Pianiste AKANE MATSUMURA un čellists MĀRCIS KUPLAIS ir kopā gan uz skatuves, gan dzīvē. Šveicē, Bāzelē, dzīvojošie mūziķi piedalījušies daudzos prestižos konkursos, bet viņos nav ne miņas no iedomības, un Mārcis ar savu mūzu sniedza Pārventas bibliotēkā lielisku bezmaksas koncertu.

Nākotnē viņu mītnes zeme, visticamāk, būs Japāna, bet Mārcis vienmēr gribēs uz mirkli atgriezties Latvijā un atbraukt uz Ventspili, kur viņš mācījās Mūzikas vidusskolā.

 

Daudzi apgūst čella spēli, tomēr visiem nav tādi panākumi, kādi ir tev, Mārci.


– Veiksmes pamatā laikam ir darbs, un te labus vārdus varu veltīt saviem pasniedzējiem – Rīgā tā bija Lija Sudraba, Ventspilī Arimans Štrauss, Bāzelē Ivans Monigeti. Lija Sudraba bija viena no stingrākajām skolotājām, kādu esmu sastapis, bet viņa iedresēja tehnikas pamatus, un par to esmu ļoti pateicīgs. Skolotājs Arimans vienmēr daudz ar mani strādāja un kopā ar sievu Dairu ielika labus muzikālos pamatus. Ja gatavojos koncertiem vai konkursiem, viņi mācīja mani, neskaitot stundas. Skolotājs par mani rūpējās kā tēvs, piemēram, regulāri vienreiz nedēļā atveda no Kuldīgas lētu un īstu lauku pienu un dažādus gaļas izstrādājumus. Bāzeles Mūzikas akadēmijā profesors Monigeti parādīja, kā patstāvīgi mācīties, klausīties un domāt par savu spēli. Rezultāts –

tagad kopā ar Akani daudz ceļojam un koncertējam ne tikai Eiropā, bet arī Amerikā, Brazīlijā, Japānā. Esmu uzstājies arī Dienvidkorejā.

 

Visu interviju lasiet ceturtdienas laikrakstā "Ventas Balss"!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: