Durvis apmeklētājiem vērusi jaunā Gāliņciema bibliotēka – daudzfunkcionālais pakalpojumu centrs, kas tapis, pateicoties Eiropas Savienības fondu 2,4 miljonu eiro līdzfinansējumam.

Līdz ar to noslēgusies Ventspils bibliotēku tīkla sakārtošana, kas norisinājusies kopš 1995. gada – tā svinīgajā atklāšanā sacīja Ventspils valstspilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš. Viņš stāstīja, ka projekta īstenošanas laikā nācās pārvarēt dažādus šķēršļus – mainīt sākotnējo projekta arhitektonisko risinājumu, jo to bija praktiski neiespējami īstenot, kā arī rast risinājumu izmaksu sadārdzinājumam. Savukārt Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Zariņš uzslavēja Ventspili, sakot, ka šī noteikti ir pirmā pilsēta, kurai ir izdevies visas bibliotēkas filiāles izmitināt jaunās, mūsdienīgās, skaistās telpās, kas atbilst valsts kultūrpolitikas nostādnēm, ka kultūrai ir jābūt, cik vien iespējams, pieejamai ikvienam iedzīvotājam.

Apmeklētājus jaunajās telpās priecājās satikt Gāliņciema bibliotēkas vadītāja Krista Karabeško. Līdz ar jaunajām, teju septiņas reizes plašākajām telpām ievērojami paplašināsies bibliotēkas darbības apjoms – līdz šim pierastos pakalpojumus papildinās seši jauni darbības virzieni, kas būs saistīti ar tradicionālā dzīvesveida un tā savdabības saglabāšanu. «Mēs nākam no nelielas bibliotēkas. Zinot, ka tagad varēsim izvērsties, bija jādomā arī par darbības apjoma palielināšanu. Ilgtermiņa mērķis ir būt aktuāliem un ieinteresēt iedzīvotājus un citus interesentus ar interesantu grāmatu krājumu, noderīgiem pasākumiem un vietu, kur mācīties, attīstīt zināšanas un prasmes, strādāt, pavadīt laiku kopā vai pa vienam un visādi citādi izpausties. Bibliotēkai ir jābūt vietai, kur ir iespēja gūt pieredzi, iesaistīties, iedrošināties un būt radošam. Ceram, ka bibliotēka dabiski pildīs sabiedriskā centra funkcijas. Gribētos, lai jaunā bibliotēka ir vieta, kuru cilvēki uztver kā mājīgu un ērtu vietu, kurā justies brīvi,» saka bibliotēkas vadītāja. Līdzšinējo divu darbinieču vietā strādās četras, tostarp Santa Šepetauska, kas palīdzēs bibliotēkas pakalpojumus saņemt tiem cilvēkiem, kuriem ir redzes traucējumi, jo kopš jūlija bibliotēkā integrēts līdzšinējais Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Ventspils filiālbibliotēkas krājums.

Darbam jaunajā bibliotēkā bibliotēkā gatavojušies laikus – ir saplānota sešu jauno pakalpojumu jeb darbības virzienu īstenošana, pasākumi, aizrunāti lektori un radošo darbnīcu vadītāji. Bibliotēkā darbosies seno arodu prasmju centrs un radošā telpa, dabas un kultūras vēstures pētnieku kopa, notiks literārās un rakstniecības meistardarbnīcas, folkloras un latviskās dzīvesziņas pasākumi. Tāpat te regulāri pulcēsies un mācīsies dzimtu vēstures pētnieki, kā arī būs iespējams saņemt atbalstu digitālo prasmju, tehnoloģiju apguvei un pielietošanai. Bērniem un jauniešiem atvēlēta plaša un reizē mājīgi iekārtota bibliotēkas daļa, kur būs iespējams ne tikai lasīt, bet arī izmantot spēļu konsoli, spēlēt galda spēles, lasīt un vienkārši pavadīt laiku. «Šī noteikti būs cita Gāliņciema bibliotēka, ar paplašinātu vērtību spektru un jaunām iespējām,» uzsver Karabeško.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: