Kāda ventspilniece redakcijai pavēstīja, ka jau šonedēļ durvis slēgs viņas un citu apkārtējo iedzīvotāju iecienītais pārtikas veikals Teņņu bode, kurš Jūras ielā 30 ir kopš pagājušā gadsimta trīsdesmitajiem gadiem.

Nelielais pārtikas veikals Jūras ielā 30 ēkas pirmajā stāvā pastāv jau vairāk nekā 80 gadus. Tas vairākkārt piedzīvojis gan valsts iekārtu, gan īpašnieku maiņu un apkārtējiem iedzīvotājiem vairākās paaudzēs bijis tuvākais veikals, kur iegādāties pārtiku ikdienai vai līdz kuram aši aizskriet, kad mājās izbeidzies piens. Laikraksta lasītāja līdz ar ziņu par veikala slēgšanu uz redakciju atnes divu dokumentu kopijas: vienu – no Ventspils muzeja, bet otru – no pilsētas arhīva. Pirmā dokumenta kopija ir no 1936. gadā izdota Valsts statistikas pārvaldes izdevuma, kurā apkopoti iepriekšējā, 1935. gadā, veikti tautas, sējumu, mājlopu, tirdzniecības un rūpniecības skaitīšanas materiāli, un tur Ventspilī starp citiem pārtikas preču tirgotājiem minēts arī pārtikas veikals Jūras ielā 30 ar veikala īpašnieku Kārli Tenni. Savukārt otra ir 1959. gada 12. februārī Ventspils pilsētas strādājošo deputātu padomes izpildkomitejas rīkojuma nr. 66 kopija. Tajā izpildkomitejas priekšsēdētājs Artūrs Vaļinieks septiņiem pilsētas pārtikas veikaliem atļāvis tirgot alkoholiskos dzērienus, to starpā minēts arī 4. pārtikas veikals 1. Maija ielā 30 (tagad – Jūras iela 30).

Lasītājas mamma ar Tenni esot gan vienā korī dziedājuši, gan kopā baznīcā gājuši, tādēļ viņai pašai esot ļoti svarīgi, lai Teņņu bodes vārds nepazustu. Pēc viņas novērotā, veikalā pēc kāda kāruma bieži ieskrien skolēni, bet visvairāk pārtikas veikals vajadzīgs tieši apkārtējo māju iedzīvotājiem, lielākoties senioriem. «Droši vien veikals tagad nav tik ienesīgs, bet kam tad tagad ir viegli?» Sieviete skaidro, ka cenas šobrīd kāpj itin visam, un, viņasprāt, uzņēmējiem ir vienkārši jāpaciešas. Viņa būtu gatava, ja veikala saimnieki precēm liktu nedaudz lielāku uzcenojumu, lai tikai pārtikas veikals ar vēsturisko nosaukumu turpinātu pastāvēt. «Mums taču pielika 30 eiro pie pensijas. Kur tad lai mēs, seniori, liekam to naudu? Met gaisā – krīt atpakaļ!» viņa šķelmīgi nosaka. Un pavisam nopietni piebilst, ka «ietu tur noteikti, par to vispār nav runas».

Pārtikas veikala telpas šobrīd nomā Lielajā prospektā 16–42 reģistrēts uzņēmums SIA Optima V. Laikrakstam izdodas sazvanīt SIA Optima V valdes locekli Natāliju, kura savu uzvārdu publiski izpaust nevēlas, bet labprāt pastāsta par apstākļiem, kādēļ uzņēmums izlēmis šajā vietā veikalu slēgt. «Mūsu uzņēmumam ir arī citi veikali, un šis veikals, izskatās, nav rentabls. Veikala telpas tiek apkurinātas ar elektrību, un elektrība ir dārga. Veikalam tomēr ir ļoti lielas izmaksas – arī algas, visi nodokļi.» Uzņēmums nomas līgumu ar ēkas Jūras ielā 30 īpašnieku noslēdzis 2001. gadā, un nomnieks saimnieku jau laicīgi brīdinājis par īres līguma uzteikumu. Veikals darbošoties līdz šīs nedēļas beigām.

Tāpat Ventas Balsij izdodas sazvanīt kādu no ēkas iedzīvotājām. Svetlana otrajā stāvā virs veikala īrē dzīvokli un saka, ka gan viņa, gan citi šīs un citu apkārtējo māju iedzīvotāji ir pret veikala aizvēršanu. Veikals esot lielisks, pārdevējas ļoti jaukas, un galvenais – tajā ir ērti nokļūt cilvēkiem, kuri pārvietojas ar grūtībām. Apkārtnes iedzīvotāji esot pat uzsākuši iniciatīvu un sākuši vākt parakstus, lai tikai veikals turpinātu darboties. Veikalu apmeklējot daudzi, un viņai neesot saprotams, kā tas var nebūt rentabls. «Te nebūs labi ne apģērbu, ne makšķerēšanas piederumu veikalam. Šeit ir jābūt pārtikas veikalam. Mums tā ir gandrīz katastrofa!» viņa nosaka. Svetlana gan piekrīt, ka par elektrību katru mēnesi esot jāizdod neprātīga summa. Viņa, dzīvojot vienistabas dzīvoklī, par elektrību mēnesī maksājot apmēram 80 eiro. Viņasprāt, ēkas īpašnieks varētu mēģināt atrast kādu citu elektroenerģijas pakalpojumu nodrošinātāju vai kā citādi rast kompromisu.

Ēkas īpašnieks telefonsarunā apstiprina, ka nomas līgums ar uzņēmēju ir spēkā līdz šā mēneša beigām un viņš nesen Ventas Balsī ievietojis sludinājumu, ka iznomā pašreizējā veikala telpas. Pašlaik par telpām interesi izrādījis kāds skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējs, bet līgums ar viņu vēl noslēgts nav. Tāpat ēkas saimnieks apstiprina, ka tirdzniecības telpās šobrīd ir ierīkota elektriskā apkure. «Šajā ēkā viss tiešām darbojas ar elektrību. Otrajā stāvā ir malkas apkure.» Iespējas pieslēgties centralizētajai apkurei šobrīd neesot. «Es biju ieinteresēts un apmierināts, ka tur ir veikals. Ir tā, kā ir – biznesa pasaule ir tāda, kāda tā ir.» Viņš arī zina, ka šajā mājā veikals bijis jau pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados. Ēkas saimnieks nenoliedz, ka labprāt iznomātu telpas arī kādam citam pārtikas preču pārdevējam, ja vien tāds uz sludinājumu atsauktos.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Esmeralda 11.11.2023, 09:35:01

    Ļoti žēl ... man arī patika šis veikaliņš . Jaukas pārdevējas un laba prece .

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: