Cukura diabēts ir saslimšana, kas prasa ieviest izmaiņas savā uzturā un ikdienā, lai uzlabotu pacienta labsajūtu un nepieļautu tālāku komplikāciju attīstību. Ventspils slimnīcā darbojas diabēta apmācības kabinets, kur valsts apmaksātas apmācības sniedz aprūpes māsa Violeta Pumpure.

Diabēta kabinetā iespējams veikt cukura līmeņa mērījumus ar glikometru (pirmreizējos pacientus diabēta kabinets nodrošina ar glikometru), uzzināt vairāk par nepieciešamo medikamentu lietošanu, t.sk. insulīna lietošanas tehniku, uzglabāšanu un medikamentu termiņiem.

Tāpat aprūpes māsa V. Pumpure pacientus informē arī par pacientam piemērotu uzturu, kā arī pēc uztura analīzes veikšanas palīdz izvēlēties veselīgus aizvietotājus pacienta iecienītajiem produktiem, piemēram, baltmaizi aizstājot ar pilngraudu produktiem.

Katram vismaz reizi pusgadā ieteicams veikt analīzes, lai noskaidrotu glikozes līmeni asinīs. Laicīga noviržu diagnostika var pasargāt no tālākas saslimšanas ar cukura diabētu. Īpaša uzmanība cukura līmeņa svārstībām jāpievērš cilvēkiem ar lieko svaru, vielmaiņas traucējumiem, kā arī bērniem.

Apmācību kabinets pacientus pieņem pirmdienās un trešdienās no plkst. 9.00 līdz plkst. 14.00, un apmācību kursu veido piecas nodarbības – katra nodarbība ilgst vienu stundu.

Pieteikties valsts apmaksātai vizītei var jebkurš pirmā un otrā tipa diabēta grupas pacients ar ģimenes ārsta vai endokrinologa nosūtījumu. Atkārtotai valsts apmaksātai vizītei nepieciešams endokrinologa nosūtījums. Pieteikties apmācībām iespējams, zvanot uz Ventspils slimnīcas reģistratūru pa tālruni 636 24665.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem šobrīd ir 14 dažādi cukura diabēta veidi, no kuriem visizplatītākie ir 1. un 2. tipa cukura diabēts (ar 2. tipa cukura diabētu slimo 90-95% no visiem pacientiem, kam diagnosticēts kāds cukura diabēta veids). Eiropas reģionā šobrīd ir aptuveni 60 miljoni pieaugušo (vecumā virs 25 gadiem), kam diagnosticēts cukura diabēts.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: