Šonedēļ pensionāru biedrībā Ventspils liedags tika svinēti lieli svētki, kādus bieži nesvin. Seniori 100 gadu jubilejā sveica savas organizācijas vecāko dalībnieci – leģendāro Mildu Antropi. Sasniedzot savu zīmīgo jubileju, šī trauslā sieviete saglabājusi humora izjūtu un nelokāmu raksturu.

Mildu Antropi tiešām var saukt par sievieti leģendu. Pašreizējais uzņēmums «Ventspils nafta» termināls (VNT), kas pirms diviem gadiem atzīmēja 60. dzimšanas dienu, tika būvēts ar Mildas kundzes tiešu līdzdalību un viņas vadībā. Milda Antrope bija galvenā inženiera vietniece uzņēmumā, sākumā tā būvniecības laikā un pēc tam arī darbības laikā. No 1959. līdz 1985. gadam viņa vadīja visas trīs Ventspils pārkraušanas naftas bāzes, kā tolaik sauca VNT, būvniecības kārtas. Milda Antrope joprojām atceras visus datumus, kad sāka būvēt un palaida ekspluatācijā naftas bāzes kārtas, rezervuāru parkus, naftas muliņus, cauruļvadus; pirmo tankkuģu iekraušanu pie katra naftas muliņa. 2014. gadā par viņu uzņemta dokumentālā filma Cita Milda.

Neskatoties uz pasē ierakstīto dzimšanas datumu, par viņas dzīvi nav iespējams runāt pagātnē. No uzņēmuma, kuram viņa veltījusi visu savu darba mūžu, Milda Antrope nešķiras joprojām. Viņa arī tagad vada to VNT pensionāru organizāciju, kuri pelnītā atpūtā devās līdz 1996. gadam. Milda aktīvi un bezkompromisa veidā aizstāv uzņēmuma vecāko veterānu intereses, kuri nav paspējuši nopelnīt sev lielas pensijas. Tāpēc viņu pazīst arī pašreizējā VNT kolektīvā. Pēdējā reize, kad Milda ciemojās uzņēmumā, nebija nemaz tik sen – pirms pandēmijas.

VNT personāla nodaļas vadītāja Laila Saulīte jubilārei nodeva sirsnīgus apsveikumus no uzņēmuma kolektīva. «Mildas kundze uzņēmumā ir leģendāra persona. Mēs glabājam viņas kafijas tasīti un skaidri zinām, ka vispirms jādzer kafija, bet pēc tam – tēja. Mēs gaidām jūs mūsu ballēs un atceramies, ka noteikti vajag padejot ar Mildu,» dažus noslēpumus par Mildas kundzes attiecībām ar viņas bijušo uzņēmumu atklāja Saulīte. Viešņa pateicās jubilārei par viņas ieguldījumu savulaik lielākā naftas un naftas produktu pārkraušanas termināļa Baltijā izveidē. «Bez šī uzņēmuma, iespējams, arī Ventspils būtu citādāka,» noslēgumā pieļāva Saulīte.

Apsveikt Mildas kundzi bija ieradusies arī Ventspils vācu kultūras biedrības vadītāja Māra Kraule. Kopā ar jubilāri viņas nodziedāja dziesmu vācu valodā. Milda Antrope darbojas vācu kultūras biedrībā kopš tās dibināšanas, proti, jau gandrīz 20 gadus. «Viņa vienmēr ir aktīvi piedalījusies mūsu pasākumos, ekskursijās, ballēs. Daudz ko mums ir iemācījusi,» pastāstīja Kraule.

Savā simtajā dzimšanas dienā Mildas kundze visiem viesiem par pārsteigumu jokoja, strīdējās ar organizatoriem (piemēram, kur viņai apsēsties vai kurš viņu drīkst fotografēt), dejoja, grieza torti, dziedāja un pieņēma apsveikumus no viesiem. Jāatzīst, žurnālistiem reti gadās piedalīties ventspilnieku 100 gadu jubilejās un redzēt tik aktīvus jubilārus! Par daudz ko liecina arī fakts, ka Milda dzīvo viena savā piektā stāva dzīvoklī. No tuviniekiem viņai palicis vienīgais māsas mazdēls Juris Rāmulis, kurš bija atbraucis no Rīgas apsveikt Mildas kundzi jubilejā. «Raksturs viņai nav dāvana. Bet viņas atsaucību un rūpes par tuvākajiem arī nevar atņemt. Viņa vienmēr ir piedalījusies ģimenes pasākumos, labprāt apdāvinājusi citus un nekad nav atteikusies palīdzēt,» pastāstīja viesis.

Ikdienās Mildas kundzei palīdz Nelda Ozola no biedrības Ventspils liedags. «Atnesu produktus no veikala un picu, kas viņai ļoti garšo. Kopā ejam staigāt, bieži pavadu viņu līdz frizētavai,» stāsta Mildas kundzes brīvprātīgā palīdze. Vēl nesen viņas kopā apmeklējušas koncertus un citus pasākumus pilsētā. Mildas kundze joprojām uz sava dzīvokļa balkona audzē ziedus un zaļumus. Biedrība Ventspils liedags uzdāvināja jubilārei dāvanu karti picērijā. Savukārt pilsētas dome jubilāri nozīmīgajā jubilejā sveica, dāvinot vienreizēju pabalstu 1000 eiro apmērā un piešķirot ikmēneša pabalstu 50 eiro apmērā, tādējādi apliecinot, ka Ventspils ir draudzīga ne tikai ģimenēm un mazuļiem, bet arī senioriem. Milda Antrope ir pirmā ventspilniece, kura saņēma šogad palielināto pabalstu simts gadu vecumu sasniegušajiem iedzīvotājiem. «Starp Ventspils ilgdzīvotājiem ir dažādu tautību pārstāvji. 100 gadu jubilejā esmu sveicis latviešus, krievus, lībiešus,» pastāstīja pilsētas domes deputāts Didzis Ošenieks.

Starp citu, šobrīd Milda Antrope ir viena no diviem Ventspilī deklarētajiem iedzīvotājiem, kas sasnieguši 100 gadu slieksni. Pansionātā Selga dzīvo ventspilniece, kurai ir jau 103 gadi. Viņa ir jubilāres vārdamāsa – Milda Vilcmeiere. Tā vien šķiet, ka šis vārds tā īpašniecēm piešķir ilgmūžību.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    Tā nu ir 24.02.2023, 16:13:42

    Raksta autoram(ei). Ko nozīmē: ...uzdāvināja dāvanu KĀRTI :) :):):):):) ??? Vai tad tagats, tik cienījamās jubilejās, dāvina kārtis...??? Cik tā ir gara un ko cienījamā jubilāre ar to rīku darīs...??? :):):):):):):):)

  • -1
    Barons (Freiherr von ...) 24.02.2023, 17:43:43

    Tā nu ir kung.
    Es ar nevaret saprast,kō varet darit ar tō Kārt ekš Picerij.Tur tokš neir tig pulk viet,le varet izgrōzities.

  • 0
    Persona 25.02.2023, 14:17:08

    Netaisiet rakstus un video par Lembergu un pārējiem pakalpiņiem.
    Mums interesētu parastā ventspilnieka ikdiena...
    Dažādu profesiju pārstāvji - ko dara ikdienā, ko dara brīvajā laikā. Godīgi, ko domā par pilsētu, tās attīstību un Domes darbu.
    Tad jūs mūsu acīs būtu laikraksts, kas atspoguļo patiesību

  • 0
    Tā nu ir 25.02.2023, 18:47:39

    Mjāāā! Te nu jāpiekrīt 100% teiktajam-rakstītam. Taču ATKAL ir viens liels BET!!!
    Vai tad Tu neesi vēl pa visu šo laiku sapratusi( is), ka TIEŠI PAR ŠĪM tēmām, visādiem jūrasielas kantoreļa pakaļlaižām, visādiem krēsludeldētājiem-liekēžiem, kur nu bez pieminētā personāža, u.c. pakaļlaizītājiem, tiek TEKOŠI sludināts, kur un kā vien tik var... , gan tai saucamā '' laikrakstā'', portālos, KTv. u.c. Ja par to saucamo ''laikrakstu...'' TAD.
    To par ĪSTU laikrakstu ''Ventas Balss", varēja DROŠI dēvēt ļoooooti daudzus gadus atpakaļ, vēl E.Melngalves laikā...( gods un slava šim cilvēkam, diemžēl, jau aizsaulē.) Tad tas TIEŠĀM BIJ vārda cienīgs LAIKRAKSTS... , kas tagats ir pārvērties par vienas personas ar savu bandu, diktējoša vienpersoniska, izredzētu censoņu cildināšanas un slavināšanas klaču lapeli.
    Tu raksti: Godīgi, ko domā...??? TAD... teikšu uzreiz:
    Tas saucamais ''godīgums", kā tāds, jau SEN SENIS vairs NEEKSISTĒ, nedz mūsu valstī, nedz valdībā, ne......... mūsu pilsētas vadoņiem!

  • -1
    Heinrich 25.02.2023, 21:05:12

    >>Tā nu ir
    Bet vai tā nebija tieši Melngalve,kura uz Ventspili uzaicināja lembergu,pati varbūt toreiz neapzinādamās,ar ko tas beigsies?Un,arī komūnistene bija.

  • 0
    Tā nu ir 25.02.2023, 15:14:37

    OOOOOO!!!!!!!! Taisni neticami... .BET!!! Drukas kļūda rakstā IZLABOTA!!! Urrrrrāāāāā!!!

  • 0
    VERONIKA M 26.02.2023, 10:57:58

    Jā, JUBILĀRI ,SIEVIETI-LEĢENDU sveica PENSIONĀRI, sveica VĀCU KILTŪRAS BIEDRĪBA, sveica UZŅĒMUMS,kuram viņa veltīja visu savu darba mūžu,- VNT,BET IZPALIKA TORTE AR 100 SVECĪTĒM UN 100 ROZES kā pateicība par viņas mūžu no VENTSPILS PILSĒTAS DOMES. NOŽĒLOJAMI!

  • -3
    Kriska 26.02.2023, 11:16:52

    Jubilāre Picērijā pusdieno jo dzīvo netālu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: