Jelgavas pašvaldība ir realizējusi projektu, kura ietvaros tapis Restaurācijas centrs ar trim restaurācijas darbnīcām – tekstilam, metālam un arheoloģiskajām senlietām un Jelgavas muzeja restauratoriem nepieciešama papildus izglītošanās un jaunu prasmju apguve.

Tādēļ pie Ventspils muzeja restauratores Anitas Burkovskas uz divām nedēļām stažēties un apgūt aroda knifus ieradies metāla priekšmetu reastaurators Dmitrijs Gordijenko.

“Es mācījos Rīgas Celtniecības koledžā, pats esmu no Rīgas, bet strādāju Jelgavas Vēstures un Mākslas muzejā jau pusgadu, mums tur šogad atvērts jauns Restaurācijas centrs – es atbildu par metālu, kolēģe par tekstilu, cits kolēģis par arheoloģiskajām senlietām… trijatā mēs tur sēžam un restaurējam priekšmetus,” viņš stāsta. Dmitrijam vienmēr ir bijusi interese par mākslu. “Mans tēvs ir bijušais galdnieks. Jau no bērnības vienmēr gribēju viņam palīdzēt, viņš man kaut ko arī iemācīja. Pirmā doma bija, ka man jāiet mācīties koksnes restaurāciju, bet, kamēr mācījos 1.kursā, izdomāju, ka tomēr būs interesantāk uz metālu iet!”

Sadarbība ar Ventspils muzeju Dmitrijam bijusi diezgan loģiska izvēle, īpaši vasarā. Viņam bijusi vēlme vairāk apgūt tieši arheoloģisko metālu restaurēšanu, jo koledžā par to mācīts ļoti nedaudz.
“Bija vēlme mācīties vēl, varbūt pastrādāt ar cilvēkiem, kuriem ir vairāk pieredzes nekā man. Meklēju speciālistus, cilvēki ieteica, ka Ventspilī strādā labs meistars – Anita Burkovska. Es teicu, ka – protams! Es braukšu! Tas jau sen bija zināms, ka tas notiks vasarā – vasara, Ventspils, jūrmala.. Burkovska! Visi plusi!” smejas Dmitrijs.

Kā stāsta Anita, praksē pieņemtie speciālisti, arī Dmitrijs šobrīd, stažējas uz Ventspils muzeja priekšmetiem. Šobrīd visi priekšmeti tiek restaurēti Brīvdabas muzeja jaunajai ekspozīcijai. Kopumā līdz šim Ventspils muzejā Anitai bijuši jau pieci praktikanti, kas vēl aizvien ik pa laikam ar viņu konsultējas par kādiem restaurācijas jautājumiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: