Līdz 25.martam 22 Ventspils vispārizglītojošo skolu pedagogi piedalās pieredzes apmaiņas vizītē Somijā.

Nedēļu ilgajā braucienā Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā projekta „Rietumlatvijas un Rietumlietuvas dabas zinātņu izglītības kvalitātes paaugstināšana"ietvaros piedalās projektā iesaistīto Latvijas un Lietuvas pedagogu un skolu administrāciju pārstāvju (kopskaitā ap 56).

Brauciena ietvaros Latvijas un Lietuvas pedagogi un skolu administrācijas pārstāvji iepazinās ar Somijas krievu vidusskolu, kura dibināta 1977.gadā, lai veicinātu krievvalodīgo iedzīvotāju integrāciju sabiedrībā. Tikšanās laikā pedagogi tika iepazīstināti ar šīs skolas pamatprincipiem un mācību gaitu. Pedagogi dalījās pieredzē, apskatīja skolas telpas un aprīkojumu.

Viena no nozīmīgākajām tēmām, kuras tika apspriestas tikšanās laikā - skolēnu motivācija apgūt dabas zinību priekšmetus. Kā viena no nozīmīgākajām lietām Somijas pedagogi minēja skolēnu iesaistīšanu praktiskajos darbos, mācot nevis teoriju, bet sasaistot mācību priekšmetus ar reālo dzīvi, tādējādi skolēni ātri vien saprot, ka procesi dabā ir cieši saistīti ar skolā pasniegtajiem mācību priekšmetiem, tādiem kā matemātika, bioloģija, ķīmija, fizika u.c.

Somijā šādu prasmju apgūšanai ir izveidoti arī specializēti centri, kuri cieši sadarbojas ar vispārizglītojošām skolām, augstskolām un uzņēmējiem, tādējādi sagatavojot tādus speciālistus, kādi ir nepieciešami pilnvērtīgai industriju darbībai, neradot situāciju, kad skolas un augstskolas atpaliek no industrijas attīstības tendencēm. Viens no šādiem centriem Somijā ir Nacionālais LUMA centrs, kura mērķis ir veicināt dabas zinātņu priekšmetu mācīšanu un apgūšanu visos iespējamajos līmeņos. Centrs strādā ciešā sadarbībā ar skolām, to skolotājiem un skolēniem, kā arī citām ieinteresētajām pusēm, lai sasniegtu organizācijas izvirzīto mērķi.

Vienlaikus pedagogi apmeklēja Heurekas muzeju, kurā dota lieliska iespēja iepazīties ar dabas zinātņu pamatprincipiem, veicot praktiskus uzdevumus, tādējādi radot pavisam reālu priekšstatu, par dabā notiekošajiem procesiem. Šajā muzejā ir pārdomāta programma, tādējādi dodot iespēju iesaistīties un pildīt visdažādākos uzdevumus praktiski visām vecuma grupām. Muzeja gids uzsver, ka ir ļoti svarīgi skolēnus un vecākus iepazīstināt ar dabas zinātņu likumsakarībām, izmantojot interesantas un sadzīvē notiekošos procesus, piemēram, piedzīvot izjūtas, kādas rodas atrodoties 6,5 balles stipras zemestrīces epicentrā.

Šādu muzeju esamība ar pavisam vienkāršiem un atraktīviem līdzekļiem ievērojami veicina skolēnu interesi par dabas zinātnēm. Šādas iestādes pasaulē ir plaši pieejamas un tās aktīvi sadarbojas ar skolām, piedāvājot skolām iespēju organizēt laboratorijas darbus un praktiskās nodarbības muzeja telpās.

Muzeja apmeklējums pedagogiem piedāvā iespēju papildināt savas praktiskās nodarbības ar redzētajām mācību metodēm, padarot mācību vielu vieglāk uztveramu, sasaistot teoriju ar dzīvē notiekošajiem procesiem.

Atgādinām, ka projekta „Rietumlatvijas un Rietumlietuvas dabas zinātņu izglītības kvalitātes paaugstināšana" ietvaros Ventspils pilsētas pašvaldība projekta ietvaros labiekārto un ar mūsdienu prasībām atbilstošiem mācību līdzekļiem un tehnoloģisko aprīkojumu aprīko četru Ventspils vispārizglītojošo skolu ķīmijas, fizikas, bioloģijas, matemātikas un informātikas kabinetus - 1.pamatskolā, 2.pamatskolā, 5.vidusskolā un Vakara vidusskolā. Vienlaikus Projekta ietvaros Ventspils Jaunrades nama robotikas, kino – foto, kokapstrādes, tehniskās modelēšanas un astronomijas pulciņa vajadzībām tiks iegādāts mūsdienīgs aprīkojums.

Projekta kopējās izmaksas veido 694 504 latu, tai skaitā Ventspils pilsētas domes Izglītības pārvaldes aktivitāšu īstenošanai nepieciešami 306 359 latu, no kuriem 260 405 latu (85% no attiecināmajām izmaksām) sedz Eiropas Reģionālās attīstības fonds, Valsts budžeta līdzekļi veido 15 318 latu (5% no attiecināmajām izmaksām) un Ventspils pilsētas pašvaldības finansējums paredzēts 30 636 latu apmērā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: