Kopš pagājušā gada augusta Ventspils poliklīnikas fizioterapeitu komandu papildinājis vēl viens speciālists – Kristaps Gražinskis, kurš saredz šeit labu iespēju savai profesionālajai izaugsmei.

Kristapa Gražinska dzimtā puse ir Roja. Uzaudzis pie jūras, sapratis, ka tai ir liela nozīme viņa labsajūtā, tādēļ arī kā savu nākamo dzīvesvietu un darbavietu meklējis tuvāk jūras krastam. «Pēc studijām izskatīju vairākus variantus savai nākamajai darba vietai, līdz Ventspils poliklīnikas mājaslapā ieraudzīju sludinājumu, kas aicināja darbā fizioterapeitu. Pieteicos, un pēc pārrunām ar poliklīnikas vadītāju sāku šeit strādāt,» stāsta Kristaps, kurš ir gandarīts gan par savu darba vietu, gan par to, kā kolektīvs viņu pieņēmis. Tā kā iepriekšējā prakses pieredze bija saistīta ar citiem fizioterapijas kabinetiem Latvijā, Kristapam ir, ar ko salīdzināt, tāpēc viņš arī uzsver, ka Ventspils poliklīnikas fizioterapijas zāles ir pilnvērtīgi iekārtotas un aprīkotas ar visu nepieciešamo, ir atsaucīga vadība un kolēģi.

Vaicāts, vai nav izjutis pacientu trūkumu, uzsākot darbu kā jaunajam speciālistam, Kristaps nekavējoties bilst, ka pacientu netrūkst, un visbiežāk viņa redzeslokā nonāk tie pacienti, kuriem ir problēmas ar muguras lejas daļas sāpēm un plecu joslas daļas problēmām, arī bērni ar raksturīgām muguras problēmām – nepareiza stāja, novirzes mugurkaulā, pastiprināta slodze uz kakla daļu, uz priekšu izvirzīts zods. Pacientu vecums ļoti dažāds – sākot no 6 gadiem līdz pat sirmam vecumam. «Fizioterapija var palīdzēt risināt veselības problēmas, bet pacientiem arī jāsaprot, ka tā nebūs maģija, kas uzreiz noņems sāpes un atgriezīs pie iepriekšējās labās sajūtas. Fizioterapija ir grūts un ilgstošs process – tajā aktīvi jāiesaistās gan speciālistam, gan arī pašam pacientam, lai sasniegtu labāko rezultātu. Viss ir atkarīgs no cilvēka rakstura – būs tādi pacienti, kam viss patiks, un būs arī tādi, kam vairāk patiks paslinkot. Visiem vienādi smags darbs jāiegulda savas pašsajūtas uzlabošanā,» nosaka Kristaps.

Fizioterapija tiek nodrošināta dažādās dzīves situācijās – pēc operācijām, traumām, muguras sāpju, muskuļu sāpju, ikdienas darba radīta muskuļu sasprindzinājuma un citos gadījumos, palīdzot atjaunot, saglabāt un uzlabot cilvēka kustības un stāju, palielināt fizisko izturību, mazināt sāpes un atvieglot hronisku slimību gaitu. Fizioterapeits ir tas speciālists, kurš palīdz cilvēkiem, kuriem pēc slimībām, traumām, ievainojumiem, apdegumiem vai cita veida bojājumiem ir izveidojies muskuļu funkciju traucējums, nervaudu un saistaudu izmaiņas. «Uzlabojot pacienta muskuļu spēku, nereti var izvairīties no ķirurģiskas iejaukšanās. Fizioterapijā tiešām daudz kas ir atkarīgs no paša pacienta – cik daudz pūliņu un laika katrs ieguldīs savā atveseļošanās procesā, pašam pacientam ir jābūt ar raksturu: svarīgi ir uzsākt, darīt, turpināt un rezultātu sagaidīt pakāpeniski, nevis nedēļas laikā,» tā Kristaps.

Fizioterapija Kristapa dzīvē ienākusi diezgan likumsakarīgi – kopš mazotnes nodarbojies ar basketbolu, bijusi doma pat saistīt ar to savu profesionālo dzīvi, bet zināmas veselības problēmas liedza īstenot šo ideju, taču no sporta jomas pavisam nav gribējies atteikties. «Esmu pabeidzis Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultāti fizioterapijā. Pēc vidusskolas bija doma apgūt sporta ārsta vai fizioterapeita profesiju. Izvēlējos par labu fizioterapijai, un neesmu nožēlojis savu izvēli,» stāsta Kristaps, kurš arī nav atmetis domu savu izglītošanos turpināt, jo nevēlas apstāties pie tā, kas ir sasniegts šobrīd. Šā brīža lielākais izaicinājums Kristapa dzīvē ir līdzsvarot savu darbu ar atpūtu, brīvo laiku, kuru patīk aizpildīt ar sportu numur viens – basketbolu. «Pacientu tiešām ir ļoti daudz, un viņu stāvoklis reizēm ir tik akūts, ka nespēju atteikt savu profesionālo palīdzību. Jūtu, ka zaudēju savu brīvo laiku, bet tāpēc jau mācījos, lai palīdzētu,» sarunas izskaņā optimistiski nosaka Kristaps.

Ventspils poliklīnikā izveidotas divas fizioterapijas zāles, kurās ne tikai norisinās ārstnieciskā vingrošana, bet arī pieejama krioterapija jeb aukstuma terapija, slinga jeb saišu terapija un kinezioloģiskā teipošana. Abas vingrošanas zāles ir mūsdienīgi aprīkotas, tostarp otrā stāva zālē ir speciāls skrejceļš ar trīspakāpju aizsardzību. Pašlaik Ventspils poliklīnikā strādā pavisam trīs fizioterapeiti – arī Agneta Liepājniece un Jeļena Vedeņapina.

Lai pieteiktos fizioterapeita apmeklējumam, jāsazinās ar poliklīnikas reģistratūru, zvanot uz tālruņa numuru 63622131 vai rakstot ziņu uz e-pastu: registratura@ventspilspoliklinika.lv. Lai apmeklējums būtu valsts apmaksāts, ir nepieciešams ārsta nosūtījums.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: