Jau pāris nedēļas speciālistiem neizdodas notvert Vārves pagasta "Lauru" mājās aprīļa nogalē ieklīdušo grifu.

Grifu paredzēts notvert, jo brīvā dabā šīs sugas putns Latvijā nevar dzīvot. Līdzšinējie mēģinājumi putnu sagūstīt bijuši neveiksmīgi. Pēc pēdējās tvarstīšanas reizes grifs pat esot pazudis, bet nu atkal esot atgriezies vecajā vietā. Šonedēļ mēģinājumi notvert grifu turpināsies cerībā, ka putns būs nomierinājies un vairs tik ļoti nebīsies no cilvēkiem.

Kā pastāstīja "Lauru" māju saimniece Dace Veitas, no "Cīruļiem" grifu braukuši tvarstīt trīs reizes, un izmēģinātas dažādas tvarstīšanas metodes, bet pagaidām bez panākumiem. Jau ieraugot, ka tuvojas cilvēks ar tīklu, putns kļūst tramīgs un "laižas lapās". Sākumā grifs samērā tuvu sev laidis māju saimnieku un saimnieci, bet tagad esot kļuvis uzmanīgāks - saimnieku meita esot vienīgā, kam viņš vēl atļauj sev pietuvoties. Līdz ar to meita arī uzņēmusies rūpes par putna barošanu, jo ne no viena cita putns barību vairs neņemot. Tomēr arī saimnieku meitu putns tuvāk par metru nelaižot un sev pieskarties neļaujot. Cerībā notvert grifu nolemts izmēģināt vēl vienu metodi - pabarot putnu ar alkoholā mērcētu gaļu, lai putns kļūtu apdullis un tādējādi būtu vieglāk notverams.

4.maijā grifs pazudis un neesot rādījies četras dienas, bet nu atkal ir atgriezies. Dienas laikā putns mēdz uzturēties uz ēku jumtiem, bet naktis pārlaiž kādā no tuvējiem kokiem, pastāstīja Veitas.

Grifam ap kājām esot aptuveni 30 centimetrus garas siksnas, kas liecina, ka putns iepriekš turēts nebrīvē. Uz abām kājām grifam ir arī gredzeni, taču tajos iegravētās zīmes pašlaik no attāluma neesot izdevies nolasīt, pat ņemot talkā fotoaparātu ar ļoti labu objektīvu.

Vaicāts, kas ar putnu notiks pēc sagūstīšanas, zoodārza filiāles pārvaldnieks skaidroja, ka primārais uzdevums ir putnu noķert un noskaidrot tā izcelsmi. Grifa tālākais liktenis būs atkarīgs no tā, vai izdosies noskaidrot putna iespējamo īpašnieku.

Grifs Vārves pagasta "Lauru" mājās pirmo reizi tika pamanīts 23.aprīlī. Nekādu ievainojumu putnam neesot.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: