Ventspils slimnīcas sertificētas speciālistes izstrādājušus veselības veicināšanas uztura programmu Ēst bez bažām, kas palīdzēs sabalansēt ķermeni un prātu. Iesaistoties programmā, ikvienam interesentam būs iespēja labāk iepazīt savu ķermeni, satikt atbalsta komandu un domubiedrus, iegūt speciālistu rīkus, lai ieviestu ikdienā vēlamās pārmaiņas.

Jaunizveidotā programma Ēst bez bažām sniegs iespēju uzsākt savu ceļu labsajūtas un veselības veicināšanas virzienā sertificētu speciālistu uzraudzībā. Programmu vadīs uztura speciāliste Elīza Madara Treija, klīniskā psiholoģe Marina Sokola-Nazarenko un fizioterapeite Ilze Brutāne. Apvienojot spēkus trim jaunajām Ventspils slimnīcas speciālistēm, tapis šāds unikālais projekts. Uztura speciāliste Elīza Madara Treija Ventspils slimnīcā strādā kopš pagājušā gada. Profesiju apguvusi Rīgas Stradiņa universitātē un ikdienā sniedz konsultācijas gan medicīnas, gan veselības veicināšanas jomā. Uztura speciāliste programmas dalībniekiem iemācīs, kā gudri plānot ikdienas uzturu, neskaitot kalorijas, bet pielietojot apzinātību un zināšanas par uzņemtās pārtikas enerģētisko un uzturvērtību.

Klīniskā psiholoģe Marina Sokola-Nazarenko Ventspilī slimnīcā strādā kopš 2020. gada, saņemot uzaicinājumu uzsākt šeit darbu. Līdz šim Ventspils slimnīcā šī profesija nav bijusi pārstāvēta. Profesionālais maģistra grāds klīniskajā psiholoģijā iegūts Latvijas Universitātē. Programmas laikā speciāliste palīdzēs atpazīt savu ēšanas uzvedību, uzzināt, kā vadīt emocijas un domas, kā arī sakārtot attiecības ar ēdienu un sākt ēst intuitīvi.

Fizioterapeite Ilze Brutāne Ventspils slimnīcā savas darba gaitas uzsāka kā jaunā speciālistē, mainot dzīvesvietu. Labprāt piekrīt jauniem izaicinājumiem un iesaistās projektos, lai sniegtu savas zināšanas ventspilniekiem. Projekta laikā piedāvās ikdienas vingrinājumu kompleksu veselam un spēcīgam ķermenim.

Kā norāda speciālisti, cilvēka ķermeņa svars ir komplekss jēdziens. Piedzīvojot svara problēmas, tas nereti var būt saistīts ar mazkustīgu dzīvesveidu, nepietiekamām zināšanām produktu izvēlē, produktu savstarpējo mijiedarbību. «Savu lomu mūsu pašsajūtā nereti nospēlē ne tikai nepareiza ēšana un mazkustīgums, bet arī stress, emocionālā ēšana, ēšanas uzvedība, mūsu izpratne par dažādiem ēšanas mītiem un stereotipiem. Gadās, ka šādas pārliecības mums nāk līdzi no bērnības, kas pieaugušā vecumā vairs nav aktuālas un vajadzīgas, vien apgrūtina mūsu ikdienu. Viens no programmas Ēst bez bažām mērķiem ir palīdzēt apzināt sevi un savus ēšanas paradumus, lai ikdienā mēs justos enerģiski, mazāk noguruši, zinošāki produktu izvēlē,» stāsta Treija, vaicāta par programmas pamatuzdevumu.

Programmā var iesaistīties ikviens, kas sasniedzis 18 gadu vecumu. Speciālistu radītā programma paredz sniegt informāciju ne tikai par pareiziem ēšanas paradumiem, bet izprast arī fizisko aktivitāšu un psiholoģiskā aspekta nozīmi. Ēst bez bažām pirmā nodarbība notiks jau pavisam drīz – 12. septembrī. Programma ilgs septiņas nedēļas – būs septiņas tikšanās reizes otrdienu vakaros no plkst. 18 līdz 20. Divas stundas ilgajā nodarbībā ar grupas dalībniekiem darbosies visas trīs speciālistes, atsevišķas konsultācijas katram dalībniekam sniegs uztura speciāliste. «Visu programmas laiku būsim katram dalībniekam atbalsta komanda arī ikdienā. Tiks izveidota tā saucamā čata grupiņa, kurā programmas dalībnieki varēs uzdot interesējošos jautājumus, lai mūsu sadarbība veiksmīgi noritētu arī attālināti,» turpina Treija.

Klīniskā psiholoģe programmas laikā palīdzēs izprast, kas ir apzinātā ēšana, pastāstīs, kādi paņēmieni ir jāpielieto, lai ēdiens sniegtu ne tikai barošanas funkciju, bet arī piepildījumu un prieka sajūtu. Vēl viena šīs programmas tēma – kā veicināt mūsu intuitīvo ēšanu, kā izprast sava ķermeņa signālus, kā pareizi izvēlēties ēdienu, kā izprast tos brīžus, kad rodas nepieciešamība pēc konkrēta ēdiena vai arī tieši otrādi – saprast, kāpēc organismam nav vajadzības ne pēc kā. «Runa ir par mūsu ēšanas uzvedību, ar kuru daudziem Latvijā diemžēl ir problēmas. Programmas laikā mācīsimies saprast, kā mazināt šo problemātisko uzvedību. Nav noslēpums, ka ikvienam no mums piemīt diētiskā domāšana, diētiska uzvedība, kad aizliedzam sev konkrētus produktus vai domājam, ka ēdam pārāk daudz vai nepareizi. Tas viss ietekmē mūsu organismu. Mūsu nodarbības būs veltītas tam, lai palīdzētu ķermenim veicināt šo pašregulācijas funkciju, lai palīdzētu ķermenim sadzirdēt sevi un pareizi reaģēt uz ķermeņa signāliem, līdz ar to arī savām emocijām un domām,» uzsver klīniskā psiholoģe Sokola-Nazarenko.

Viens no fizioterapijas galvenajiem uzdevumiem ir iemācīt kustību prieku. Fizioterapeite Ilze Brutāne programmas laikā pastāstīs, kā ar minimālu ieguldījumu iegūt maksimālu labumu no kustībām. Elpošana ir dzīvības pamats un pamatu pamats vingrošanai, līdz ar to programmas laikā tiks praktiski apgūtas elpošanas vingrinājumu tehnikas, speciāli šai programmai izstrādāti vingrinājumi. Programmas vingrinājumi būs pielāgoti individuāli katram dalībniekam, katra individuālajām spējām tos izpildīt. « Fizisko aktivitāšu laikā cilvēka organismā pastiprināti izdalās endorfīni – laimes hormoni. Ja cilvēks ir laimīgs, viņš ir stiprāks, paaugstinās darbaspējas, dzīvesprieks, normalizējas nervu sistēma, samazinās stresa līmenis, uzlabojas miega kvalitāte, galu galā – arī dzīves kvalitāte. Ir jāapzinās, ka veselība nav atkarīga tikai no ēšanas, no psihoemocionālā stāvokļa, tā ir atkarīga arī no kustību biežuma un tā, kā mēs attiecamies pret šīm kustībām. Mans uzdevums šajā projektā būs iemācīt cilvēkiem vingrojumu kompleksu, kuru varēs izmantot arī turpmāk, proti, pēc programmas beigām. Ir svarīgi iedot pamatu un motivēt iesākto turpināt – tās būs pamatlietas, ar kurām strādāšu,» norāda fizioterapeite Ilze Brutāne.

Norises laiks: 12. septembris – 24. oktobris

Forma: klātienes tikšanās otrdienās no plkst. 18 līdz 20, kā arī attālināts atbalsts programmas īstenošanas laikā.

Septiņus otrdienu vakarus no plkst. 18 līdz 20 speciālistu uzraudzībā nodarbībās mācīsies izprast uzturu, sakārtosi kustību bāzi, uzzināsi, kā iegūt ķermeņa un prāta balansu, apgūsi veselīgas stresa pārvarēšanas metodes, mācīsies sevi iepazīt caur emociju un ēšanas uzvedības spektru.

Fizioterapeite Ilze Brutāne: «Mans uzdevums būs iemācīt cilvēkiem vingrojumu kompleksu, kuru varēs izmantot arī turpmāk pēc programmas beigām.»

Klīniskā psiholoģe Marina Sokola-Nazarenko: «Palīdzēšu izprast, kas ir apzinātā ēšana, pastāstīšu, kādi paņēmieni ir jāpielieto, lai ēdiens sniegtu ne tikai barošanas funkciju, bet arī piepildījumu un prieka sajūtu.»

Uztura speciāliste Elīza Madara Treija: «Programmas dalībnieki iemācīsies, kā gudri plānot ikdienas uzturu, neskaitot kalorijas, bet pielietojot apzinātību un zināšanas par uzņemtās pārtikas enerģētisko un uzturvērtību.»

Speciālistu rīku komplekts, ko iegūsi, piedaloties programmā:
    • Ikdienas maltīšu uzbūves ceļvedis, piemēri, paraugi
    • Vingrinājumu komplekss drošai un efektīvai slodzei ikdienā
    • Nedēļas ēdienkartes izveidošana pēc tava individuālā pārtikas produktu saraksta, kas garšo, ko ikdienā lieto un kas ir pieejams (modificēts veselīgāk, pilnvērtīgāk)
    • Apzinātības prakses un rīki apzinātības pielietošanai ikdienā
    • Savas ēšanas uzvedības atpazīšana kopā ar klīnisko psihologu
    • Emociju un domu vadība kopā ar klīnisko psihologu
    • Ieteikumi, kā veicināt intuitīvu ēšanu un uzlabot savu ēšanas uzvedību

Nodarbību kalendārs
12. septembris – Ievadnodarbība. Uzturvielu izpratne. Fizionodarbība.
19. septembris – Neļauj prātam sevi apmānīt. Fizionodarbība.
26. septembris – Sava uztura revīzija.
3. oktobris – Ēšanu ietekmējošie faktori. Fizionodarbība.
10. oktobris – Ēšanas psiholoģija.
17. oktobris – Apzinātības treniņš -– praktiski uzdevumi. Fizionodarbība.
24. oktobris – Noslēguma nodarbība.

Dalībnieku skaits grupā: 10–12
Cena par dalību programmā: 250 eiro
Lai pieteiktos, jāaizpilda anketa slimnīcas mājaslapā ziemelkurzemesslimnica.lv/uztura_programma/. Tālr. 63624727.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: