Nesen sociālajos tīklos aktualizējās jautājums par atlaidēm skolēniem braukšanai sabiedriskajā transportā. Autotransporta direkcija (ATD) šogad plāno ieviest sistēmu, kur, lai saņemtu braukšanas maksas atlaidi, kā personu apliecinošs dokuments tiks pieņemta tikai eID karte.

ATD pārstāvis Viktors Zaķis skaidro: «eID karte būs obligāti uzrādāms personu apliecinošs dokuments iedzīvotājiem, kuri no valsts saņem braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā.» Šajā kategorijā ietilpst cilvēki ar invaliditāti, politiski represētie, daudzbērnu ģimenes u.c. «Ar eID kartes palīdzību sabiedriskā transporta vadītājs var nolasīt, kāds tieši atvieglojums pienākas kartes īpašniekam,» precizē Zaķis. ATD pagaidām nemin konkrētu termiņu, kad sāks darboties jaunā sistēma. Tomēr iedzīvotāji, kuriem vēl nav eID kartes, jau tiek aicināti nevilkt garumā ar tās saņemšanu. Jāatgādina, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes filiālēs, tāpat kā iepriekš, ir lielas rindas.

Kamēr ATD vēl nav ieviesusi jauno sistēmu, pasažieriem, kuriem pienākas atlaides sabiedriskajā transportā, ir jāuzrāda vadītājam dokuments, kas apliecina šīs tiesības, un pesonu apliecinošs dokuments. Skolēniem, kuriem pienākas braukšanas maksas atlaides un pagaidām vēl nav eID kartes, kā personu apliecinošs dokuments var kalpot skolēna apliecība vai bankas karte ISIC ar vārdu, uzvārdu un fotogrāfiju.

Temats par braukšanas maksas atvieglojumiem skolēniem tika aktualizēts pēc nesen uzvirmojušās diskusijas vienā no sociālajiem tīkliem. Lietotāja Egita Žeibe publiskoja gadījumu, ar ko rudenī saskārās viņas nepilngadīgie bērni (10 un 13 gadi), kurus autobusa vadītāja atstājusi pieturā diennakts tumšajā laikā. Viņiem kā daudzbērnu ģimenes locekļiem ar Goda ģimenes apliecību un 3+ atlaižu karti

pienācās braukšanas maksas atlaide autobusā. Taču, lai saņemtu atlaidi, bija nepieciešams uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Bērniem bija bankas kartes ISIC, kas ir pielīdzinātas skolēna apliecībai, taču vadītāja tās nepieņēma kā personu apliecinošu dokumentu, savukārt bērniem nepietika naudas pilnām biļetēm un viņi palika pieturā – 16 kilometrus no mājām, kā sociālajā tīklā norāda komentāra autore.

Diskusijā minēto autobusa reisu Ventspils novada teritorijā apkalpo uzņēmums Ventspils reiss. Uzņēmuma pārstāve Agija Leimane mūsu laikrakstam skaidroja, ka toreiz noticis nepatīkams pārpratums. Bērni neuzrādīja vadītājai personu apliecinošu dokumentu, bet tikai pateica, ka viņiem ir bankas kartes. «Vadītāja padomāja, ka tās ir parastās bankas norēķinu kartes un teica, ka tās neder, lai saņemtu braukšanas atvieglojumus. Bet saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem pasažieris atvieglojumus var izmantot, tikai uzrādot personu apliecinošu dokumentu,» pastāstīja Leimane.

Uzņēmuma pārstāve piekrīt: ja autobusa vadītāja pēc bērnu teiktā par bankas kartēm būtu lūgusi viņus tās uzrādīt, problēma uzreiz būtu atrisināta, jo šofere būtu pārliecinājusies, ka kartes der. Taču viņa par to neiedomājās. Savukārt bērni, nesagaidot tālākas darbības no vadītājas puses, izkāpa no autobusa. «Vadītāja negrasījās izsēdināt bērnus un jebkurā gadījumā būtu atstājusi viņus autobusā taču viņi paši izkāpa un sāka kādam zvanīt,» kolēģi aizstāv Leimane. Saskaņā ar likumu sabiedriskā transporta vadītājam nav tiesību izsēdināt no autobusa bērnus vecumā līdz 15 gadiem, bet ir jāizsauc policija vai jānogādā bērns tuvākajā policijas iecirknī. «Šis noteikums attiecas uz jebkuru sabiedriskā transporta maršrutu: pilsētas, novada, starppilsētu,» lasāms Ventspils reisa mājaslapā.

Ventspils reisa Pārvadājumu daļā redakcija noskaidroja, ka pilsētas sabiedriskajā transportā skolēniem nav braukšanas atvieglojumu. Tomēr pašvaldība piešķir skolēniem atlaidi 75% apmērā mēnešbiļetei. Bērni līdz 3 gadu vecumam pilsētas transportā brauc bez maksas, bet no 4 līdz 7 gadiem – ar biļeti, kas maksā 7 centus par vienu braucienu. Savukārt novada skolu skolēniem braukšanu sabiedriskajā transportā daļēji apmaksā novada pašvaldība. Informāciju, kuriem skolēniem pienākas braukšanas atvieglojumi, uzņēmumam Ventspils reiss sniedz novada skolas.

Pirms pāris nedēļām sociālajā tīklā parādījās jauna Egitas Žeibes sūdzība par Ventspils reisu. Šoreiz mikroautobuss, kas bija ceļā uz Rīgu, pieturā neuzņēma Egitu un vēl vienu pasažieri. Agija Leimane ir informēta arī par šo gadījumu, kas noticis, iespējams, vienā no pieturām novadā. Šoreiz autobuss neapstājās, jo tajā neesot bijis brīvu vietu. «Šādos gadījumos mēs iesakām pasažieriem iegādāties biļetes iepriekš, tad viņiem būs garantēta vieta,» skaidroja Leimane, piebilstot, ka ieriekš biļetes var iegādāties braucieniem no jebkuras pieturas, ne tikai no autobusa atiešanas punkta.

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    žurka 27.01.2023, 10:28:55

    Tikmēr Ventspils PMLP pat pierakstīties nav iespējams, vai nu aplikācijā uz to pašu dienu, vai sēdi dzīvajā rindā.

  • 0
    Simia 28.01.2023, 00:25:03

    Jo tālāk,jo trakāk!Nesaprotu ,kāpēc bērniem līdz 15 gadu vecumam,tā eID karte vajadzīga?Nezinu vai prāta darbs- 8 gadīgajam bērnelim,dot līdzi dokumentu,kuru var nozaudēt,pilnīgi vienalga vai tā būtu dzimšanas apliecība ,pase vai ID!Un ko pēc tam , rakstīt PMLP paskaidrojumu, maksāt sodu par nozaudēšanu,un atkal par naudu izgatavot jaunu karti?Tad kāda velna pēc vajadzīgas tas Ventspils Reiss braukšanas kartes,kur nezin kāpēc ,vajag personas kodus,bildi,lai to nokārtotu.?

  • 0
    Inta Putane 28.01.2023, 08:27:12

    Vajag taču kaut kā legāli iegūt visu PERSONU biometriju!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: