Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija uzdeva Satiksmes ministrijai (SM) sagatavot likumprojektu ar ostu reformas jaunu, pagarinātu izpildes termiņu.

Komisijā vairākums deputātu atbalstīja priekšlikumu pagarināt ostu reformas izpildes termiņu līdz 2024. gada 31. decembrim, savukārt termiņu AS "Rīgas osta" izveidei plānots pagarināt līdz šā gada 31. augustam.

Vienlaikus SM komisijai lūdza likumprojektu izskatīt steidzamības kārtībā.

Attiecīgi Saeimas komisija virzīs grozījumus izskatīšanai Saeimā nākamajā komisijas sēdē pēc tam, kad SM iesniegs sagatavotos grozījumus likumā.

SM pārstāvis komisijas sēdē informēja, ka 2023. gada 7. februārī tika pieņemti grozījumi Ostu likumā, kas paredzēja, ka līdz 2023. gada 31. decembrim ir jāveic vairāki būtiski uzdevumi ostu reformas kontekstā, tomēr joprojām reformas procesā ir daudz nepabeigtu uzdevumu, tādēļ ir nepieciešams pagarināt ostu reformas izpildes termiņus.

Tāpat SM pārstāvis informēja, ka ministrija ir sākusi ostu reformas izvērtējumu un janvāra beigās vai februāra sākumā izskatīšanai Ministru kabinetā plāno iesniegt attiecīgo informatīvo ziņojumu.

Savukārt deputāti sēdē diskutēja, vai par termiņa pagarinājumu nevajadzētu lemt pēc informatīvā ziņojuma izskatīšanas valdības sēdē, kā arī minēja, ka reformas jautājums tiek apspriests jau divus gadus, tādēļ ir jāsaprot problēmas un jāveido konkrēts darbības plāns.

Vienlaikus SM pārstāvis norādīja, ja netiks pagarināts reformas termiņš, varētu rasties problēmas attiecībā uz ostu reformēšanu konceptuāli, kā arī Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama (P) piebilda, ka nevajadzētu "dzīvot" beztermiņa situācijā.

Attiecīgi par priekšlikumu, kurā komisija sagaidītu informatīvo ziņojumu un pēc tam lemtu par termiņu pagarināšanu, vairākums deputātu neatbalstīja.

Jau ziņots, ka SM jau decembra beigās sagatavoja likumprojektu, kurā ministrija rosināja pagarināt ostu reformas izpildes termiņu līdz 2024. gada 30. jūnijam. Likumprojektā bija norādīts, ka izmaiņas nepieciešamas, lai varētu nodrošināt kvalitatīvu pārejas posmu, izvērtējot ostu pārvaldības reformas līdzšinējo gaitu, pārskatot tās mērķus un izstrādājot priekšlikumus tās pilnveidošanai.

Vienlaikus SM likumprojektā skaidroja, ka rīkojuma projekts par kompānijas "Rīgas osta" dibināšanu 2023. gada maijā iesniegts Valsts kancelejā izskatīšanai Ministru kabineta sēdē un vēl nav pieņemts. Attiecīgi nav bijis iespējams nodrošināt Rīgas brīvostas pārvaldes mantas novērtēšanu likumā noteiktā termiņā un nodot to tiesību un saistību pārņēmējam - "Rīgas ostai". SM arī rosināja pagarināt "Rīgas ostas" dibināšanas termiņu līdz 2024. gada 30. aprīlim.

Tāpat tika minēts, ka arī AS "Ventas osta" nav pārņēmusi Ventspils brīvostas pārvaldības funkcijas, ņemot vērā grūtības veikt Ventspils brīvostas pārvaldes materiālo, finanšu līdzekļu un saistību inventarizācijas procesu.

SM likumprojektā uzsvēra, lai nodrošinātu nepārtrauktu ostu pārvaldības reformu, ir nepieciešama ātra un efektīva regulatīva iejaukšanās, tādēļ grozījumiem par termiņu pagarināšanu ir jāstājas spēkā nākamajā dienā.

2023. gada novembrī Satversmes tiesa (ST) par atbilstošu Satversmei atzina Rīgas un Ventspils ostu pārvaldības reformu, papildinot, ka lielo Latvijas ostu attīstības mērķi ir pakārtoti valsts kopējam labumam un likumdevējam ir rīcības brīvība izvēlēties ostu pārvaldības modeli.

Ostu likums stājās spēkā 2022. gada aprīlī. Savukārt 2023. gada sākumā Saeima atbalstīja grozījumus Ostu likumā, kas paredzēja pagarināt termiņu Rīgas un Ventspils brīvostu pārvalžu likvidācijai līdz 2023. gada 31. decembrim.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • -2
    Kriska 17.01.2024, 14:52:54

    Cik valdību tik likumu un līkumu

  • -6
    Renars Z 17.01.2024, 15:32:26

    Šī jaunā reforma ir bijusi liela izgāšanās. Nav devusi nekādu labumu, tieši otrādi, viss ir pasliktinājies. Ir jāsaglabā veco modeli 50/50.

  • -2
    Heinrich 17.01.2024, 16:19:03

    Tā gan,ko?Nobarojušās domes cūkas atpakaļ pie siles?Vai nepietiks rīt?

  • 0
    Gārfilds 18.01.2024, 12:33:23

    Beidz gaudot puncīt.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: