Kad dienas kļūst īsākas un tumšās diennakts stundas garākas, pašvaldības SIA “Ventspils reiss” turpina tradīciju un organizē akciju “Ventspils reiss tevi vienmēr pamanīs!”, kuras laikā "neredzamajiem" pasažieriem dāvina atstarotājus un atstarojošās vestes. 

Akcijas tiek organizēta jau 13 reizi, un šogad tās galvenā mērķauditorija šogad ir Ventspils pilsētas bērni un skolēni. Maldīgs ir sabiedrības uzskats, ka atstarotāji jānēsā, tikai pārvietojoties pa lauku ceļiem. Pieredze liecina, ka redzamība diennakts tumšajā laikā ir slikta arī pilsētās. Par to liecina arī statistikas dati, jo lielākā daļa ceļu satiksmes negadījumu, kuros iesaistīti neredzamie gājēji, notiek tieši apdzīvotās vietās.

Saskaņā ar CSDD datiem, 2022. gadā ceļu satiksmes negadījumos tika ievainoti 565 bērni, smagi ievainoti – 50 bērni, savukārt 5 gājuši bojā. Diemžēl šie skaitļi, laikam ejot, nesamazinās, tāpēc gada tumšajā laikā jautājums par bērnu drošību uz ceļa ir īpaši aktuāls.

Pētījumi rāda, ka gājējs bez atstarojošiem elementiem autovadītājiem ir redzams aptuveni 20 metru attālumā, bet gājējs ar atstarotāju - pat 140 metru attālumā. Svarīgi, lai atstarotājs būtu redzams gan no priekšpuses, gan no muguras. Pasažieriem vēlamies atgādināt, ka atstarotāja, atstarojošās vestes vai atstarojošo elementu esamība pie apģērba tumšajā diennakts laikā paaugstina ne tikai katra personiskās drošības līmeni, bet aizsargā arī pārējos satiksmes dalībniekus, ka arī palīdz autobusa vadītājam laikus pamanīt potenciālo pasažieri autobusa pieturā.

Ikdienā ir ļoti daudz veidu, kā likt sevi pamanīt – sākot no parasta atstarotāja, atstarojošās vestes vai atstarojošiem elementiem, ko iestrādāt apģērbā; var izmantot atstarojošos aerosolus un, protams, mūsdienīgas virsdrēbes, uz kurām jau ir atstarojošie elementi. Bet ja gadījies nokļūt tumšā vietā bez atstarojoša apģērba vai atstarotāja, der atcerēties, ka praktiski visiem taču ir telefons, kurā ir iebūvēta lampiņa. Paspīdinot to, noteikti padarīsiet sevi redzamāku citiem satiksmes dalībniekiem.

Interesants ir fakts, ka atstarotāja prototips radīts jau sen - tālajā 1934. gadā, un tam par iedvesmu kalpojušas kaķa acis, kas tumsā spīd.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    Janis Zvejnieks 22.11.2023, 21:12:59

    Atstarotaji un vestes laba lieta.Vel "Ventspils reiss"varetu sakartot savus tablo uz autobusiem,no kurienes un uz kurieni tie dodas.A to,8.oktobra pusdienas laika,paliku stavot Zolitudes ielas pietura,necelot pat roku un pavadot ar skatu(kad ieraudziju uz busa aizmugures"Ventspils reiss")jo tablo nedega.Taka, paterejiet kadu lieku kapeicinu un uztaisiet siltes ka vecos laikos,ja tas internets atsledzas.Man noveicas un laicins bija labs,lai aizietu uz Circle pec kofe,uzpipotu un veltitu labus vardus soperim.Vec stundas bija ekolains ar spilgtu Riga-Ventspils.

  • -1
    Gatis Gadzets 22.11.2023, 22:36:44

    Ventspils reiss kāpēc jums bieži nestrādā karšu termināļi tajā skaitā vairākos 22 mikroautobusos . Kāda jēga no šiem banku karšu termināļiem ja vairākas dienas pēc kārtas nestrādā . Tā pat vienam skolēnam nopirku biļeti jo nepieņēma skolēnu karti kuru pikstina .

  • -4
    Kristiāna 24.11.2023, 13:58:52

    Reiss jau paši nedarbina tos termināļus, tur jau vaina vai nu bankas sistēmā vai interneta operatora sistēmā.
    Cik nav bijis, ka arī veikalos nestrādā karšu termināļi kādai bankai, ja viņi to nespēj nodrošināt, tad kāds brīnums, ka autobusā nestrādā.
    Ir pašiem jābūt gataviem. Ir vienmēr maciņā jābūt skaidrai naudai autobusam, vienam braucienam rezervei, ja nu nenostrādā tas terminālis. Tad nekad nebūs problēmu.

  • 0
    Temīda_157 24.11.2023, 19:52:50

    Kristiānai: Varbūt dot iespēju Ventspils Reisam atbildēt, pirms mesties virsū ar savu atbildi pilnīgi visos jautājumos? Jeb jums tur domē ir mainīgā algas daļa, kas atkarīga no cilvēku jautājumu nonicināšanas?

  • -1
    P SIA "Ventspils reiss" 23.11.2023, 17:18:27

    Šajā nedēļā bezskaidras naudas terminālu darbību ietekmēja tehniskas problēmas, par kurām esam informējuši pakalpojuma sniedzēju. Pašlaik tās tiek pakāpeniski novērstas un ceram, ka drīzumā atkal visos autobusos varēs norēķināties, maksājot ar bankas karti.
    Skolēna mēnešbiļetes izmantošana nekādā veidā nav saistīta ar bezskaidras naudas norēķinu terminālu darbību, un par problēmām ar skolēnu mēnešbiļetēm aicinām darba laikā zvanīt Pārvadājumu daļai pa tālruni 63622422.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: