Mediķu palīdzība aizvadītājā piektdienā un sestdienā bija nepieciešama diviem aptuveni gadu veciem bērniem, kuri guvuši ķermeņa apdegumus.

Abos gadījumos apdegumus mazuļi guvuši, applaucējoties ar karstu ūdeni, informē Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas galvenais ārsts Dainis Gīlis. Vienā gadījumā bērniņš guvis samērā vieglus apdegumus, applaucējis rokas, kājas un krūtis, jau tuvākajās dienās bērns varētu tikt izrakstīts no Ventspils slimnīcas.

Otrs negadījums ir nopietnāks – pēc pirmās palīdzības sniegšanas bērns nogādāts Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā Rīgā. Aģentūra LETA ziņo, ka puisēns uzlējis sev virsū karstu šķidrumu no paliela trauka, un applaucējis seju un kaklu. Ventspils slimnīcas galvenais ārsts apstiprina, ka šis gadījums ir ļoti nopietns, jo bērniņš guvis 20 % ķermeņa apdegumu, un šādos gadījumos vienmēr pacientu ārstēšanu uzņemas specializētas medicīnas iestādes galvaspilsētā.

Gīlis informē, ka gadījumi, kad slimnīcā tiek nogādāti bērni, kas guvuši ķermeņa applaucējumus, notiek vidēji reizi trīs četrās nedēļās. Visbiežāk cieš bērni vecumā līdz trīs gadiem, retāk arī nedaudz lielāki bērni – līdz skolas vecumam. Parasti šādus negadījumus izraisa vecāku neuzmanība. Bērnam nav pieredzes, viņš neapzinās savas darbības un rīkojas spontāni, paraudams sev virsū tuvumā esošus priekšmetus. Vecākiem būtu tas jāparedz, karstus šķidrumus vienmēr novietojot bērnam neaizsniedzamā attālumā.

Ja tomēr nelaime gadās un bērns applaucējas, cietušo ķermeņa daļu vajadzētu atvēsināt ar aukstu ūdeni. Applaucējumuma rezultātā notiek olbaltumvielu koagulācija, lai karstums neietu dziļumā un nebojātu dziļākus audus, nepieciešams šo procesu apturēt, atvēsinot ar aukstu ūdeni. Pēc tam būtu jāmeklē mediķu palīdzība. Nekādā gadījumā nevajadzētu uz apdedzinātās vietas klāt ziedes vai krēmus. Tie darbojas kā aizsargslānis, un ķermenī nonākušais siltums var turpināt bojāt audus.    

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: