Ventspils pašvaldība ir iesniegusi projektu Centrālajai finanšu un līgumu aģentūrai (CFLA), pretendējot uz ES līdzfinansējumu 10 miljonu eiro apmērā nacionālas nozīmes industriālā parka izveidei Ventspilī. Vēl 5 miljonus eiro parka izveidē gatava investēt pati pašvaldība un ne mazāk kā 11 miljonus – privātie investori.

No aptuveni 1,7 miljardiem eiro, kas Latvijai atvēlēti no Atveseļošanas un noturības mehānisma programmas, tikai 80 miljoni eiro jeb mazāk kā 5% paredzēti industriālo parku infrastruktūras attīstībai un investoru piesaistei reģionos ārpus Rīgas. Ventspils dome, vēršoties vairākās ministrijās, vairākkārt norādījusi uz to, ka 80 miljoni eiro četriem reģioniem, katram pa 20 miljoniem, ir niecīgi maz, ņemot vērā iespējamo projektu konkurenci vienā reģionā. Pašvaldība uzskata, ka industriālo parku attīstībai nepieciešami vismaz 140 miljoni eiro. Par to Kurzemes Biznesa forumā runāja Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš. Diemžēl reālus rezultātus ventspilnieku argumenti nav sasnieguši, lai gan ekonomikas ministre Ilze Indriksone tiem piekrita.

Priekšnoteikumi tehnoloģiju attīstībai

Izmantojot iespēju uzstāties Kurzemes biznesa forumā, kas norisinājās 17. maijā Ventspilī, ekonomikas ministrei Ilzei Indriksonei klātesot, pašvaldības iestādes Ventspils osta vadītājs Imants Sarmulis prezentēja Ventspils industriālā parka (VIP) ieceri. Uzstājoties forumā, Sarmulis uzsvēra, ka pašvaldības galvenais mērķis un rūpes ir Ventspils iedzīvotāji – lai viņiem būtu interesants darbs, stabili ienākumi un cienīgs labklājības līmenis, un lai no tā pilsētas kasē nonāktu nodokļi. To var nodrošināt uz mūsdienīgām tehnoloģijām balstītu ražotņu attīstība.

Kā galvenos priekšnoteikumus VIP sekmīgai izveidei Sarmulis minēja Ventspilī esošās izglītības un pētnieciskās darbības iespējas, ar to domājot Ventspils Augstskolas un Ventspils Tehnikuma potenciālu un resursus. Tāpat izšķiroši ir lieliski transporta savienojumi – autoceļi, dzelzceļš un prāmju satiksme; darba vietas pilsētas un novada iedzīvotājiem; izcila pilsētvide, kas piedāvā izglītības, kultūras, sporta un atpūtas iespējas.

Inovatīvai ražošanai jānodrošina jaunas darba vietas

Nacionālas nozīmes industriālā parka attīstībai paredzēta teritorija ap 525 ha platībā Kurzemes ielā 83. Tajā plānots uzbūvēt 13 ražošanas ēkas, attīstīt zaļās un inovatīvās ražošanas tehnoloģijas, saules elektrostaciju parkus, zaļās enerģētikas zonu, apkalpojošo uzņēmumu un infrastruktūras zonu, atpūtas zonu. VIP nākotnes darbības mērķi paredz arī nepieciešamās izglītības piedāvājumu un talantīgu speciālistu sagatavošanu.

Runājot par konkrētām ražotnēm, kas varētu parādīties VIP, tiek minētas mašīnbūve, elektroenerģijas, zaļā metanola, ūdeņraža, plastmasas izstrādājumu, elektronikas ražošana. Parka izveides pirmajai kārtai jānoslēdzas pēc pieciem gadiem – 2028. gada beigās. Šajā laikā industriālajā parkā jāizveido vismaz 150 darba vietas un jāpiesaista 85 miljoni privāto investīciju. VIP izveides otrā kārta paredzēta līdz 2040. gada beigām. Līdz tam laikam Industriālā parka uzņēmumos būtu jāizveido vismaz 480 darba vietas un jāpiesaista 360 miljoni eiro privātās investīcijas tehnoloģijās un aprīkojumā.

«Svarīgas ir ne tikai inovatīvās tehnoloģijas, bet, galvenokārt, jaunas darba vietas. Iedzīvotāju noturēšanai un jaunu iedzīvotāju piesaistīšanai svarīgākie faktori ir stabils darbs, cienīgs atalgojums un izaugsmes iespējas Ventspilī,» secināja Sarmulis prezentācijas izskaņā.

Investori izrāda interesi

Šobrīd visus iesniegtos projektus, kas pretendē uz līdzfinansējumu no Atveseļošanas un noturības mehānisma programmas, vērtē CFLA. Ja VIP projekts tiks atbalstīts un saņems 15 miljonus eiro no ES un pašvaldības, tad tuvākajā nākotnē jaunā parka teritorijā tiks uzbūvēta pirmā ražošanas ēka 4300 kvadrātmetru platībā. Projekta ieviešanas gaitā Celtnieku ielu savienos ar Kurzemes ielu, izbūvēs jaunu siltumtrasi, ūdensvadu, elektroapgādes infrastruktūru, piebraucamo ceļu. Tādējādi jaunais industriālais parks tiks savienots ar jau esošo Ventspils Augsto tehnoloģiju parku (VATP).

Imants Sarmulis apstiprināja jau esošo interesi par topošo parku no potenciālo investoru puses. «Bez intereses no investoriem, kuri ir gatavi ieguldīt savas finanses ražotņu un jaunu darba vietu izveidē, projekts negūs ES atbalstu,» uzsvēra Ventspils ostas vadītājs. Viens no konkursa nosacījumiem paredz, ka konkrēti Ventspils projektam sākotnējām privātajām investīcijām jābūt aptuveni 11 miljoniem eiro, bet jaunu darba vietu skaitam – vismaz 41, ar darba samaksu virs vidējās algas nozarē. Ja VIP projekts gūs CFLA atbalstu, līgums par parka izveidi jāslēdz līdz šā gada beigām, bet būvniecība jāpabeidz divu gadu laikā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: