Šīs nedēļas nogalē, 27. martā, plkst. 3 (naktī no sestdienas uz svētdienu) Latvijā un daudzviet citur pasaulē notiks pāreja uz vasaras laiku, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu uz priekšu.

Patlaban pavasarī un rudenī pulksteņu rādītājus stundu uz priekšu un atpakaļ griež aptuveni 70 pasaules valstu iedzīvotāji.

Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981. gadā. Sākot no 1997. gada, vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas plkst. 3 līdz oktobra pēdējai svētdienai plkst. 4.

Speciālisti gan norāda, ka pāreja uz vasaras laiku var pastiprināt miega traucējumus, kā arī radīt tos cilvēkiem ar veselīgu miegu. Cilvēkiem ar veselīgu miegu pāreja uz vasaras vai ziemas laiku prasa zināmu periodu, lai pielāgotos citam ritmam. Parasti tas notiekot ātri - atkarībā no organisma īpatnībām dažu dienu līdz divu nedēļu laikā, taču cilvēkiem ar miega ritma traucējumiem pats fakts vien, ka būs jāmaina ritms, varot radīt iekšēju trauksmi un stresu.

Pēc speciālistu teiktā, cilvēka organisma norises, mostoties stundu agrāk, nekā ierasts, vēl ir tādas, kādas tās ir tumšajā diennakts laikā - gan melatonīna izdalīšanās, gan asinsspiediens un pulsa frekvence ir zema. Tāpat ir samazināts glikokortikoīdu, kas pievada glikozi asinīs, līmenis.

Vienlaikus pārejai uz vasaras laiku ir arī pozitīvs efekts, jo organisms pēc tumšā gada laika saņems vairāk gaismas un saules.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: