Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca Ventspilī pirmajā pusgadā strādājusi ar 750 000 eiro zaudējumiem, informē slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis. Lācis norādīja, ka slimnīcas cēla trauksmi par nepietiekamu finansējumu gada sākumā.

Lai varētu maksimāli ilgi nodrošināt pakalpojumus pacientiem, Ventspils slimnīca laikus apturējusi visus plānotos remontdarbus, izņemot neatliekamos, samazinājusi darbinieku slodzes un atalgojumu. "Arī jūlijā un augustā strādājām ar zaudējumiem. Patlaban mūs glābj vienīgi tas, ka iepriekšējos gados bija neliela peļņa, tāpēc varam apmaksāt rēķinus un izmaksāt algas," pauda slimnīcas valdes priekšsēdētājs.

Lācis uzsver, ka ir jāizbeidz patlaban piekoptā prakse valsts budžetu apstiprināt ar zemu finansējumu un pēc tam cerēt, ka atradīsies papildu finansējums. Nevar būt tā, ka pacienta ēdināšanu četras reizes dienā var nodrošināt par trīs eiro, tāpat arī medikamentu un elektrības maksa ir paaugstinājusies. Slimnīcas visu laiku veic aprēķinus un sūta tos Veselības ministrijai (VM), lai gan visi valstī zina par inflāciju, sūkstījās slimnīcas vadītājs.

Viņš atzinis, ka tagad ir piešķirts papildu finansējums, kas liek vismaz cerēt, ka pacienti saņems pakalpojumus gada atlikušajos mēnešos, taču tas, vai slimnīcām samaksās par iepriekš sniegtajiem pakalpojumiem, neesot zināms. "Ja nākamgad valstī šāda prakse tiks turpināta, tad strādāt vairs nevarēs," izteicās Lācis.

Pēc Latvijas Slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētāja Jevgēņija Kalēja sniegtās informācijas, daudzas slimnīcas šobrīd atrodas tuvu bankrota robežai.

Kopumā šobrīd slimnīcām vien līdz gada beigām iztrūkst 76 miljoni eiro, aprēķini veikti pāris mēnešus atpakaļ, un esošā situācija nav uzlabojusies.

"Mums paliek tikai sliktāk un sliktāk, jo elektrības cenas pieaug, bet kompensācijas bija tikai ziemas mēnešos. Arī inflācija un cenas medikamentiem kopš gada sākuma ir pieaugušas, bet diemžēl tas apjoms, cik valsts maksā par medikamentiem, nav pieaudzis," norādīja Kalējs.

Viņš piebilda, ka gadījumā, ja situācija nemainīsies, tad pie esošā finansējuma daudzām slimnīcām būs jāpārtrauc pacientu ārstēšana. Nosaukt, kurām slimnīcām ir lielākie iztrūkumi, Kalējs gan nevarēja, jo tādus datus biedrība neapkopo, un tas esot katras slimnīcas pārziņā. Tomēr viņš zināja teikt, ka dramatiskā situācijā atrodas Jēkabpils reģionālā slimnīca.

Biedrības valdes priekšsēdētājs norādīja, ka slimnīcu vadītāji ir neizpratnē, kā dzīvot līdz gada beigām, jo "tas, ko solīja valdība, diemžēl nav realizēts." Pēc viņa paustā, šobrīd pat maksas pakalpojumu sniegšana esot apgrūtināta, un pacientus sāk rakstīt rindā jau uz nākamo gadu.

Kalējs stāstīja, ka septembra sākumā no VM piešķirtajieme 41,3 miljoniem eiro tikai 15 miljoni eiro paredzēti slimnīcām, kamēr pašu slimnīcu aprēķini liecina, ka līdz gada beigām par starpību starp sniegtajiem pakalpojumiem un izmaksām būtu nepieciešami gandrīz 80 miljoni eiro. Arī pērn valsts palikusi slimnīcām parādā 88 miljonus eiro, attiecīgi šī mēneša piešķīrums slimnīcu stāvokli neko daudz neuzlabošot.

Papildu naudas piešķīrums slimnīcās būtu jānovirza intensīvajai terapijai un reanimācijai, kur veidojoties lielākās izmaksas, pauda Kalējs.

Lasi vēl

Komentāri (18)

  • -3
    Kriska 18.09.2023, 09:01:26

    Jāsamazin tarifi izmeklējumiem , analīzēm. Kāpēc nedod tos izcenojumus izvērstā veidā- detalizētus? Kas tur īr iekļauts- visādas amortizācijas, koeficienti, kāda ārsta alga un laika apjoms un t.t.

  • -5
    Kristiāna 18.09.2023, 15:39:15

    Vari pastāstīt, kā samazinot tarifus uzlabosies situācija????

  • 0
    Kriska 18.09.2023, 09:02:28

    Tas īr viens no zaudējumu avots

  • 0
    Kārlis_ 18.09.2023, 09:32:10

    Atlaist vadību

  • 0
    Elviss22 18.09.2023, 14:09:17

    Atlaist tās padomes, jo viņas nav kompetentas jautājumos, kuras ir uzņēmumam jārisina.

  • 0
    Spīdola 27.09.2023, 10:08:13

    Atlaist nevar. Tur ir Aiviņam un domei pietuvinātā.

  • 0
    Pilsēta 18.09.2023, 13:07:07

    Nemuldiet vis ir kārtībā.
    Ja nebūtu kārtībā, tad pašvaldības darboņi cīnītos, lai dabūtu naudu slimnīcai nevis 1,6 miljonus rodeļu trasei.
    Respektīvi, tad kad sāks asinis nākt pa visiem ķermeņa caurumiem neskrieniet uz slimnīcu, bet ejiet braukt ar rodeļiem.

  • -9
    Kristiāna 18.09.2023, 15:42:10

    Nu gan patīk mest visu vienā katlā.
    Kad bija pieejams finansējums veselības aprūpei, tad ventspils izkaroja finansējumu Ventspils slimnīcai, kā reģionālajai slimnīcai, jo pēc projektiem tas bija paredzēts TIKAI Rīgas slimnīcām, jo reģionos jau cilvēku nav.
    Tā nauda, kas tika rodelim nekādi nevarēja tikt piesaistīta slimnīcai, jo tad tā nebūtu saņemta vispār. To nevarēja dabūt veselības aprūpes projekti. Tāda jau ir to projektu būtība, tas finansējums palīdz attīstīt dažādas nozares.

  • 0
    kaktuss 18.09.2023, 13:58:52

    Tur tā lieta. Visādiem maznozīmīgiem s*diem naudas ir, bet veselības aprūpei nekad. Kā var būt tāda situācija? Korupcija, šauras biznesa intereses, vienaldzība, vai kas par problēmu? Sakārtojiet valstī pamatlietas un tad uz priekšu, būvējiet jaunas koncertzāles, bibliotēkas, izklaides parkus, SPA centrus cik gribat. Bet pie mums viss ir otrādi.

  • 0
    Vadims Kevrelis 18.09.2023, 15:45:29

    Nekā personīga bet nekad nav dzirdēts ka valdei ir aptrūcis atalgojums bet tieši otrādi iestādei kuru vada tieši valde.

  • 0
    ventspilnieks 36,7 18.09.2023, 17:24:36

    Joprojām tiek ieguldīts dzelžos un ķieģeļos, nevis cilvēkos. Pieļauju, ka bilancē tie zaudējumi ir ieguldījumi pamatlīdzekļos. Nu un cilvēkos, tik cik valsts atmet. Daiļ^%#^%iem nesaku, ka nevajag mūrēt. Tagad viss zilzemnieku rokās, nu jau vairs nedrīkst bēdu rakstus likt. Jādabū nauda un jāpaslavē sevi.

  • 0
    Spīdola 19.09.2023, 10:41:14

    Aicinu paskatīties uz tām personām, kuras ir Ve slimnīcas valdē. Ja paanalizēsiet dažu personu iepriekšējo darba pieredzi, tad kļūs skaidrs, ka ciešās saites ar Ventspils domes augšgalu bijis vienīgais nosacījums iekļūšanai ienesīgajā valdes sastāvā. Līdz tam nekāda sakara un saprašana par slimnīcas lietām. Tad ko brīnāmies par milzīgajiem parādiem, ja reiz ĀŽI PAR DĀRZNIEKIEM salikti?

  • -6
    Kristiāna 19.09.2023, 15:03:58

    Kurš tad tieši nav tur piemērots amatam? Valdes mērķis jau ir tas, ka tur ir gan nozares pārstāvji, gan finansisti, lai kopīgiem spēkiem, kopīgām zināšanām izveidotu augstāko rezultātu.

  • 0
    Spīdola 20.09.2023, 10:15:22

    Acīmredzot, nezini drēbi un personāžus. Tādēļ, ka nav piemēroti un ir neprofesionāļi, ir tik bēdīgs rezultāts. Gan jau parāds ir krietni lielāks par uzrādīto ciparu. Kauns slimnīcas valdei.

  • -5
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 23.09.2023, 17:37:12

    Galvenais iemesls situācijai ir ilgstoši nepietiekamais valsts finansējums veselības aprūpes nozarei. Pozitīvi, ka pēdējā laikā ir celtas medicīnas darbinieku algas, tādējādi mazinot spriedzi un palīdzot noturēt speciālistus darbam slimnīcā, tomēr tas nebūt neatrisina situāciju. Atalgojums nav vienīgā izmaksu pozīcija, skatoties uz veselības aprūpes pakalpojumu izmaksu struktūru.
    Daļa tarifu valstiskā līmenī jau gadiem nav pārrēķināti un nesedz faktiskās, arvien pieaugošās izmaksas. Tā vietā, lai tarifus pārskatītu un ārstniecības iestādes varētu plānot un organizēt savu darbu, uz to tiek pievērtas acis un finansējums valsts budžetā tiek meklēts tikai tad, kad situācija jau ir kritiska.

  • -5
    SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 23.09.2023, 17:37:25

    Aprēķinot tarifus, slimnīca balstās uz Ministru kabineta noteikumos Nr.555 noteikto kārtību. Katra pakalpojuma izmaksas tiek aprēķinātas atsevišķi, ietverot visas uz pakalpojumu attiecinām izdevumu pozīcijas – darba samaksa, valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, ārstniecības līdzekļi - medikamenti, materiāli, izdevumi, kas saistīti ar ēdināšanu, ar pacientu uzturēšanos saistīti izdevumi, tiešās un mainīgās izmaksas, nolietojums u.c. Ja šīs izmaksas ir augstākas, nekā valsts noteiktais veselības aprūpes pakalpojuma tarifs – starpību nākas kompensēt slimnīcai.

  • 0
    VERONIKA M 25.09.2023, 11:21:08

    Sāksim ar tēriņu pārskatīšanu! Piemēram ,ko dod tas "Jūs esat piezvanījis ..." Kādi un kur ieraksti ? kādi uzlabojumi? ....un tā n-x dienā! UN CIK TAS MAKSĀ ? ''KAPEICIŅU NEKRĀSI, PIE RUBĻA NETIKSI"- tautas gudrība!

  • 0
    Janis Zvejnieks 25.09.2023, 22:19:30

    Veroniks kundz!Tur jau nav kapeicin,tur ir tukstos,ko izgruz nevaidzig.Priekseds un tris vietniek,visiem algs,prieksedim sekretar,masin plus degviel.Cik vin kopa izmaksa ?Tepat VB bij raksts par to kermen mass analizator,kas piejams pars diens pa velt.Nu johaidi !Cik tie elektroniskie svar ir izmaksajus ?Talak vajadzig vin apkalposan(cik tas izmaksa ?),cilvekam alg,telps, irs izmaks,apkopej,elektrib,komunalie(roks ta mazga,udens,kanalizacij ).To pas var jebkurs gimens arsts izdarit,nosvert,apkartmer izmerit un ari uzreiz dignoz uzstadit.Es var mierig salikt ar to valds prieksedetaj, uz vin menes alg,ka ja es ar sav 90kg nosversies man uzradis, ka man liels tauk daudzums un uzreiz neko nekrukijot uzliks vien sportist(svarcelaj)tad sim to pas.Un ta vel daudz tas pozicijs kur ta naudin aiziet nevaidzig.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: