Ventspils domes speciālisti zaudējuši divus gadus ilgušajā tiesvedībā par dzīvokļu un garāžu privatizāciju vecpilsētā, Pils ielā 54.

Pilsētas domes izpilddirektors Aldis Ābele, galvenā arhitekte Daiga Dzedone un muzeja direktora vietnieks zinātniskajā darbā Armands Vijups vēlējās šajā mājā privatizēt dzīvokļus, kuros dzīvo. Turklāt Ābele un Dzedone gribēja privatizēt arī garāžas, kas atrodas uz dzīvojamajai mājai piegulošā zemes gabala. Dažādu instanču tiesas lēma, ka gan dzīvojamā māja, gan garāžas paliks pašvaldības īpašumā.

Administratīvā apgabala tiesa 1. martā pieņēma lēmumu par tiesvedības izbeigšanu attiecībā uz garāžu privatizēšanu, kas atrodas uz mājai piegulošās zemes. Bet vēl pirms tam, 2010. gada 17. decembrī, Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments noraidīja trīs minēto dzīvokļu privatizācijas pretendentu kasācijas sūdzību. Šis spriedums nebija pārsūdzams. Savukārt Administratīvās apgabala tiesas lēmumu varēja apstrīdēt. Sazinoties ar Daigu Dzedoni, Ventas Balss noskaidroja, ka viņa sev nelabvēlīgo lēmumu par garāžas privatizēšanu nepārsūdzēja.

Jau rakstījām, ka trīs pilsētas domes vadošie speciālisti tiesā apstrīdēja Ventspils domes 2008. gada 10. novembra lēmumu par dzīvojamās ēkas Pils ielā 54 nenodošanu privatizācijai. Pieteikums atcelt pilsētas domes lēmumu tika iesniegts tiesā vēl 2008. gada decembrī. 2009. gada aprīlī Administratīvā rajona tiesa prasību apmierināja. Taču pilsētas dome pārsūdzēja pirmās instances tiesas spriedumu.

2010. martā Administratīvā apgabala tiesa izbeidza tiesvedību sadaļā par ēkas privatizāciju, bet daļēji apmierināja Ābeles un Dzedones prasību par garāžu privatizāciju. Šo tiesas lēmumu pārsūdzēja abas puses. Punktu dzīvokļu privatizācijas lietai pielika Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments, atzīstot, ka pašreizējiem dzīvokļu īrniekiem nebija tiesiska pamata prasīt nodot dzīvokļus privatizācijai.

Māja atrodas vēsturiskajā vecpilsētā – teritorijā, kas atzīta par valsts nozīmes pilsētbūvniecības un arhitektūras pieminekli, un ir šī pieminekļa daļa. 2000. gadā mājas ekspluatācija tika pārtraukta neatbilstošā tehniskā stāvokļa dēļ, un tā tika nodota rekonstrukcijai. Nama rekonstrukcija Ventspils nodokļu maksātājiem izmaksāja 211 703 latus.

Pēc rekonstrukcijas 2001. gadā ēka no jauna tika nodota ekspluatācijā. Likums par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju stājās spēkā 1995. gada 25. jūlijā, un likums nosaka, ka dzīvojamās mājas, kuras nodotas ekspluatācijā pēc šī likuma spēkā stāšanās brīža, nav obligāti nododamas privatizācijai. Tiesības uz šajā mājā esošo dzīvokļu privatizāciju bija iepriekšējiem dzīvokļu īrniekiem, kuri tur dzīvoja pirms renovācijas, taču viņi šīs tiesības neizmantoja. Neviena no pašreizējiem iemītniekiem viņu vidū nebija. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: