Ventspils brīvostas pārvalde parakstījusi līgumu ar SIA “PurpleGreen Energy C”, lai sāktu izpētes darbus zaļā ūdeņraža rūpnīcas būvniecībai Ventspilī. Zaļais ūdeņradis nākotnē ieņems noteicošu lomu kā ilgtspējīgas enerģijas ražošanas avots, tāpēc pasaulē to dēvē par “zaļo revolūciju”.

Projekta realizācija būs nozīmīgs solis atjaunīgās enerģijas klastera attīstībā Ziemeļkurzemes reģionā. Tas pavērs iespējas gan pētniecībai, gan citu uzņēmējdarbības projektu attīstībai nākotnē, kur būtiska nozīme būs tieši nākotnes enerģijas izmantošanai.

Ventspils brīvostas pārvaldnieka vietnieks, Mārketinga un attīstības nodaļas vadītājs Igors Udodovs: “Ventspilij ir visas priekšrocības, lai attīstītos par nākotnes enerģijas ražošanas un eksporta mezglu, kas savukārt būtu liela konkurētspējas priekšrocība uzņēmumiem sākt un izvērst savu darbību šeit. Šobrīd Ventspils brīvostas pārvalde mērķtiecīgi attīsta atjaunīgās enerģijas klasteri Ventspilī un zaļā ūdeņraža ražošana šajā dažādo aktivitāšu kompleksā ir viens no ļoti svarīgiem stūrakmeņiem. Esam gandarīti, ka “PurpleGreen Energy C” izvēlējās Ventspils brīvostu par vietu sava projekta attīstībai, un esam gatavi aktīvai un produktīvai sadarbībai.”

Līgums noslēgts ar uzņēmumu SIA “PurpleGreen Energy C” par apbūves tiesības piešķiršanu 10 hektāru lielā zemes gabalā ar adresi “Zilgmes” un Mauru ceļš 73, kur uzņēmums plāno izbūvēt zaļā ūdeņraža rūpnīcu. Potenciāli rūpnīcā tiktu ražoti arī produkti, izmantojot zaļo ūdeņradi kā izejvielu. Ar līguma noslēgšanu sākas padziļinātas izpētes process, kura rezultāti parādīs, kā reāli dabā šim projektam jāizskatās. Uzņēmums “PurpleGreen Energy C” vada sarunas ar starptautiskiem uzņēmumiem par saražoto produktu noieta tirgiem un eksportu, kā arī identificē potenciālās sadarbības iespējas ar esošajiem uzņēmumiem Ventspilī.

SIA “PurpleGreen Energy C” PtX nodaļas vadītājs Māris Daniševskis: “Mēs saredzam lielu potenciālu Latvijai kļūt par atjaunīgās enerģijas eksporta valsti. Viens no piemērotākajiem veidiem, kā atjaunīgo enerģiju eksportēt, ir to pārvēršot atjaunīgo elektrību molekulu formā un tālāk šo enerģiju eksportēt, izmantojot jau esošo Ventspils brīvostas infrastruktūru, kā arī sadarbojoties ar Ventspilī strādājošiem uzņēmumiem - piemēram, e-metanola vai “zaļā” amonjaka formā. Pateicamies Ventspils brīvostas pārvaldei par veiksmīgi iesākto sadarbību un ar lielu optimismu strādājam pie šī projekta realizēšanas.” 

 SIA “PurpleGreen Energy C” valdes loceklis Vigars Kaktinieks: “PurpleGreen ir Aksedo grupas uzņēmums, kas komandā apvienojis vairāk nekā 20 pieredzējušus profesionāļus saules, vēja, ūdeņraža enerģijas ražošanā un tirdzniecībā. Tas ir inovatīvs un pieredzējis Latvijas enerģētikas uzņēmums, kas šobrīd attīsta saules un vēja enerģijas projektus ar kopējo jaudu virs 1 GW. Esam uzsākuši ūdeņraža un tā savienojumu ražošanas projektu, kā arī lieljaudas enerģijas uzkrāšanas projektu īstenošanu. PurpleGreen ūdeņraža un tā savienojumu projekti patērēs ne tikai savos projektos radīto zaļo elektrību, bet arī citos Latvijas projektos saražoto saules un vēja elektrību. Mēs cieši sadarbojamies ar zemes īpašniekiem dažādos Latvijas reģionos, kā arī ar pieredzējušiem Latvijas un starptautiskiem inženieru un projektēšanas uzņēmumiem, investoriem, enerģētikas uzņēmumiem un par enerģētiku atbildīgajām valsts un pašvaldību institūcijām.” 

Zaļais ūdeņradis tiek ražots, izmantojot tikai atjaunīgo elektrību un ūdeni. Elektrolīzes procesā no ūdens tiek atdalīts ūdeņradis. Šāda projekta realizācija radīs jaunu nozari Latvijā, kurā tiek izmantotas modernas tehnoloģijas, lai ražotu eksporta produktus ar augstu pievienoto vērtību. Tiks radītas jaunas darba vietas, veikta apjomīga būvniecība, nodrošinot vietējos būvniecības uzņēmumus ar papildu ienākumiem. Tāpat tiks palielināta kravu eksporta plūsma, audzējot gan Ventspils brīvostas, gan visas Latvijas pievienoto vērtību.

“Zaļā” ūdeņraža un tālāk e-metanola, un zaļā amonjaka ražošanai paredz noteicošu lomu nākotnes zaļās enerģijas ražošanā, ļaujot atteikties no fosilajiem enerģijas avotiem un samazinot kopējos CO2 izmešus. Ventspils osta kā infrastruktūras objekts saskata milzīgas nākotnes perspektīvas, iekļaujoties ūdeņraža ekosistēmā un pielāgojoties nākotnes ūdeņraža ekonomikas attīstībai, tostarp eksportējot saražoto ūdeņradi caur Ventspils ostu. 2022. gadā Ventspils brīvostas pārvalde pievienojās Latvijas Ūdeņraža aliansei un kopā ar vairāk nekā 20 nozares, izglītības un zinātnes iestāžu pārstāvjiem parakstīja saprašanās memorandu ar Ekonomikas ministriju, lai veicinātu spēcīgu un vienotu ūdeņraža ekosistēmas un attiecīgo tehnoloģiju attīstību Latvijā.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • 0
    Gārfilds 13.11.2023, 11:45:26

    Lembergs&CO tak dročī savās konferencēs, ka bez viņiem nekas nenotiek.

  • -4
    Kriska 13.11.2023, 12:26:32

    Kas īr "atjaunīga elektrība"?

  • -1
    Ventspils brīvostas pārvalde 13.11.2023, 14:10:49

    Atjaunīgā enerģija ir enerģija no tādiem avotiem, kuri mūsdienu mērogos ir neizsmeļami un paši atjaunojas. To atjaunošanos nosaka dabas procesi - saule, vējš, biomasa, zemes siltums, plūdmaiņa u.c.

  • 0
    Larijs Kukarans 14.11.2023, 11:16:53

    Es ar gribēju prasīt,kas tas par kārtējo jaunvārdu?:)Nabaga latviešu valoda:((

  • 0
    Ventspils brīvostas pārvalde 15.11.2023, 08:24:10

    Termins "atjaunīgie resursi" ieviests, pamatojoties uz faktu, ka šie resursi paši atjaunojas, savukārt "atjaunojamie resursi" kādam būtu jāatjauno. "Atjaunīgie" vietā var lietot arī vārdu "reģeneratīvie", bet "atjaunīgie" taču ir latviskāk. Mainās tehnoloģijas ap mums, mainās un attīstās arī valoda.

  • -3
    Kriska 13.11.2023, 12:30:43

    Kurināt ar malku un oglēm īr kaitīgi , elposim veselīgu ūdensradi. Lai dzīvo sveiks!!

  • 0
    žurka 13.11.2023, 14:34:47

    Inovatīvs un pieredzējis Latvijas enerģētikas uzņēmums?! Cik interesanti!
    Līdz šim uzņēmums īstenojis zaļās enerģijas projektus Latvijā un Horvātijā. Balvu novadā paredzēts izbūvēt saules paneļu parku ar 400 MW maiņstrāvas tīkla pieslēguma jaudu jaunai apakšstacijai.
    "Uzņēmums, kas realizē projektu, ir "PurpleGreen Energy B", bet uzņēmuma īpašnieks un attīstītājs, kurā tad ir arī komanda – inženieru komanda, projektu vadītāju komanda, finansistu komanda, ir "Kseido". - tādu google vispār neatrod.

    0 Eur nodokļos par 2022.gadu.

    https://www.kombo.lv/profile/40203385477/purplegreen-energy-c
    Paid capital - 2 800.00 EUR (Registered in State Enterprise register 08.03.2022)
    https://company.lursoft.lv/en/purplegreen-energy-c/40203385477

  • 0
    sranskis 15.11.2023, 09:28:37

    Pasteidzāties pirmā! Bet varu papildināt- Ši ragu un nagu kantoreļa dalībnieks "PurpleGreen AS" arī ir ar nullēm gan nomaksātajos nodokļos, gan darbinieku skaitā. Avots- https://www.firmas.lv/lv/uznemumi/purplegreen/40203095171

  • -1
    Latvija pāri visām! 13.11.2023, 15:52:33

    Skotijā jau skandāls. Izrādās, " zaļos" vēja ģeneratorus griezuši ar dīzeļmotoru, un tik iekasējuši valsts dotācijas " zaļās enerģijas" vārdā...

  • 0
    Kofers 23.11.2023, 12:24:53

    Šis ir riktīgi labs ! Lielisks piemērs, kā nekas no nekā var uztaisīt jebko. Šis Kaktenieks figurē 19 firmās, 18 no viņām vispār neko nav darījušas un tikai viena šī pati Aksedo SIA ar diviem darbiniekiem māk un var 2022. gadā apgrozīt 160 000 Euro un pie tam nopelnīt 1 116 000 Euro. Tas ļaudis ir 711 %. (dati no firmas.lv) Nodokļos pa 2022. gadu šis veiksmes stāsts kopā ir samaksājis 21 000 Euro. 5600 Euro iedz. ienāk. nod. un 6500 Euro valsts soc. apdr. iemaksas. Lūk kā ir nauda jātaisa. Un šai rakstiņā aprakstītais būs nākamais lieliskais Kaktenieka un Co veiksmes stāsts :) Prieks, gandarījums un galvenais lepnums par tik uzņēmīgiem Latvijas iedzīvotājiem.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: