles, dāmas biežāk sastopamas pie kardiotrenažieriem, jo viņu galvenais mērķis parasti ir muskulatūras nostiprināšana un novājēšana.

«Ieciklēties nedrīkst – jāmaina gan slodze, gan trenažieri, jo organisms ir viltīgs. Ja tas pierod pie vienveidīgas slodzes, gaidītais efekts izpaliek. Visu laiku jābūt dinamikai. Cilvēkiem, kam bijušas traumas, vispirms vajadzētu apmeklēt ārstu, lai mediķis izstāsta, kāda slodze pieļaujama, lai trenējoties nenodarītu sev pāri. Tas, ko pēc regulāriem treniņiem atlētikas zālē sajūt visi, ir fiziskās izturības palielināšanās. Tas nozīmē, ka tik ātri nenogurstam un visus darbus varam veikt ar mazāku piepūli. Daudz vieglāk ir, piemēram, skaldīt malku vai veikt garas pastaigas.»

Gvido prieks par visiem atlētikas zāles apmeklētājiem, bet jo īpaši par tiem, kas trenējas īpaši aizrautīgi un sāk gūt panākumus sacensībās. Vīriešiem pēc panākumiem liek tiekties sāncensības gars, bet pēc skaista ķermeņa tiecas visi – kā dāmas, tā kungi. Trenējoties jāpievērš uzmanība arī uzturam – ja ir vēlme novājēt, jāievēro mazkaloriju diēta, savukārt masas audzēšanai sātīgs ēdiens nekaitēs. Stundu pirms treniņa no ēšanas jāatturas, lai vingrojot ķermenim nebūtu dubulta slodze, treniņa laikā vēlams izdzert litru ūdens, pēc tam derēs glāze svaigi spiestas sulas, pēc stundas var labi ieturēties. Labs relaksēšanās veids pēc treniņa ir peldēšana, pietiks ar 15–20 minūtēm, reizi nedēļā var doties uz pirtiņu.

Liene Kirma:

- Arī man, tāpat kā daudziem citiem, ir sēdošs darbs, tāpēc fiziskās aktivitātes ir ļoti nepieciešamas. Par sevi esmu sapratusi, ka man patīk kombinēt un mainīt sporta veidus. Piemēram, vasarā lielākoties skrēju un braucu ar riteni, pirms kāda laika apmeklēju ūdensaerobikas nodarbības un trenažieru zāli, šobrīd eju uz aerobiku, bet drīz mani atkal varēs satikt trenažieru zālē.

Mani ļoti motivē Olimpiskā centra piedāvātā abonementu sistēma. Iegādājos to un zinu, ka ir jāiet un nevar slinkot, turklāt pozitīvi, ka, iegādājoties abonementu atlētikas zāles apmeklējumam Ūdens atrakciju parkā, varu bez maksas izmantot baseinu. Disciplinē arī tas, ja kopā ar mani uz nodarbībām dodas draudzene vai kolēģe, arī tad ir vieglāk saņemties.

Basketbola halles atlētikas zāles darba laiks darbdienās – no plkst. 10 līdz 13 un no plkst. 15 līdz 21, brīvdienās – no plkst. 10 līdz 16.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: