Pilnveidojot agrīno brīdināšanu, iepirkuma sekmīgas norises gadījumā šī gada nogalē plānots noslēgt līgumu par tā dēvētās šūnu apraides sistēmas ieviešanu Latvijā.

Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centrā norit darbs šūnu apraides sistēmas ieviešanai. Tostarp ir pabeigta sistēmas ieviešanas izpēte, kā arī pārrunās ar Latvijas mobilo sakaru operatoriem ir panākta vienota izpratne par sistēmas arhitektūru un sadarbības kārtību.

Patlaban procesā ir izsludinātā publiskā iepirkuma procedūra "Agrīnās brīdināšanas sistēmas (ABS+) izveide un uzturēšana uz četriem gadiem", tiek izvērtēti piecu pretendentu iesniegtie pirmās kārtas dokumenti.

Septembrī plānots izsludināt iepirkuma otro kārtu un procedūras veiksmīgas norises gadījumā šī gada nogalē plānots noslēgt līgumu ar darbu izpildītāju. Provizoriskā summa ir 4 270 500 eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem.

Sistēmai ir izvirzītas augstas pieejamības prasības. Tostarp paredzēta integrācija ar triju mobilo sakaru operatoru infrastruktūru. Sistēmas darbības uzšāksana paredzēta 2024.gadā.

2021.gada 13.aprīlī Ministru kabinets atbalstīja Iekšlietu ministrijas sagatavoto risinājumu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas pilnveidošanai, kas paredz Latvijā ieviest tā saucamo šūnu apraidi, lai apdraudējuma situācijās iedzīvotāji varēt saņemt agrīno brīdinājumu savos mobilajos tālruņos.

Tas nozīmē, ka personas, kuras atradīsies apdraudētajā teritorijā, uz saviem mobilajiem tālruņiem vienlaikus saņems informāciju par apdraudējumu, kā arī par ieteicamo rīcību. Šūnas apraides sistēmu būs iespējams izmantot neatkarīgi no apdraudējuma skartās teritorijas lieluma un mobilā tālruņa abonentu daudzuma konkrētajā teritorijā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: