Ventspils novada dome vakar pieņēma sāpīgu, bet nenovēršamu lēmumu – slēgt Ances pamatskolu. Tas nozīmē, ka attālajā novada pagastā šogad zvans un stundu aicinās pēdējo reizi. Tomēr darbu turpinās pirmsskolas izglītības iestāde Vālodzīte.

Ances pamatskolas direktore Elita Kuģeniece, kura ir arī Ventspils novada domes deputāte, neslēpj, ka lēmums nav bijis viegls, bet situācijā, kāda ir izveidojusies pagastā un līdz ar to arī Ances pamatskolā, tas ir vienīgais atbildīgais, kādu iespējams pieņemt. To izprotot arī skolas pedagogu kolektīvs un lielākoties arī skolēnu vecāki. Direktore atklāj: ja vēl 2020./21. mācību gadā skolā un pirmsskolā mācījās 79 bērni, no kuriem 56 tieši skolā, kas ir vēl pieņemams skaits mazai lauku skoliņai, kura atrodas nomaļā pagastā, tad šajā mācību gadā skolēnu skaits stipri sarucis. Pamatizglītību apgūst 25 skolēni, bet pirmsskolas izglītības programmu – 13. Prognozes rāda, ka nākamajā mācību gadā bērnu skaits būtu vēl mazāks. Kuģeniece uzskata, ka situāciju stipri ietekmējusi Covid-19 pandēmija, jo pagastā ir vairākas ģimenes, kas nav bijušas gatavas pieņemt epidemioloģiskās drošības noteikumus skolām un rezultātā daži bērni pārgājuši uz tālmācību. «Lai cik dīvaini tas neizklausītos, tādā mazā pagastā kā Ance skolas likteni var ietekmēt pat dažu ģimeņu šķiršanās stāsti. Izjūk ģimenes, kāds no vecākiem maina dzīves vietu un līdz ar to no skolas aiziet arī bērni,» neslēpj direktore. Lai arī skumji, dramatiskas sajūtas un protesta pret likvidācijas lēmumu nav. Ja ir apzināšanās, ka pienācis tas slieksnis, tam ir jākāpj pāri.

Arī Ventspils novada Izglītības pārvaldes vadītāja Aina Klimoviča uzsver – secināts, ka Ances pamatskola vairs nevar nodrošināt kvalitatīvu mācību procesu, arī pedagogu trūkuma dēļ, jo no četrpadsmit pedagogiem skolā septiņi tiek piesaistīti no citiem pagastiem. Tāpat nepieciešams papildu finansējumu, lai nodrošinātu atalgojumu administratīvajam un pedagoģiskajam personālam. Ar valsts mērķdotāciju nepietiek, un pašvaldība ir atbalstījusi skolu arī ar sava budžeta līdzekļiem, lai nodrošinātu mācību procesu vēl šajā mācību gadā. «Esam papētījuši demogrāfisko situāciju uz priekšu, un situācija ir tāda, ka redzam – pieaugums neveidojas,» skaidrojot pamatojumu slēgt Ances skolu, norāda Klimoviča. «Pienāk punkts, kurā ir izsmeltas visas iespējas un bērnus pašus vairs neapmierina, ka klasē nenotiek grupu darbs, skolā vairs nevar organizēt deju kolektīvu, 2023. gada 1. septembrī klasē ierastos viens izglītojamais,» situāciju iezīmē Izglītības pārvaldes vadītāja. Klimoviča atklāj, ka arī vecāki ir ieinteresēti, lai bērniem skolā būtu iespējama socializācija arī ar sava vecuma bērniem.

Vienlaikus Klimoviča norāda, ka Ances pagastā tiks saglabāta pirmsskolas izglītības iestāde, kā arī pirmsskolas apmācību programma. To īstenos turpat Vālodzītē jau strādājošie pirmsskolas pedagogi, bet programmas nodrošinātājs būs Puzes pamatskola.

Jāpiebilst, ka šī gada sākumā Ances pamatskolā jau tika organizēta tikšanās ar skolas pedagogiem un skolēnu vecākiem. Tās laikā pašvaldības pārstāvji uzklausīja vecāku viedokļus, lai kopīgi pieņemtu lēmumus par to, kā bērniem tālāk tiks nodrošināta pamatizglītības apguve. Vecāku rokās būs izvēle, vai skolas autobuss kursēs virzienā uz Popes skolu vai Puzes pamatskolu. Tādēļ šajās dienās Puzē un Popē organizētas Atvērtās durvju dienas Ances skolēniem un viņu vecākiem, un atkarībā no vairākuma izvēles tiks pieņemts lēmums, uz kuru skolu bērni tiks vesti. Vienlaikus pašvaldībā uzsver, ka tas neliedz iespējas arī vecākiem pašiem brīvi izvēlēties, kur vest savus bērnus, tikai tādā gadījumā nevar rēķināties ar pašvaldības transportu. Visticamāk, Ances bērni aizplūdīs trīs virzienos un kāds izvēlēsies arī Talsu novada Dundagā esošo skolu.

Izglītības likums nosaka, ka izglītības iestādi dibina, reorganizē un likvidē pašvaldība, saskaņojot to ar Izglītības un zinātnes ministriju. Vakardienas domes pieņemtais lēmums paredz likvidēt Ances pamatskolas pamatizglītības programmu, sākot ar 2023. gada 31. augustu. Nav pamata domāt, ka saskaņojums no ministrijas, kas aizvien uzstājīgāk pieprasa mazo skolu likvidāciju, netiks saņemts. Elita Kuģeniece gan cer, ka skola tukša nepaliks un tai atradīsies pielietojums. Izaicinājums būs atrisināt ēdināšanas jautājumu pirmsskolas izglītības iestādē, jo šobrīd ēst gatavošana notika skolas telpās, kurās pirms gadiem pašvaldība ieguldīja finansējumu.

Ances pagasta pārvaldes vadītāja Aira Kaijaka atklāj, ka viņai sajūtas par skolas slēgšanu ir divējādas. No vienas puses, viss ir saprotams un šāds lēmums ir likumsakarīgs, uzskata pārvaldes vadītāja, uzsverot, ka runas par to, ka tas vienu dienu notiks, ir gaisā jau no pirmās administratīvi teritoriālās reformas. Tādās reizēs viņa pagasta ļaudīm vienmēr atbildējusi, ka, kamēr vien būs Ancē bērni, skola būs. Līdz šim pašvaldība šo savu apņemšanos arī īstenojusi. Tomēr šobrīd bērnu skaits ir sarucis tā, ka kvalitatīvs izglītības process vairs nav iespējams. Taču arī Kajaka norāda uz daudz piesaukto izteicienu – tur, kur ir skola, tur ir dzīvība –, tādēļ arī šobrīd pašvaldībai, pārvaldei un vietējai kopienai jārūpējas par to, lai ēkai rastos pielietojums un rosība tajā turpinātos. Pārvaldes vadītāja, lai runātu par tās turpmāko izmantošanu, aicinās uz sarunu arī pagasta iedzīvotājus un uzņēmējus. Viens no risinājumiem ir nometņu organizēšana, jo skolas infrastruktūra ir atbilstoša tam, lai tās būtu iespējamas. Tāpat pārvaldes vadītāja uzsver nepieciešamu turēt pulsu uz sarunām ar valsts ceļu pārstāvjiem par to, lai valsts nodrošinātu, ka ceļš, pa kuru brauks skolas autobuss, būtu labi uzturēts, jo šobrīd tā nav. Īpaši slikti ir ceļi, kas ved Popes virzienā.

Arī domes sēdē tika akcentēts, ka, ja reiz valsts gaida no pašvaldībām, ka tās optimizēs skolu tīklu, valsts varētu turēt savu solījumu un uzturēt savus ceļus.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Edvīns 27.02.2023, 22:57:41

    Nožēlojamā CENTRA LIZĀCIJA...

  • -1
    Heinrich 11.03.2023, 20:18:37

    https://tautastribunals.eu/?p=63847

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: