Turpinām publicēt ventspilnieku stāstus par to, cik grūti vai viegli būt savā biznesā. Šoreiz Martas Gorobecas pieredze. Mākslas un rokdarbu veikala Šarlotes Roze līdzīpašniece Marta Gorobeca ir biznesā vien gadu – uzņēmums dibināts pērn 14. februārī, bet veikaliņš Annas ielā, kur pircējus sagaida un apkalpo pati saimniece, atvērts aprīlī.

Te var nopirkt izejmateriālus rokdarbiem, piemēram, dziju, pērlītes, polimēra mālu, vai lietas labai un radošai laika pavadīšanai, piemēram, mozaīkas un gleznas izkrāsošanai pēc numuriem vai izšūšanai, trīsdimensiju koka puzles, komplektus ziepju darināšanai, kā arī veikala saimnieces un citu radošu ļaužu darinājumus – cepures, šalles, šūtas un tamborētas rotaļlietas, polimērmāla auskarus un citas preces.

Pārvērst hobiju biznesā

Marta stāsta, ka vienmēr gribējusi darīt kaut ko savu, bet nav bijis skaidrs, kas tieši tas varētu būt. Meklējot īsto profesiju, Marta iesākusi studijas vienā augstskolā, tad otrā, bet nevienu no izvēlētajām specialitātēm nav sajutusi kā savu. Kovida pandēmijas laikā strādājusi ēdināšanas uzņēmumos, bet tos skārusi pandēmija, tāpēc palikusi bez darba un reģistrējusies Nodarbinātības valsts aģentūrā kā darba meklētāja. Tur pieņēmusi piedāvājumu kursos mācīties mazo uzņēmējdarbību. Kursi līdzās nodarbībām paredzējuši arī praktisku darbu – reāla biznesa plāna izstrādi. Martai ienācis prātā biznesā pārvērst savu hobiju – rokdarbu darināšanu –, tāpēc biznesa plāns tapis tieši par šādu biznesu. Tā kā kovida laikā citādas izklaides iespējas bijušas ļoti ierobežotas, Marta, kuru rokdarbi aizrauj kopš bērnības, nodevusies tamborēšanai, un reizēm Ventspilī nav bijis iespējams nopirkt nepieciešamo rokdarbu darināšanai. Tad nācies pasūtīt internetā, bet, nevarot preci apskatīt un aptaustīt, reizēm gadījies, ka pasūtītā lieta, piemēram, nav atbilstošā izmērā.

Kas zina, varbūt plāns tā arī paliktu uz papīra, ja kādā rītā Marta kopā ar draugu Kristapu nebūtu internetā ieraudzījuši sludinājumu, ka Vecpilsētā iznomā telpas veikalam. Sludinājums uzrunājis, un jau pavisam drīz telpas apskatītas klātienē. Marta uzteic atsaucīgo saimnieku, kurš piekritis jaunajiem censoņiem izīrēt telpas, kaut uzņēmums vēl nav bijis nodibināts. Uzņēmuma dibināšanas dokumenti kārtoti jau pēc tam, un te palīdzējusi grāmatvede. Marta uzsver, ka viņai bijis svarīgi, lai viss tiktu izdarīts pareizi, tāpēc palīgā aicināts cilvēks ar zināšanām un pieredzi. Jaunā uzņēmēja vēlējusies visu darīt pašu spēkiem un līdzekļiem, tāpēc nav izmantojusi nekādu valsts vai pašvaldības atbalstu, biznesa uzsākšanai nav ņemti kredīti. Uzņēmuma līdzīpašnieki ir Marta un Kristaps, nenovērtējams ir Martas ģimenes atbalsts – Martas vecāki Daina un Jānis ļoti daudz palīdzējuši. Pāris mēnešu garumā iekārtojuši tukšās veikala telpas, pakāpeniski tās piepildot, pētot un meklējot labākos piegādātājus. Mēbeles, ar kurām iekārtots mājīgais veikaliņš, ir Martas tēta paša darinātas. 

Ticēt savai idejai

Vaicāta, vai kaut ko darītu citādāk, ja uzņēmumu dibinātu vēlreiz, uzņēmīgā ventspilniece saka: «Vienīgā lieta, ko es darītu citādāk – es laikam tik ļoti sākumā nebaidītos. Esmu gandarīta par to, kas mums ir sanācis. Paldies ģimenei par atbalstu!» Vēl viņa ir pārliecināta, ka nevajag pārāk daudz stāstīt par savām iecerēm, pirms tās īstenotas – Marta novērojusi, ka nereti cilvēkiem patīk izteikt negatīvus viedokļus no sērijas tur nekas nesanāks vai tas neatpelnīsies, kas var būt traucējoši un pat likt atteikties no biznesa idejas īstenošanas. Turklāt parasti šādus viedokļus izsaka ne jau biznesa cilvēki, bet tādi, kuriem pašiem sava biznesa pieredzes nav. Marta iesaka ticēt savai idejai, nepadoties un to īstenot.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Larijs Kukarans 17.02.2023, 20:50:54

    Varbūt vaļasprieku,neviss hobiju?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: