1. aprīlī apritēja 20 gadi, kopš dibināts Ventspils Digitālais centrs – pašvaldības iestāde, kas plānveidīgi izstrādājusi, ieviesusi un uztur dažādus pašvaldības un arī valsts mēroga digitālos rīkus, nodrošina pieaugušo apmācību kursus, tehnoloģiju nodarbības bērniem un jauniešiem, piekļuvi datoriem, internetam un citiem biroja pakalpojumiem, un viena no jaunākajām atbildības sfērām – zinātnes centrs VIZIUM.

Ventspils Digitālais centrs bija un joprojām ir pirmā šāda veida iestāde Latvijā, kas izveidota, lai pašvaldībā veicinātu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) jomas attīstību.

Par godu 20 gadu pastāvēšanai Digitālā centra kolektīvs savā jaunajā mājvietā – zinātnes centrā VIZIUM – rīkoja jubilejai veltītu pasākumu, kurā cita starpā piedalījās Ventspils domes vadības pārstāvji, pašvaldības iestāžu un kapitālsabiedrību pārstāvji, kā arī sadarbības partneri. Pasākuma ieskaņā Digitālā centra kolektīvu sveica Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš. Pēc viņa sacītā, Digitālais centrs ir viena no veiksmīgākajām pašvaldības iestādēm jaunu projektu piesaistē – 20 gadu laikā ieguldīts liels darbs, kā rezultātā īstenota virkne veiksmīgu projektu, un viņam nav šaubu, ka Digitālais centrs gan savu, gan pašvaldības attīstību IKT jomā sekmīgi turpinās arī nākotnē.

Jānis Vītoliņš atceras, ka pirmos pāris gadus iestāde kā neliela struktūrvienība darbojās vien četru cilvēku sastāvā un varēja ērti ietilpt nelielā kabinetā Ventspils domes administrācijas ēkā. Taču mērķtiecīga un neatlaidīga darba rezultātā Digitālais centrs arvien attīstījās, un šobrīd uzņēmuma kolektīvu pārstāv jau gandrīz 100 darbinieki. Taču vienlaikus pilsētas mērs uzsver, ka būtiskāka par darbinieku skaitu ir viņu profesionalitāte, ko apliecina līdz šim padarīto darbu rezultāts.

Pirmie un vienīgie Latvijā

2000. gadā Ventspils kļuva par pirmo pašvaldību valstī, kas izstrādāja pilsētas IKT attīstības stratēģiju. Un, lai to veiksmīgi ieviestu, tika īstenots pilsētai vēl nebijuša apjoma digitalizācijas projekts e-Ventspils. Tas paredzēja biznesa procesu analīzi, pilsētas portāla un dokumentu pārvaldības sistēmas, kā arī vienotas datortīklu un serveru sistēmas izstrādi, specifisko aplikāciju un vienotas finanšu pārvaldības sistēmas izveidi, kā arī iedzīvotāju un darbinieku apmācības. Tāpat šī projekta rezultātā ar Ventspils domes lēmumu 2003. gada 24. februārī tika dibināts Ventspils Digitālais centrs. Tomēr par oficiālo iestādes dzimšanas dienu tiek uzskatīts 1. aprīlis, kad tika saņemta Valsts ieņēmuma dienesta reģistrācijas apliecība. Jaunajai iestādei tobrīd tika uzticēts sekmēt pašvaldības, iedzīvotāju un uzņēmēju iesaistīšanos informācijas sabiedrībā un e-pārvaldē, pārredzot nozari vietējā, reģionālā, nacionālā un starptautiskā līmenī.

Kas ir būtiski, līdz šai dienai Ventspils ir vienīgā pašvaldība valstī, kas apzinājusi un ar IKT metodēm optimizējusi ne tikai domes administrācijas, bet arī visu iestāžu darbības procesus. Tāpat Ventspils bija pirmā pašvaldība Latvijā, kas sekmīgi realizēja Eiropas zinātniski pētniecisko programmu, izstrādājot tehnoloģijas, kas nodrošina vieglāku informācijas pieejamību cilvēkiem ar vājām datorprasmēm. Un joprojām nevienā citā pašvaldībā iedzīvotājiem, uzņēmējiem un pilsētas viesiem publiski nav pieejams tik plašs IKT aprīkojuma un pakalpojumu klāsts kā Ventspilī. «Pirms 20 gadiem, tad, kad Ventspils domes izpilddirektora vietnieks Armands Magone un Ventspils Augstskolas rektors Jānis Vucāns kopā ar pilsētas vadību bija ieguvuši pārliecību, ka e-Ventspils projektā izveidotais ir jāturpina, dibinot atsevišķu iestādi, droši vien nevienam pat nebija ne prātā, ka nākotnē šī iestāde sniegs pakalpojumus četrās vietās Ventspilī, un arī par to, ka visā valstī apkalposim un sadarbosies ar teju 2000 dažādām iestādēm. Šobrīd tās ir visas Latvijas publiskās bibliotēkas, 166 vienotie klientu apkalpošanas centri, kā arī vairāk nekā 800 citas valsts un pašvaldību iestādes. Tās izmanto bezmaksas e-adreses pārlūku, ko izstrādājis un visā republikā uztur Ventspils Digitālais centrs,» stāstīja Digitālā centra pirmais direktors, tagad – pilsētas domes izpilddirektora vietnieks IKT jomā Egons Spalāns. Pierādījies, ka Digitālā centra darba efektivitāte ir daudz augstāka par to, kādu spēj nodrošināt valsts centrālās institūcijas savos IT projektos, tā Spalāns. Viņa skatījumā, Digitālā centra pamatos ieliktais stūrakmens – nepieciešamība veidot informācijas sabiedrību – bijis ne tikai pareizs, bet arī unikāls, jo tādējādi veicināta IKT jomas attīstība augstākās izglītības un zinātnes līmenī, pavērtas plašas iespējas Ventspils iedzīvotājiem pilnveidot zināšanas, prasmes un iemaņas tehnoloģiju lietošanā, kā arī centralizēti nodrošināta piekļuve tehnoloģijām. Vērtējot izaugsmi, Spalāns ir pārliecināts, ka Digitālajam centram arī nākotnē ir liels potenciāls, jo tas savā ziņā ir unikāls ne tikai Latvijā un Eiropā, bet arī plašākā mērogā: «Tādas institūcijas, kas no pašvaldības puses nodrošina informācijas sabiedrības attīstību un balstās uz trim vaļiem – tehnoloģiju izstrādi, to pieejamības nodrošināšanu, digitālo zināšanu un prasmju pilnveidi – nekur citur nav!»

Atskatoties uz gadsimtu miju, kas Ventspils attīstībā iezīmējās ar lielām pārmaiņām dažādās jomās, tostarp arī IKT, ilggadējais pilsētas mērs Aivars Lembergs, kura vadībā tika izlolota ideja par Digitālo centru, atceras, ka toreiz kopā ar kolēģiem nonāca pie secinājuma, ka nepieciešams radikāli virzīties uz priekšu. Lembergs ir gandarīts, ka laika gaitā Digitālais centrs izaudzis ārpus sākotnējām iecerēm, kas bija IT apmācību nodrošināšana pieaugušajiem: «Šobrīd mērogs ir pavisam cits, un man ir liels prieks, ka Digitālais centrs ar Elīnu Kroņkalni priekšgalā šo darbu paveica!» Par nopelniem un ieguldījumu Digitālā centra izveidē un attīstībā Lembergs uzteica arī Armandu Magoni, kurš tolaik strādāja par izpilddirektora vietnieku IT jautājumos, un Digitālā centra pirmo direktoru Egonu Spalānu.

Vienlaikus šī projekta attīstība pierādījusi to, ka, atrodot atslēgas cilvēkus, kuri ir talantīgi, zinoši, labi organizēti un ar lielām darba spējām, ieceres ir lemtas panākumiem, turpina Lembergs.

Jāpiemin, ka jau pašā sākumā Ventspils sasniegumi IKT jomā tika novērtēti Eiropas līmenī: 2002. gadā tika saņemta balva no Zviedrijas karaļa; 2003. gadā Ventspils portāls tika atzīts par labāko Eiropā, bet e-Ventspils projekts ES dalībvalstu premjerministru konferencē nosaukts par vienu no desmit labākajiem Eiropā.

Mērķtiecīgi turpina attīstību

Runājot par Digitālā centra attīstību, iestādes vadītāja Elīna Kroņkalne sacīja, ka ikkatrs process, kas tiek īstenots attīstības vārdā, veicina nākamo, un arī idejas top darba dunā, iesaistoties visam kolektīvam: «Ir jābūt sajūtai, ka mums vajag attīstību, un tad viss arī notiek.» Piemēram, zinātnes centrs VIZIUM darbojas vien nepilnu gadu, bet, ņemot vērā tehnoloģiju straujo attīstību, jau šobrīd nemitīgi tiek domāts par ekspozīcijas pilnveidošanu un attīstības iespējām. Jāpiemin, ka, pilsētas mēra skatījumā, līdzšinējo 20 gadu laikā un arī pārskatāmā nākotnē tieši VIZIUM ir nozīmīgākais sasniegums, ar ko Digitālais centrs var lepoties, taču vienlaikus arī lielākais izaicinājums, meklējot iespējas, kā to attīstīt. Jāpiemin, ka līdz šim VIZIUM apmeklējuši jau vairāk nekā 130 000 viesu.

Vaicāta, par ko pašai ir lielākais gandarījums, vadot Digitālo centru, Kroņkalne stāsta, ka jubilejas gaidās kopā ar kolēģiem nonākuši pie secinājuma, ka 20 gadu vēsturi var sadalīt 5 gadu ciklos, jo katrā piecgadē bijis kāds liels lēciens augšup: «Zinātnes centrs, protams, ir redzamākais, bet kopumā lielākais gandarījums ir par to, ka joprojām esam, ka esam pamanīti – aizvien vairāk Ventspils un Latvijas iedzīvotāju zina, kas ir Ventspils Digitālais centrs, un mūs uztver kā vērtību. Kvalitātes zīme ir tā, par ko visvairāk cīnāmies. Mēs Latvijā tādi bijām pirmie, un ar to mēs joprojām esam un būsim īpaši. Tas ir pagodinājums, ka pēc mūsu piemēra arī citas pašvaldības var un grib strādāt, tāpēc ar godu nesam savu Ventspils Digitālo centru.»

Veroties nākotnē, Digitālā centra vadītāja stāsta, ka speciālisti seko līdzi inovācijām tehnoloģijās, kas ir saistītas ar mākslīgo intelektu un citiem mūsdienīgiem risinājumiem, lai iespēju robežās piemērotākos ar laiku varētu ieviest arī Ventspils pašvaldībā. Tāpat ir sagatavota Ventspils pilsētas digitālās transformācijas stratēģija periodam līdz 2030. gadam.

Nozīmīgākie apbalvojumi

  • IKT gada balva Platīna pele 2007 nominācijā Izglītības, kultūras, veselības aprūpes un sporta projekti par projektu Portāls www.skolotājs.lv.

  • IKT gada balva Platīna pele 2019 nominācijā Valsts digitālā transformācija par projektu Oficiālā elektroniskā adrese.

  • Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas balva 2016 nominācijā Atvērtākā iestāde.

  • 2017. gadā Ventspils iegūst 1. vietu Latvijas digitālās vides mērījumā Latvijas e-indekss par augstāko rezultātu Digitāli attīstītāko pašvaldību nominācijā reģionālo pilsētu kategorijā.

  • 2019. gadā E-indeksā Ventspils pašvaldība saņem visaugstāko rezultātu nacionālas nozīmes attīstības centru grupā, savukārt 2021. gadā – visaugstāko vērtējumu gan nacionālās nozīmes attīstības centru pašvaldību grupā, gan kopvērtējumā starp visu mērogu grupām.

Vērienīgākie projekti

  • Jauno uzņēmumu biznesa inkubators Ventspilī – šajā projektā tika izveidoti 15 uzņēmumi, kas tiek atbalstīti ar telpu, infrastruktūras un biroja pakalpojumiem; uzņēmējdarbības pakalpojumiem, kā arī ar konsultācijām tehnoloģisko procesu attīstībai un jaunu produktu izveidei. 2010. gadā jauno uzņēmumu biznesa inkubators sāk darboties virtuāli.

  • Inovatīvo risinājumu izmēģinājumu centrs – tiek izstrādāti viedo sensoru prototipi mājaprūpei.

  • Apvienotais kompetences centrs viedai veco ļaužu aprūpes sociālo pakalpojumu attīstība – ar viedo sensoru tīklu tiek aprīkots sociālās aprūpes nams Selga, kā arī pilotprojekta veidā tas tiek izvietots sociālo pakalpojumu saņēmēju dzīvesvietās.

  • Multimediju un interaktīvās televīzijas izmantošana izglītības un apmācību kvalitātes un efektivitātes uzlabošanai – izveidots konteinertipa pašvaldības datu centrs Naftas ielā 11a, kā arī veikti zinātniski pētījumi, lai attīstītu datu pārraides tehnoloģijas, kā arī izstrādātas īpašas attālināto un neklātienes apmācību sistēmas.

  • Eiropiešu digitālo prasmju veicināšana – izstrādāta interaktīva informācijas attēlošanas sistēma. Visā pilsētā dažādās iedzīvotāju pulcēšanās vietās uzstādīti informatīvie ekrāni, lai pilsētas iedzīvotāji un viesi varētu iepazīties ar aktuālo informāciju par notiekošo pilsētā.

  • Radiosakaru sistēmas izveide Ventspils pilsētā – Pašvaldības policija tiek aprīkota ar modernu, Eiropas standartam atbilstošu digitālo radiosakaru sistēmu.

  • Koplietošanas IKT resursu attīstība pašvaldību vajadzībām – tiek modernizēta Ventspils pašvaldības IKT infrastruktūra, uz tās bāzes izveidojot koplietošanas IKT infrastruktūru visu pašvaldību vajadzībām. Tādējādi arī tiek paplašināta Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru programmatūras funkcionalitāti, iekļaujot to nacionālajā IKT infrastruktūrā.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    ventspilnieks 36,7 13.04.2023, 17:06:31

    Šitā zelta oliņa ventspilniekiem vidēji pēdējos gados izmaksā 5 miljoni gadā :D

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: