Droši vien teju katrs darba ņēmējs kaut reizi ir aizdomājies – varbūt arī man sākt savu biznesu? Vilina iespēja būt neatkarīgam, strādāt sev, pašam noteikt savu darba laiku un, protams, nopelnīt. Nav tādas vienas formulas, kas garantētu izdošanos, pat ja bizness studēts augstskolā vai kursos.

Tai pat laikā ir cilvēki, kuri biznesu mācījušies vien no dzīves, praktiski darot, un strādā sekmīgi gadu desmitiem. Piedāvājam divu ventspilnieku biznesa pieredzes stāstus – ne tikai par izdošanos, bet arī par grūtībām un to pārvarēšanu.

Paklausot impulsiem

Daudzi ventspilnieki zina Lieni Matvejevu un viņas masieres praksi Ganību ielā 36. Liene ir cilvēks ar lielu pieredzi biznesā – savs masāžas salons viņai ir jau 21 gadus, bet vēl ilgāk – 28 gadus – viņa ir masiere. Ventspilniece stāsta, ka savulaik devusies studēt Latvijas Sporta akadēmijā, vēloties kļūt par basketbola treneri. Studējot šai programmā, otra blakus profesija, ko var iegūt, bijis masiera arods. Pirmoreiz izdzirdot vārdu masāža, viņai burtiski sagriezusies galva, vēderā sākuši dejot taureņi, un viņa uzreiz zinājusi, ka tā būs viņas profesija. Šādiem impulsiem Liene seko visu dzīvi, arī biznesā.

Ar grabošu kušeti un vecāku atbalstu

Masieres arodā Liene sākusi praktizēt Rīgā, bet dzīvē tā sagadījies, ka, gaidot bērniņu, palikusi bez atbalsta un nācies atgriezties dzimtajā pilsētā pie vecākiem. «Atgriešanās bija labākais, ko es izdarīju,» pārliecināta ir uzņēmēja. Pēc mazuļa piedzimšanas Liene sākusi strādāt skaistumkopšanas salonā Ventspilī, kur ieguvusi savu klientu loku, un tad nācis lēmums veidot pašai savu praksi. Te ļoti nozīmīgs bijis vecāku lielais atbalsts. Lai īstenotu Lienes ideju, tētis bez vārda runas piekritis pārdot paša celto māju Gāliņciemā, lai iegādātos māju Ganību ielā, kur apakšstāvā iekārtota pirmā telpa Lienes praksei, bet augšstāvā paši apmetušies uz dzīvi. Liene varējusi mierīgu sirdi strādāt, zinot, ka bērniņš būs vecāku pieskatīts un aprūpēts. Vēlāk Liene satikusi savu vīru, kurš palīdzējis izremontēt pārējās salona telpas.

Uzņēmēja atceras, ka sākusi ar vecu, grabošu kušeti, ko labs cilvēks viņai atdevis darbam. Lai kušete tik briesmīgi negrabētu, Liene, masējot klientu, to pieturējusi ar kāju. Tagad viņa atzīst, ka ko tādu var dabūt gatavu tikai jaunībā, ar jaunības spēku un apņēmību. Mūsdienu prasībām atbilstoša kušete iegūta vēlāk, nododot līzingā mašīnu, jo labs aprīkojums ir ļoti dārgs.

Ļoti jātic savai idejai

Liene atzīst, ka biznesu vada bez konkrēta biznesa plāna, paļaujoties uz izjūtu, impulsiem, ko saņem, nemitīgi domājot par to, kā piedāvātos pakalpojumus padarīt vēl labākus un efektīvākus. Viņai palīdzējis labu draugu iedrošinājums, iepriekšējā darbavietā iegūtie klienti un vecāku beznosacījuma atbalsts. Viņasprāt, uzņēmējam jāpiemīt drosmei, ļoti jātic savai idejai un ir jābūt vēlmei darīt – arī, lai laimētu loterijā, tomēr jānopērk loterijas biļete, sēdēt un nerīkoties nedrīkst. «Ja tev ir pārliecība, tad tas nevar neaiziet,» teic Liene. Attīstība bez bankas kredītpakalpojumiem, pēc viņas domām, diez vai ir iespējama. Svarīgs ir arī laba grāmatveža atbalsts.

Viņa nemēdz analizēt savu pagātnes rīcību un arī konkurentus nepēta, par viņiem, viņu pakalpojumiem un cenām neinteresējas. Vairākums Lienes klientu ir sievietes. Klientu vidū ir arī tādi, kuri ar Lieni ir kopā vēl kopš pirmās darbavietas, bet kopumā uzņēmēja ar sapratni izturas pret to, ka klienti mēdz izmantot pakalpojumus dažādās vietās – tas esot dabiski, ka cilvēks var gribēt kaut ko pamainīt.

Pakalpojumu klāstu uzņēmēja veido kā lego, liekot klucīti pie klucīša – visu laiku meklējot ko jaunu, jaunas procedūras un iekārtas, kas papildinātu iepriekšējās un ļautu klientiem sasniegt vēl labākus rezultātus. Katra jauna iekārta tiek iegādāta, ieklausoties iekšējās sajūtās un taureņos vēderā. Lienei arī paveicies ar iekārtu piegādātāju, kas ļāvis norēķināties par iekārtām pakāpeniski, kamēr tās jau lieto darbam.

Darīt savas veselības un skaistuma labā

Pēdējā laikā Liene pati klasisko masāžu vairs nepiedāvā, tā vietā pievērsusies sejas modelējošām masāžām. Viņa par savu misiju uzskata cilvēku izglītošanu par to, ka organisms ir vienots veselums un nevar skatīt kādu tā daļu atrauti no pārējām. Liene regulāri publicē sociālajos tīklos īsas videopamācības ar noderīgiem vingrojumiem un pašmasāžas paņēmieniem, ko katrs, kurš vēlas izskatīties un justies labāk, var praktizēt mājās. Video uzņemšanu Liene izmēģinājusi, kad mācījusies tiešsaistes programmā – tur šādi video bija jāveido kā mājasdarbs. Ejot līdzi laikam, Liene izlēmusi šādus video gatavot savas prakses sociālo tīklu kontiem. Procesā nākas daudz mācīties, iegūstot jaunas zināšanas un pieredzi. Liene priecājas par katru, kuram tas izrādījies noderīgi savas veselības un izskata uzlabošanai. Diemžēl cilvēki mūsdienās esot slinki strādāt paši, kā arī tiekot sagaidīts tūlītējs rezultāts. Novecošana diemžēl nav novēršama, taču svarīgi, kā mēs novecojam – Liene mudina apzināties, ka mēs paši varam izdarīt kaut ko savā labā, lai novecotu skaistāk un būtu veselāki.

radās Jenots

Aldis Putniņš ir IT jomas speciālists, kas pirms vairākiem gadiem nodibinājis savu uzņēmumu SIA Alpha Solutions. Kopā ar viņu uzņēmumā šobrīd strādā arī sieva Alise, kura ir pārdošanas vadītāja. Uzņēmuma piedāvājumu var sadalīt divās daļās: Aldis piedāvā dažādus IT risinājumus biznesam – datortehnikas, projektoru, ekrānu iegādi, uzstādīšanu un apkalpošanu, mājaslapu izstrādi un uzturēšanu –, kā arī programmu Jenots, kas ļauj izglītības iestāžu ēdinātājiem tiešsaistē izveidot sabalansētas ēdienkartes.

Izstrādā labāk funkcionējošu programmu

Uzņēmējs stāsta, ka viss sācies, strādājot Ventspils Digitālajā centrā. Tur pie viņa bieži pēc palīdzības vērsušās Ventspils bērnudārzu darbinieces, jo ar esošo ēdienkaršu sastādīšanas programmu bieži radušās tehniskas problēmas, bet izstrādātājs, kas nodrošinājis tehnisko atbalstu, nereti bijis pret darbiniecēm nelaipns, tāpēc viņas labprātāk palīdzību meklējušas Digitālajā centrā. Tā Aldim radusies ideja izstrādāt savu tiešsaistes ēdienkaršu veidošanas rīku, kas funkcionētu labāk. Kad tas bijis saprogrammēts, Aldis ar to iepazīstinājis Ventspils Izglītības pārvaldi un pirmos klientus – pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniekus.

Programma atvieglo darbu izglītības iestāžu medmāsām un saimniecēm, sastādot Ministru kabineta noteikumiem atbilstošas ēdienkartes bērniem. Programma automātiski ļauj salāgot uzņemamās uzturvielas, ievērot noteikto sāls un cukura daudzumu un citus svarīgus aspektus. Programma nodrošina pavārgrāmatu ar vairāk nekā 650 tehnoloģiskajām kartēm, ieskaitot veģetārās ēdienkartes, tehnoloģiskās kartes cukura diabētam, celiakijai, laktozes nepanesībai. Tāpat tā palīdz pārskatāmi uzskaitīt krājumus, automātiski sagatavot produktu pasūtījumu un ērti kontrolēt izmaksas. Tā iznāk ietaupīt darbinieku darba laiku un resursus, ar programmu var strādāt attālināti, no jebkuras vietas. Jenots ir abonējams pakalpojums, lietotājiem nav papildu izmaksas par ieviešanu.

Svarīgi laikus testēt produktu

Nu, kad pagājuši gandrīz trīs gadi kopš produkta lietošanas pirmsākumiem 2020. gada aprīlī, ar šodienas pieredzi uzņēmējs teic – ja sāktu vēlreiz, dotu izstrādāto produktu tā lietotājiem kādu laiku iepriekš vispirms testēt, par to pat samaksājot, jo tikai lietošanas laikā var atrast labojamās kļūdas un nepilnības. Labu pieredzi uzņēmējs guvis, kad produktu sācis testēt Liepājas lielākais izglītības iestāžu ēdinātājs SIA Māras lācis, kurš kļuvis par nozīmīgu sadarbības partneri un sniedzis vērtīgu atgriezenisko saiti. Liepājas uzņēmums savulaik vēlējies pasūtīt līdzīgas programmas izstrādi, bet tad ar LIAA Liepājas biznesa inkubatora darbinieku starpniecību uzzinājis, ka LIAA Ventspils biznesa inkubatorā jau darbojas uzņēmums Alpha Solutions, kas ko tādu piedāvā. Aldis uzsver, ka tieši liepājnieku atgriezeniskā saite palīdzējusi būtiski pilnveidot programmu, un pēc tam viņam pavērusies iespēja piedāvāt savu produktu plašāk, visā Latvijā. Šobrīd Jenotu izmanto jau 109 izglītības iestādēs. Lai gan Latvijā vēl ir, kur izvērsties, Aldis jau prāto par iespēju programmas saturu iztulkot un piedāvāt arī citās valstīs. Atbalstot programmas lietotājus, kā arī reklāmas nolūkos uzņēmums regulāri rīko dažādus vebinārus un veselīga uztura meistarklases, kurās par nozarei aktuālām tēmām runā pārtikas tehnologi, uztura speciālisti, Pārtikas un veterinārā dienesta darbinieki.

Pēc atbalsta uz inkubatoru

Aldis kā LIAA Ventspils biznesa inkubatora klients arī citiem rekomendē ar savām biznesa idejām nākt pēc atbalsta uz inkubatoru, lai saņemtu vajadzīgo atbalstu – vispirms pirmsinkubācijas programmā, pēc tam inkubatorā. Inkubators piedāvā konsultācijas, apmācības, grantus un cita veida palīdzību. Starp citu, kārtējā pirmsinkubācijas uzņemšana LIAA inkubatoros visā Latvijā norisināsies no 1. līdz 20. martam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: