No 21. februāra, stājušies spēkā likuma grozījumi, kas dzērājšoferiem konfiscētos auto ļauj nodot Ukrainas aizstāvjiem. Lai pārliecinātos, kāds ir šis pieejamais auto parks, Nodrošinājuma valsts aģentūrā ieradās "tviterkonvoja" aktīvisti. Viņi atzina, ka "tviterkonvoja" papildinājums ar šiem auto notiks tuvāko nedēļu laikā.

Katru piektdienu "tviterkonvoja" sastāvā uz Ukrainu dodas ziedotās un par ziedoto naudu pirktās automašīnas. Tagad šiem auto pievienosies tie, kuru īpašnieki savu spēkratu nodzēruši jeb zaudējuši, jo pieķerti braucam vismaz 1,5 promiļu reibumā. Patlaban aģentūras rīcībā ir 666 auto un 30% no tiem ir tieši dzērājšoferiem konfiscētie spēkrati.

"Atbraucām apskatīties, kas tas reāli dzīvē ir. Un esmu pārsteigts, cik labas mašīnas, pretēji kaut kādiem mītiem, ka brauc ar veciem hlamiem. Brauc ar normālām mašīnām. To atbraucām saprast, kas no tā visa var Ukrainā noderēt. Ukrainai vajag jebkuru mašīnu, kura brauc. Džipi un busiņi frontes pirmajās līnijās, bet sagāde, rotācija, mediķim – tur der jebkurš transportlīdzeklis," stāstīja iniciatīvas "Tviterkonvojs" aizsācējs Reinis Pozņaks.

Dzērājšoferu auto ir arī cietuši avārijās. Ja mašīnu būs iespējamas salabot, to darīs par ziedotāju līdzekļiem. Pozņaks pieļāva, ka "tviterkonvoja" papildinājums ar šiem auto notiks tuvāko nedēļu laikā.

Saeimā februāra vidū galīgajā lasījumā pieņēma Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma grozījumus, kas paredz, ka valsts konfiscētos transportlīdzekļus, tostarp automašīnas, kas konfiscētas dzērājšoferiem, drīkstēs nodot Ukrainai. Grozījumi paredz iespēju Latvijas valstij piekritīgos transportlīdzekļus bez atlīdzības nodot Ukrainas valdības īpašumā – vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai.

Valsts ieņēmumu dienests gadā vidēji realizē 250 automašīnas, bet kopš minēto grozījumu stāšanās spēkā realizēto auto skaits ir būtiski pieaudzis. Šīs automašīnas var iegādāties jebkurš, un interese par tām ir liela, jo ir iespēja iegūt auto par zemāku cenu. Šajās izsolēs sākumcena netiek noteikta – kurš vairāk piedāvā, tas braucamrīku arī pērk. Tiesa, vairāk nekā puse no pieķertajiem dzērājšoferiem braukuši ar citai personai piederošu transportlīdzekli, un viņiem  tiek piemērots naudas sods daļējas vai pilnas transporta vērtības apmērā.

Iepriekš Tieslietu ministrija prognozēja, ka vidēji gadā autovadītājiem lielā reibumā varētu tikt konfiscēti 2500 auto vai piedzīta to vērtība.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 22.02.2023, 20:38:54

    Es varet pedāvat vien fein Auto,kā Avans.Man iekš Vāgūz stāv vien GAZ-20 (Pobed,ja kāds zin),ar Kurbul varet pelaist,vis ir iekš ordnung,tig vaidzet jaun Aklumātor.

  • 0
    Pareizais viedoklis 23.02.2023, 10:37:21

    Nevaru sagaidīt, kad nopietni juristi ķersies klāt šai nelikumīgajai valsts afērai ar mašīnu reketu!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: