Iedzīvotāji savu viedokli var izteikt divos referendumos. Šonedēļ sākusies parakstu vākšana, lai stiprinātu valsts valodas lietošanu. Bet no nākamās nedēļas varēs parakstīties, lai atceltu pabalstu griestus.

Šobrīd aktuālākā parakstīšanās, kas turpināsies līdz 9. jūnijam ir par ierosinātajiem grozījumiem Satversmes 112. pantā, papildinot to ar nosacījumu, ka valsts nodrošina bezmaksas pamatizglītību un vidējo izglītību tikai valsts valodā.

 

Respektīvi, no nākamā gada valsts un pašvaldību skolās stundas tiktu pasniegtas vienīgi latviešu valodā.

 

Jāatgādina, ka Ventspilī šobrīd krievu valodā mācības notiek trijās skolās. Vidusskolā 60% no mācību vielas šo skolu audzēkņiem jāapgūst latviešu valodā, tikmēr pamatskolās tiek praktizēta bilingvālā izglītība. Daudzi uzskata, ka tik strauji ieviest šādu reformu nav iespējams. Grūti iedomāties, kā bērns, kura ģimenē runā krievu valodā, 1. klasē mācību vielu varētu apgūtu tikai latviski.

 

Savukārt otrajā referendumā par Valsts prezidenta Valda Zatlera apturēto pabalstu likumu grozījumu atcelšanu parakstu vākšana notiks no 18. maija līdz 16. jūnijam. Jāatgādina, ka taupīšanas nolūkos valdība nolēma līdz 2012. gada beigām ierobežot bezdarbnieka, slimības, maternitātes un paternitātes pabalstu izmaksu.

 

Šiem pabalstiem tika noteikti griesti uz 350 latiem mēnesī jeb 11,5 latiem dienā, pieskaitot 50% no summas, kas pārsniedz noteiktos griestus. Saeima nolēma pagarināt šos ierobežojumus līdz 2014. gada beigām. Pēc Saeimas lēmuma 37 Saeimas deputāti pieprasīja Valsts prezidentam apturēt likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem. Šādā kārtā apturētais likums nododams tautas nobalsošanai.

 

Lai Satversmes grozījumu projektus varētu iesniegt izskatīšanai parlamentā, parakstu vākšanā jāpiedalās ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 153,2 tūkstošiem vēlētāju. Ventspilī pirmajā parakstu vākšanas dienā aktivitāte bija ļoti maza. Ventspils vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Regīna Lazdāne stāsta, ka viss ir noritējis klusi un mierīgi. Piemēram, 4.vidusskolā parakstījušies tikai trīs cilvēki, 5.vidusskolā – seši. Nekādu incidentu vai pārpratumu nav bijis. Cilvēki bijuši labi informēti un neskaidrības nav radušās.

 

Parakstu vākšanā drīkst piedalīties visi balsstiesīgie Latvijas pilsoņi. Līdz jāņem pase. Ventspilī par šiem grozījumiem var parakstīties 4. un 5. vidusskolās, kā arī Gāliņciema bibliotēkā. Darba dienās parakstīties var no plkst.15 līdz 19, bet brīvdienās, svētku dienās no plkst. 9 līdz 13.

 

FOTO: 4.vidusskolas parakstu vākšanas vietu pirmajā dienā apmeklējuši vien trīs cilvēki.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: