Vai esat kādreiz domājuši, kāpēc, pavadot laiku neitrālā, gaišā telpā, jūs jūtaties vairāk atbrīvots? Vai arī pēc tam, kad atrodaties krāsainā, dinamiskā telpā, esat enerģiskāks? Iespējams, tas galvenokārt ir saistīts ar krāsu psiholoģiju, kurai ir milzīga ietekme uz interjera dizaina shēmām.

Krāsu psiholoģija ir spēcīgs interjera dizaina instruments, kas vairāk nekā jebkurš cits faktors ietekmē telpas noskaņu. Dažādi toņi izraisa noteiktas emocijas, tāpēc, izvēloties krāsas, ir svarīgi apsvērt, kādu atmosfēru vēlaties radīt un kādas krāsas palīdzēs to sasniegt. Šajā rakstā mēs piedāvājam dažas no populārākajām krāsām interjerā un to nozīmi.

Sarkans – vitalitāte un azarts
Sarkanā krāsa ir spilgtākā krāsa, kas atspoguļo visas emocijas. Neatkarīgi no tā, vai tie ir tumši toņi, piemēram, bordo vai gaiši sarkanā šķiņķa toņi, tie rada mīlestības un draudzības atmosfēru. Sarkanās krāsas iekļaušana savos dizaina plānos piešķirs visai telpai aizraujošu un dzīvīgumu.

Sarkano krāsu var izmantot biroju ēkās vai mājas mācību telpās, dzīvojamā istabā un guļamistabā.
Birojos sarkanā krāsa iedvesmo līderību, gribu, augstu enerģiju un draudzību.
● Lietojot viesistabā, sarkanā krāsa visos toņos iedvesmo draudzību un rosina sarunas.
● Bet vislabāk sarkano krāsu var izmantot guļamistabā, kur tā iekvēlina mīlestības, vēlmes un aizraušanās jūtas.

Rozā – maigums un miers
Rozā krāsa izraisa maiguma sajūtu. Turklāt tā ir nesaraujami saistīta ar dabu un ziediem. Psiholoģiski šī krāsa mūs nomierina, tāpēc ir patīkami atrasties rozā istabā. 1979. gadā psihologs Aleksandrs Šauss publicēja pētījumu, kas pierādīja, ka rozā krāsa nomierina prātu un mazina agresiju. Tāpēc ASV cietumos rozā krāsa tiek izmantota jau gadu desmitiem!

Tagad, kad ir dažādi rozā toņi, ar šo krāsu var radīt dažādas noskaņas. Rozā sienas izstaro smalku mirdzumu, padarot gan cilvēkus, gan mēbeles gaišākus un mājīgākus. Tādējādi rozā vannas istabas idejas ir lieliski piemērotas, lai izskatītos lieliski, gatavojoties dienai.

Rozā krāsa ir lieliska krāsas iedvesma viesistabai, jo tā ir negaidīta, tomēr viesmīlīga un silta. Šis tonis piešķir bagātību kopējam gaismas tonim neatkarīgi no tā, vai mērķis ir radīt intīmu atmosfēru sapulcei vai sagatavoties mierīgam nakts miegam.

Pelēks – miers un harmonija
Pelēks ir viena no tām universālajām krāsām, kas var būt ļoti daudzpusīga. Tiek uzskatīts, ka krāsu psiholoģijā šis tonis ietekmē drošības, inteliģences un stabilitātes uztveri. Tiek uzskatīts, ka pelēkā krāsa rada miera un harmonijas sajūtu, kas ir ideāli piemērota ģimenes mājām ar aktīviem, maziem bērniem.

Tāpat kā ar jebkuru citu krāsu, rezultāti patiešām ir atkarīgi no tā, kā jūs izmantojat šo toni. Tas var būt maigs un smalks vai spēcīgs un pārliecināts, kad sienas ir pārklātas ar matētu pelēku bloku krāsu, kas dominē telpā un ir pilnīgs kontrasts ar baltajiem griestiem un grīdlīstēm. Tikmēr uz samta dīvāna šis tonis var būt maigāks. Stilīgus pelēkus dekoru elementus piedāvā FormAdore.

Dzeltens – laime un optimisms
Vēlaties atdzīvināt mazu, tumšu, ierobežotu telpu? Krāsojiet to saulaini dzeltenā krāsā, kas bieži vien ir saistīta ar laimes un optimisma sajūtu. Tas ir kā saules gaismas aizstājējs telpās, kur nav daudz dabiskās gaismas. Ieejot šādā dzeltenā virtuvē vai vannas istabā, jūs sajutīsiet prieka uzliesmojumu.

Taču esiet piesardzīgs ar dzeltenumu, kas ir pārāk spilgts – tas var radīt trauksmainu sajūtu, savukārt pārāk blāvi dzeltenā atgādina greizsirdību un slimību.

Zaļš – drošība un miers
Zaļā ir dabas krāsa. Zaļā krāsa tiek uzskatīta par acij nomierinošāko krāsu, tāpēc tā var radīt miera un drošības sajūtu interjera dizainā. Zaļā krāsa simbolizē izaugsmi, harmoniju, svaigumu, auglību un kopumā liek cilvēkiem justies emocionāli droši. Tā labi der ikvienā mājas telpā un var radīt nomierinošu efektu, ja to izmanto kā galveno apdares krāsu. Apvienojot gaiši zaļu ar pelēku, var radīt mūsdienīgu iespaidu, savukārt dažādu toņu izmantošana vienā telpā var nodrošināt kontrastu.

Tomēr dažādi zaļās krāsas toņi var izraisīt pilnīgi atšķirīgas sajūtas. Tumši zaļā krāsa asociējas ar ambīcijām, alkatību un greizsirdību, savukārt ūdeņaini zaļa – ar emocionālu dziedināšanu un aizsardzību. Dzeltenzaļā krāsa var apzīmēt slimību, gļēvulību, strīdus un greizsirdību, savukārt olīvzaļa ir tradicionālā miera krāsa. Zaļās krāsas var izmantot, lai izrotātu visu telpu un izceltu kontrastu, dramatismu, bagātību un līdzsvaru. Tā ir ļoti universāla.

Lasi vēl