Uz interviju Ventspils domes deputātu, Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāju un partijas Latvijai un Ventspilij vadītāju Aivaru Lembergu Ventas Balss uzaicināja, lai izvaicātu par jauno valdību, kā arī par galvenajiem izaicinājumiem, ar kuriem šogad būs jāsaskaras Latvijai, un uzdevumiem, kas būs jārisina ventspilniekiem.

Iesācies jaunais gads. Kāds tas būs Latvijai?

– Diemžēl ir daudz nezināmā. Galvenais nezināmais, protams, ir karš. Pagaidām tas vēl tieši neskar Latviju, izņemot bēgļus un bažas par drošības stiprināšanu. Taču, spriežot pēc tā, kā tur attīstās notikumi, ka nenotiek nekādas sarunas un tiek pielietoti cietsirdīgi paņēmieni, baidos, ka karš no tradicionālās karadarbības var pāraugt kodolkarā. Un tā būs pavisam cita katastrofāla situācija. Tiesa, ir pasaules līderi, kuri cenšas apturēt šo neprātīgo karu – piemēram, Romas pāvests par to runāja savā Jaungada uzrunā. No otras puses, daudz nezināmā ir arī jaunās valdības darbībā. Valdības sastāvs diezgan būtiski ir mainījies, pie varas nākuši politiķi no Apvienotā saraksta, no kuriem daudzi ir vadījuši pašvaldības. Vai viņi noturēs savu loģisko kursu vai arī komforta dēļ pakļausies Kariņam? Tas arī pagaidām nav zināms. Tagad ir runa pa šī gada budžetu. Ministriju prasības palielināt izdevumus ir par 2,3 miljardiem eiro. Bet, pēc jaunākās informācijas, vēl nesadalītie papildu ienākumi no ekonomikas attīstības plānoti 700 miljonu apmērā. Kāpēc es tagad par to runāju? Ja atceraties, iepriekšējā Kariņa valdība, kad tai bija vajadzīga nauda, 2020. gadā atņēma 5% punktus no iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumiem, kas pienācās pašvaldībām. Proti, bija 80%, bet palika 75%. Šie 5% veidoja 130 miljonus, bet ar tagadējo inflāciju – visus 200 miljonus. Nav garantiju, ka valdība neatņems vēl 5%. Ventspilij tie ir 2  miljoni eiro, kas ir paredzēti konkrētām uzņemtām saistībām – nodrošināt skolu un bērnudārzu darbu, uzturēt kārtībā pilsētas ielas utt. Politiķiem no Apvienotā saraksta, kas ietilpst valdošajā koalīcijā, it kā būtu jābūt ieinteresētiem, lai finansējums pašvaldībām nesamazinātos. Taču atkārtošu vēlreiz - viss būs atkarīgs no tā, kādā virzienā viņi ies. Tāpēc negribu zīlēt un izdarīt kādus pārliecinošus vērtējumus, kamēr nav skaidrības šajos jautājumos.

Kā jūs kopumā vērtējat Kariņa otro valdību?

– Pēc ministru sastāva šī valdība ir spēcīgāka nekā iepriekšējā. Taču, tā kā Ministru prezidents palicis iepriekšējais – vājš un tāds, kurš rūpējas tikai par to, lai saglabātu savu amatu, ir grūti prognozēt, kāds būs šīs valdības darbs. Tur ir cilvēki, kuri pieraduši strādāt un pieņemt lēmumus patstāvīgi. Bet kā viņi parādīs sevi jaunajos amatos? Ja šiem pašiem ministriem būtu cits Ministru prezidents, es būtu optimistiskāks. Bet pagaidām optimisma nav.

Jūs jau minējāt, ka daudziem pašreizējiem deputātiem un ministriem ir liela pieredze pašvaldību vadīšanā. Vai tas palīdzēs Ventspilij sasniegt savus mērķus valdībā?

– Ventspilij nekad, nevienā valdībā nav bijis īpašu priekšrocību. Mūsu spēks ir tajā, ka, pirmkārt, visiem projektiem, ko mēs gatavojām valsts un Eiropas līdzfinansējuma saņemšanai, bija jābūt spēcīgiem, bet tam nepieciešama stipra, profesionāla komanda. Otrkārt, mēs vienmēr esam aktīvi aizstāvējuši savus projektus tieši tad, kad tika izstrādāti finansēšanas nosacījumi. Ja šis process ir caurspīdīgs, publisks un loģisks, tad Ventspils nezaudēs savu daudzu gadu garumā izstrādāto potenciālu. Bet, ja projektu vērtēšanā tiks piemēroti politiski lēmumi, tad rokas mums būs par īsām. Ventspilij, tāpat kā Latvijai kopumā, ir vairāki svarīgi jautājumi, kas Latvijas valdībai, parlamentam un prezidentam nav prioritāri, bet es šos uzdevumus uzskatu par vissvarīgākajiem. Tie ir daudzveidīgi pēc satura un aptver vairākas nozares. Tas jau atkal ir karš. Tas atstāj negatīvas sekas uz Latvijas attīstību, tajā skaitā uz pilsētu un pagastu teritoriju attīstību, īpaši ārpus Lielrīgas robežām. Valdība pat nav izanalizējusi sekas un iespējas mīkstināt vai novērst tās. Problēmu gūzma saistībā ar kara sekām, to novērtēšana vispār nav dienaskārtībā! Atsevišķi tiek runāts par drošību, taču tā ir tikai viena lielās dienaskārtības daļa. Ar karu saistītā situācija ir jāizskata no cilvēka skatpunkta: kā mazināt iemeslus, kas pazemina konkrētā ventspilnieka, Latvijas iedzīvotāja dzīves līmeni. Otrs svarīgs jautājums ir ostu reforma. No 1. janvāra bija jāslēdz Ventspils brīvostas pārvalde un Rīgas brīvostas pārvalde. Tā ir ierakstīts likumā. Taču līdz šim nekas nav un, visdrīzāk, arī netiks slēgts. Ventspilī turpina strādāt divas struktūras – vecā, kas juridiski no 1. janvāra ir likvidēta, un AS  Ventas osta, kas tikai tērē naudu un vairāk neko nedara. Reformas rezultātā kravu apgrozījums ostā 2020. un 2021. gadā samazinājās divas reizes. Pagājušajā gadā bija kaut kāds pieaugums, taču tas ir tikai kara dēļ un tāpēc, ka šeit varēja parādīties kravas no Kazahstānas, kuru agrāk nekad nav bijis. Tā ir īslaicīga parādība. Ja Krievija pateiks nevest kravas uz NATO valstīm, bet gan uz Krievijas ostām, tad šo kravu šeit vairs nebūs. Es ļoti ceru, ka uzvarēs veselais saprāts un ostu pārvaldība atgriezīsies pie tās formas, kāda bija līdz ASV sankcijām attiecībā pret Latviju, kas tika ieviestas pēc Latvijas valdības lūguma 2019. gada beigās.

Vai esat optimists attiecībā uz ostu reformas iespējamo atcelšanu?

– Esmu nedaudz optimists, jo iecerētajā reformā nav nekā racionāla – ne struktūras Ventas osta izveidošanā, ne izslēdzot no ostas pārvaldīšanas pilsētas pašvaldību, pusi no kuras teritorijas aizņem brīvosta. Tas ir pilnīgs absurds! Jebkurš saprātīgi domājošs cilvēks to saprot. Tāpēc arī vēlētājs parādīja sarkano kartīti Konservatīvajai partijai, kura virzīja šo reformu. Bet tas viss notika ar Kariņa Jaunās Vienotības un Nacionālās apvienības atbalstu. Bet viņiem pašreizējā valdošajā koalīcijā ir vairākums. Vai viņi spēs atzīt to, ka ostu reforma bija kļūda? Gudrais atzīst savas kļūdas, bet muļķis uz tām pastāvēs. Tā saucamais jaunais Rīgas un Ventspils ostu pārvaldības modelis pēc būtības ir atgriešanās pie PSRS, kad ostu pārvaldīja valsts uzņēmums - Ventspils (attiecīgi Rīgas) tirdzniecības osta.

Vai, iepazīstoties ar valdības deklarāciju, jūs noticējāt solītajai ekonomikas transformācijai un cilvēku labklājības pieaugumam?

– No deklarācijas nevar saprast, kā valdība sasniegs deklarētos mērķus. Lai kaut ko izdarītu, pirmkārt, ir vajadzīga stipra organizatoriskā puse. Bet es neredzu kādas nebūt pārmaiņas valdības organizatoriskajā darbā. Jaunas ministrijas izveidošana nemaina darba saturu. Otrkārt, ir nepieciešami ārējie resursi. Un tā nav tikai Eiropas Savienības nauda, ko piešķir noteiktām programmām. Vajadzīgi vēl arī privātie resursi. Bet kas pie mums tiek darīts, lai piesaistītu privātos resursus? Un no kurienes tie var nākt? Nekādu aktivitāti šajā jomā es neredzu, gluži otrādi – tiek likti šķēršļi, lai pat tie, kuri domā šeit investēt, skaidri saprastu, ka viņus te neviens negaida. Lai ieguldītu Latvijas ekonomikā, investoram ir jāpierāda, ka viņš nav nelietis vai noziedznieks. Citās valstīs to neprasa. No šī viedokļa Latvijai ir ļoti neizdevīgi būt piefrontes zonai un ieņemt tik uzbrūkošu pozīciju, kādu tā ieņem. Jēgas no tā nav nekādas – mēs neko neizmainīsim kaimiņvalstu politikā. Tai pat laikā mēs sūtām investoriem signālus, ka šeit ir nedroši, piefrontes, iespējama frontes zona.

Vēl aizvien nav pieņemts 2023. gada valsts budžets. Kā tas ietekmē pilsētas plānus un pilsētnieku ikdienas vajadzības?

– Ikdienas vajadzības tas nekā neiespaido. Ventspils ir pieņēmusi savu budžetu šim gadam. Mūs tas skar tikai tādā mērā, vai iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļa, kas ienāk pašvaldību budžetos, tiks saglabāta 75% apmērā. Savus izdevumus mēs plānojam ar aprēķinu, ka tiks saglabāta. Protams, Eiropas Savienības nauda varētu ieplūst ātrāk ekonomikā, bet tā nenotiek pirmo reizi, un tas nav traģiski.

Kādi uzdevumi būs jārisina Ventspilij tuvākajā laikā?

– Galvenais mūsu pilsētas uzdevums ir modernizācija. Domāju, ka nekādu lielo projektu – kā koncertzāle Latvija vai zinātnes centrs VIZIUM – nebūs. Taču modernizēt to, kas jau ir – tas mums ir svarīgi. Reiz mēs bijām pirmie, kas izveidoja, piemēram, Olimpisko centru un daudz ko citu, taču 20 gadu laikā arī citi ir radījuši tādus objektus, bet jaunākus. Modernizācija maksā naudu, pāris dienu laikā to nevar sasniegt, taču galvenais, lai šis jautājums pastāvīgi būtu dienaskārtībā. Izšķiroši svarīgi, lai tuvāko gadu laikā Ventspilī darbu sāk 5–7 jaunas ražotnes un būtiski pieaug nodarbinātība IKT nozarēs.

Kas pilsētas pašvaldībai pagājušajā gadā nav izdevies?

– Ne tikai Ventspilij nav izdevies nodot ekspluatācijā virkni jauno objektu – krīzes un sadārdzinājuma būvniecībā dēļ. Daudzas būvniecības kompānijas vai nu nav pildījušas savas saistības, vai izpildījušas tās ar lielām problēmām. Mums ir, piemēram, objekts, ar kuru izpildītājs – Ostas celtnieks – nav ticis galā, – tā ir Piejūras brīvdabas muzeja ēka. Taču tas ir labojams. Pilsētai 730 gadus nav bijis tādu objektu, un, ja tie tiks nodoti uz pilsētas 733. jubileju, nekas briesmīgs nenotiks. Lata piemineklis bija jānodod ekspluatācijā jūlijā, bet nodeva šī gada janvārī. Kas par to? Pilsētas un pilsētnieku ikdienas dzīvi tas nekā neietekmē.

Kāds ir jūsu viedoklis par ievērojamo algu palielināšanu politiķiem un valsts augstākajām amatpersonām?

– Grozījumus par algu palielināšanu augstākajām valsts amatpersonām pieņēma iepriekšējā Kariņa valdība. Tajā sasaukumā Jaunajai Vienotībai Saeimā bija astoņas deputātu vietas, tagad – 26. Tātad vēlētājs ir atbalstījis Jaunās Vienotības politiku, nobalsojot par to Saeimas vēlēšanās, kaut arī ne ar absolūto vairākumu. Nacionāļi arī ar labiem rezultātiem tika ievēlēti Saeimā, tātad tauta arī viņus atbalstīja. Mēs jau esam runājuši par to, ka tautai izdevumi strauji kāps, bet algas tik ātri nepieaugs. Pagājušajā gadā reālā alga, ņemot vērā inflāciju un pirktspēju, samazinājusies par 8%. Tas nozīmē, ka vidējais valsts iedzīvotājs tika atsviests par diviem gadiem atpakaļ.

Ar kādiem izaicinājumiem nāksies saskarties šogad?

– Ar to, par ko es jau runāju, – karu un tā sekām. Vēlētos minēt vēl vienu nopietnu izaicinājumu – attieksmi pret nacionālajām minoritātēm no prezidenta, valdības un parlamenta vairākuma puses. Tā ir augstprātība un cilvēku šķirošana pēc nacionalitātēm, pēc sarunu valodas; ja tu neesi latvietis, tad jau tiec turēts aizdomās. Šobrīd cilvēki tiek iebiedēti paust savu viedokli. Drīkst tikai pareizo, lai gan mums valdībā nav pareizā viedokļa ministra. Draud ar atlaišanu no darba vai pilsonības atņemšanu. Cilvēkam ir grūti saprast, kāda pozīcija viņam jāieņem, ko viņš drīkst teikt un ko – ne. Mēs tādā laikā jau esam dzīvojuši, un es to labi atceros. Kad tev uzmanīgi bija jāseko līdzi, lai nepateiktu kaut ko lieku vai, nedod Dievs, aizliegtu. Lielākais, ko tu varēji atļauties, bija izstāstīt anekdoti, un arī tad bija labi jāpadomā, kam to var stāstīt. Mani ļoti uztrauc, ka Latvija virzās uz totalitārismu un valstisku kontroli pār katra cilvēka tiesībām domāt, saņemt informāciju un paust savu viedokli. Tas ir absolūtā pretrunā Satversmei un norāda uz varas vājumu. Ja jūsu argumenti ir pārliecinoši un saprotami izklāstīti, tad jūs varēsiet pārliecināt par savu patiesību nevis ar administratīvām metodēm, bet gan ar saprātu, argumentiem. Bet kad saprāta nepietiek, tad tas tiek darīts no spēka un iebiedēšanas pozīcijām.

Ko no šī gada sagaida jūsu ģimene?

– Ģimenē man galvenais lai ne vienmēr man būtu taisnība, bet gan – lai mēs esam laimīgi. Mācāmies viens otram piekāpties. Otrs – lai pietiktu pacietības rūpēties par sevi un savu veselību, paturot prātā to, ka neviens ārsts nevar mums iedot veselību. Tas ir jādara mums pašiem. Lai gan manā vecumā ir svarīgi, lai blakus būtu zinoši ārsti, jo šajā ziņā Latvijā vēl ir milzīgas problēmas.

Lasi vēl

Komentāri (33)

  • -9
    Kriska 23.01.2023, 12:14:14

    Vis ļoti loģiski un saprotami izklāstīts. Kā teica viens TV varonis "orators nepārspējams".

  • -17
    Renars Z 23.01.2023, 12:22:36

    Par modernu Ventspils pilsētu.

  • 0
    Optika 24.01.2023, 09:23:21

    Tā arī neko konkrēti nepateica - ko nozīmē moderna pilsēta!

  • -8
    Renars Z 24.01.2023, 13:26:42

    Moderna nozīmē mūsdienīga, inovatīva pilsēta, kur vecais tiek atjaunots vai pielāgots mūsdienu vajadzībām. Piemēram apgaismojums tiek nomainīts, jauni projekti-Rodeļu trase. Jauna brīvdabas muzeja ēka. Veloceliņi, elektro busiņi, moderns pils muzejs, Vizium, mūsdienīgs Rehabilitācijas centrs, moderns temperatūras tablo pie jūras, modernas bibliotēkas, saules paneļi uz jumtiem, modernas ražošanas ēkas, moderna koncertzāle. Modernas un krāsainas Lemberga žaketes un krekli.

  • -1
    reku 25.01.2023, 18:41:14

    Lemberga krāsainās žaketes drīzumā redzēs viņa kameras biedri un cietumsargi..

  • -2
    reku 23.01.2023, 14:02:08

    Te vietā citāts no Orvela:
    "Lai dzīvo Biedrs Napoleons! Napoleonam vienmēr ir taisnība."

  • -1
    Vadims Kevrelis 23.01.2023, 15:06:03

    Kā jau ierasts aiz pilsētas ''modernizācijas'' atkal politika bez kuras nav iedomājama šī cilvēka pastāvēšana bet pārējie jautājumi nebūtiski un mazsvarīgi.

  • 0
    Sandra Harmonija 23.01.2023, 19:40:04

    Ja valdībā ielikti kādi pārstāvji ,tad viss vēl kārtībā .

  • -1
    Virsliga 24.01.2023, 08:20:00

    Cienījamā Ventas Balss! Kad pēdējoreiz bijusi lielā intervija ar Ventspils domes priekšsēdētāju Vītoliņu? Vai tieši viņam nebūtu jāvaicā par padarīto un plāniem Ventspilī? Varbūt par ekonomiku tomēr labāk varētu komentēt domes priekšsēdētāja vietnieks Gūtmanis, kurš atstāj ļoti kompetentu iespaidu un vismaz savu biznesu ir veidojis godīgi pats. Kad vispār "Ventas Balsī" ir bijusi lielā intervija ar citiem deputātiem? Vai par ostas jautājumiem nebūtu jājautā Kristovskim? Vai par uzņēmējdarbību nebūtu interesantāk palasīt, ko domā Čeporjus vai Vočtavs? Vai Jums pašiem nav apnicis tiražēt vienu un to pašu salkano propagandu?

  • -10
    ventasbalss.lv 24.01.2023, 14:01:15

    Labdien! Pēdējā intervija ar Ventspils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāju Jāni Vītoliņu tika publicēta 9. janvārī!
    https://www.ventasbalss.lv/zinas/sabiedriba/47538-intervija-ar-jani-vitolinu-pilseta-attistas-un-veido-darba-vietas

  • -1
    Optika 24.01.2023, 09:39:11

    Vai šādi jautājumi būtu jāuzdod Sociālo lietu komisijas vadītājam? Kāpēc netiek uzdoti kārtīgi jautājumi par problēmām Ventspilī, bet kuļ tukšus salmus par prezidentu un premjeru? Kā Ventspils plāno risināt jau gadiem esošo dzīvokļu pieejamības problēmu pilsētā? Bet te mums stāsta par lielo sasniegumu ''Lata'' pieminekli. Ostā kravu kritums ir jau pēdējos 10 gadus vismaz - un, ja atmiņa neviļ, tad tieši opozīcijas darba rezultātā mums vispār ir tās beramkravas no Kazahstānas. Kāpēc tiek melots, ka ASV ieviesa sankcijas pret Ventspili, vai ostu? Sankcijas ieviesa pret A.Lembergu nevis pilsētu. Un vēl viena lieta ko vēlētos pajautāt - kāpēc Ventspils teju stāv uz vietas privāto investīciju jomā - pilsētā nav laba investīciju vide? Visas būves (ja neskaita vietējo privātmājas) ir pašvaldības būvētas, bet privātie investori Ventspilij iet ar līkumu - jaunu veikalu nav, ofisa ēku nav, investīcijas izklaides infrastruktūrā nav? Kas atbaida privātos investorus no ienākšanas pilsētā?

  • -12
    Marta P 24.01.2023, 14:29:07

    Nu jautājumus jau žurnālisti nosaka. Kādu tēmu rakstam izdomājis, tādu arī ievirza. To jau intervējamais ietekmēt nevar.

  • -14
    Viktors Torpēda 24.01.2023, 15:09:40

    1) Jautājums par prezidentu, visnemīlētāko Latvijas vēsturē, un narcisu premjeru ir loģisks. Iespējams, ne viņu faniem.
    2) Dzīvokļi Ventspilī ir pieejami. Un laiks, kad izpildkomiteja darbojās ar dzīvokļu būvēšanu beidzās līdz ar sociālismu.
    3) Ja nepatīk piemineklis latam - vai Latvija patīk?
    4) “Opozīcijas darbības rezultātā” nekādas akmeņogļu kravas no Kazahstānas nav nodrošinātas. Tās pasaulē nodrošināja karš Ukrainā un nesamērīgi augsta akmeņogļu cena.
    5) ASV ieviesa sankcijas pret Latvijas valsts iestādi Ventspils brīvostas pārvalde, pret likumīgām Latvijas nevalstiskajām organizācijām, kā arī pret Latvijas pilsoni. Šādas darbības sauc par sankcijām pret Latvijas valsti.
    6) Privātās investīcijas Ventspilī tiek ieguldītas.
    7) “Visas būves” nav pašvaldības būvētas. No jaunas rūpnīcas būvniecības un privāto investīciju piesaistes atteicās Ģirta Valda Kristovska vadītā Ventspils brīvostas pārvalde 2020. gadā.

    Lūdzu nenodarboties ar politisko aģitāciju.

  • -2
    Varis Paijs 24.01.2023, 15:53:17

    Loģika Lemberga gaumē ir šāda -

    Kad kravas krīt, tad tur nav nekāda sakara ar to, ka Krievija vairs neved ogles caur Baltijas valstīm, jo kravas krīt tāpēc, ka Lembergs nevada brīvostu.
    Kad kravas aug, tad tur nav nekāda sakara ar to, kurš un kā vada brīvostu, jo kravas aug tāpēc, ka Krievija ļauj.

    Vienkārši ģeniāli :)))

  • -3
    Optika 26.01.2023, 00:21:37

    Atbilde - Viktors Torpēda:
    1) Nav nekādu oficiālu statistikas datu par mīlētāko, vai nīstāko prezidentu valsts vēsturē
    2) Ņemot vērā, ka leiši ir iepirkuši dzīvokļus sezonālajam tūrismam - īres dzīvokļi ir problemātiski pieejami + Rīgas cenās
    3) Lata piemineklis, vairāk atgādina ''Lata'' kapa vietu
    4) Ogles no Kazahstānas sāka masveidā ieplūst 2021.g. (karš sākās 2022.g. 24.februārī)
    5) Viena fiziska persona nav Latvijas valsts! Sankcijas pret Latvijas ostām nav ieviestas, un tam kā pierādījums ir kravu apjoma kāpums + kuģi un kravas ienāk pilnīgi visās Latvijas ostās
    6) Ņemot vērā, ka gadiem stāv sludinājumi, ka pārdod neskaitāmus nekustamos īpašumus un neviens tos gadiem nepērk (pie tam ne par tām lielākajām cenām) nozīmē, ka pilsētā nav pievilcīga privātā investīciju vide + nav pieejamas mūsdienām atbilstošas komerctelpas.
    7) Ar investīciju piesaisti mazajiem un vidējiem uzņēmumiem nav problēma kopš 2020.g., bet gan krietni senāka

    Lūdzu nenodarboties ar politisko aģitāciju

  • -7
    Viktors Torpēda 26.01.2023, 16:12:02

    - Par prezidentu lūk še ir: https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/valsts-prezidenta-levita-reitings--vesturiski-zems.a416749/
    - Par sankcijām - sankcijas pret jebkuru valsti ir sankcijas pret šīs valsts fizisku un/vai juridisku personu. Tātad, ja sankcijas ir pret fizisku personu – sankcijas ir arī pret valsti, kuras pilsonis vai piederīgais ir šī persona. Ja sankcijas ir pret kādas valsts nevalstisko organizāciju – sankcijas ir pret attiecīgo valsti. Ja sankcijas ir pret Ministru kabineta vadītu iestādi – sankcijas ir arī pret attiecīgo valsti. Sankcijas pret Latvijas valsti ietekmēja kravu apgrozījumu Latvijas ostās kopumā un tai skaitā Ventspilī. 2019.gadā kopējais kravu apjoms Ventspils ostā bija vairāk nekā 20 tūkst. tonnu, savukārt 2022.gadā – nepilni 15 tūkst. tonnu. Ventspils ostā, sankciju rezultātā, kopējais kravu apjoms samazinājies teju par 6 tūkst. tonnu. Savukārt Liepājā kravu apgrozījums šajā periodā pieauga par 300 tūkst. tonnām.

  • -7
    Viktors Torpēda 26.01.2023, 16:12:27

    - Kurus īpašumus gadiem nepērk? Ir kāds piemērs? Adrese, kad ielikts, cik ilgi nav nopirkts? Saki konkrētus piemērus.. Savukārt par mūsdienīgām komerctelpām – tikko Zinātnes centrā bija telpu nomas tiesību izsole. Tā pat Pils ielā TestDevlab uztaisīja. Tā pat arī Lidl atnāca un uztaisīja jaunu veikalu, Jysk ar atnāca, sakārtoja sev telpas, atvēra jaunu veikalu. Arī dažādi mazāki veikaliņi pilsētā pa laikam parādās..
    - ja mini, ka ir problēmas ar investīciju piesaisti mazajiem un vidējiem uzņēmumiem – dod konkrētus piemērus, statistiku.
    - Arī par dzīvokļiem – konkrētus datus, kādas tad ir tās Rīgas cenas, kāda ir problemātika. Dati?

  • -5
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 26.01.2023, 16:19:29

    Atbild Ekonomikas un iepirkumu nodaļa:
    Informējam, ka 2021. gada augustā, viens no visstraujāk augošajiem veikalu tīkliem ikdienas dzīves un atpūtas mazumtirdzniecības nozarē, Dāņu uzņēmums JYSK atvēra savu veikalu Ventspilī, Celtnieku ielā 20.
    Tā pat 2021. gada 7. oktobrī Eiropas vadošais mazumtirgotājs “Lidl”, klātesot Ventspils valstspilsētas domes izpilddirektoram un daudziem nepacietīgi gaidošiem pilsētniekiem, atvēra savu jauno veikalu Ventspils Gāliņciemā, Kuldīgas ielā 90.
    Pirms tam PEPCO veikals Ventspilī tika atvērts 2020. gada 11. decembrī Ganību ielā 22/24, T / C MEGO.

  • -5
    Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 26.01.2023, 16:19:58

    Lai risinātu īres mājokļu pieejamības problēmu, Ventspils valstspilsētas pašvaldība, pirmā un vienīgā Latvijā izsludinājusi Īres dzīvojamo māju Ventspilī jaunbūvju projektu līdzfinansēšanas konkursu. Kā arī jaunu konkursu “Ēku atjaunošana vai pārbūve, nolūkā radīt īres dzīvokļus Ventspilī”. Līdzfinansējuma maksimālais apjoms katrā no konkursiem ir paredzēts 35% apmērā no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām, bet ne vairāk kā 200 tūkst. eiro. Papildu informācija www.ventspils.lv sadaļā konkursi.

  • -2
    Optika 26.01.2023, 23:06:07

    JYSK atvērās, jo atbrīvojās beidzot kāda lielāka komerctelpa - tas bija pateicoties tam, ka GIGANTS mēbeles aizgāja uz bijušo Optimus mēbeles telpām, jo Optimus mēbeles samazināja savu esamību šeit Ventspilī telpu ziņā - jā Optimus mēbeles ir joprojām 2x veikali (bet otrs ir krietni mazāks), bet arī tas ir pateicoties tam, ka Ventspili cik man zināms pameta veikals Sils un dārzs, vai, kas tamlīdzīgs. Dienvidkurzemes novadā attīstās jauns pārtikas ķēžu veikals ''SPAR'' - viņi ienāks Ventspils pilsētā? Es šobrīd neredzu viņiem atbilstošas komerctelpas savai darbībai pilsētā, ja nu vienīgi viņi izdomā būvēt veikalu kā ''LIDL''. Ir kāds būvniecības projekta pieprasījums, kas varētu atbilst veikalam Ventspilī tuvākajā laikā? Un otrs jautājums Ventspils pilsētas domei, kas notika ar investoru Rūpniecības ielā 1. (T/C it kā tika plānots)? neizskatās, ka tur kāda investīcija būtu ienākusi.

  • -2
    Arnis Junge 31.01.2023, 13:42:13

    - Kā informēja TV Panorāma Levita darbību negatīvi vērtē 60% aptaujāto, pozitīvi 25%, līdz ar to viņa reitings ir ļoti negatīvs -35%. Tas ir vienīgais, ilglaicīgi negatīvais no visiem 6 valsts prezidentiem.

    - Lai risinātu īres mājokļu pieejamības problēmu, Ventspils valstspilsētas pašvaldība, pirmā un vienīgā Latvijā izsludinājusi Īres dzīvojamo māju Ventspilī jaunbūvju projektu līdzfinansēšanas konkursu. Kā arī jaunu konkursu “Ēku atjaunošana vai pārbūve, nolūkā radīt īres dzīvokļus Ventspilī”. Līdzfinansējuma maksimālais apjoms katrā no konkursiem ir paredzēts 35% apmērā no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām, bet ne vairāk kā 200 tūkst. eiro. Papildu informācija www.ventspils.lv sadaļā konkursi.
    Ventspils pilsētā īres dzīvokļu cenas ir robežās no 3,5 EUR/m2 līdz 8 EUR/m2, mediāna 5,5.
    Rīgā, padomju laika ēkās:
    1.Zolitūdē:3,5-9; mediāna 6;
    2.Imantā: 4-11; mediāna 6;
    3.Maskavas priekšpilsētā: 4,5-13,5; mediāna 7,5;
    4.Mežaparkā: 5-17; mediāna 9.

  • -2
    Arnis Junge 31.01.2023, 13:45:21

    Pa vidu dārgākajiem dzīvokļiem padomju laika ēkās ir arī dzīvokļi “jaunajos” projektos.
    Līdz ar to “OPTIKA” (iespējams Landmanis) portālā izplatīja viltus ziņas.

    - Ir kas nemīl dzimto Latviju. Pieklīdeņi.

    - 2021.gadā akmeņogles “masveidā” nepārkrāva. 2021.gadā tika pārkrautas 600 000 tūkstoši tonnas, bet 2022.gadā 3,2 milj. tonnu, jeb par 2,6 milj. tonnu vairāk. Atgādināšu, ka kara gads ir 2022.

    - Sankcijas ļoti negatīvi ietekmē arī Latvijas valsts Dzelzceļa darbu. Pārvadāto kravu apjoms samazinājies no 49 miljoniem tonnu 2018.gadā līdz 21 miljonam tonnu 2022.gadā. Latvijas valsts Dzelzceļš no pelnoša kļuva par nodokļu maksātāju dotējumu.

  • -1
    domāju 01.02.2023, 14:54:13

    Par sankcijām. Jādomā, ka katrs atceras, ka sankciju sarakstā bija minēta arī osta.Un tad nu Rinkevičam bija jāplosās, lai dabūtu ostu no tā saraksta ārā... Tā gadās, jo pat ne visi politiķi saprot, kas ir osta un kas ir bizness ostā un kas kuram pieder .Tāpēc jau tā " ostu reforma" arī uz priekšu neiet

  • -8
    Arogidēns 24.01.2023, 11:24:00

    Noteikti ieteiktu padomat ari par legalu graffiti sienu, lai beidzot beidz ķēpāt sienas, jo nav atļautu, brīvu sienu, kur to darīt.

  • 0
    Heinrich 24.01.2023, 11:57:05

    Dr.Gēbelss būtu lepns par tādu skolnieku.

  • -1
    Guntars Shenfelds 26.01.2023, 11:37:40

    Lembergs saka-– Galvenais mūsu pilsētas uzdevums ir modernizācija. Domāju, ka nekādu lielo projektu – kā koncertzāle Latvija vai zinātnes centrs VIZIUM – nebūs. Taču modernizēt to, kas jau ir – tas mums ir svarīgi.

    Nu tad modernizē vienu reizi pār visām.23 gadus nespēj OC stadionā uzlikt apgaismojumu futbola laukumam,bet zina tikai gudri muldēt.Un visas tās pasakas,kāpēc tas netiek darīts,paturiet pie sevīm.Ausis nokārušās no tiem makaroniem.

  • -9
    Olimpiskais centrs "Ventspils" 26.01.2023, 15:43:17

    Kā jau iepriekš esam informējuši, UEFA standartiem atbilstoša apgaismojuma iegāde un uzstādīšana centrālajā futbola laukumā prasa apjomīgu finansiālu ieguldījumu, kas varētu tikt piesaistīts sadarbībā ar Latvijas Futbola federāciju. Jautājums vairākkārt ir aktualizēts pārrunās ar federāciju, tomēr tālāku virzību šobrīd tas nav guvis. Jautājuma izvērtēšanā jāņem vērā arī šī brīža ekonomiskā situācija, kad būtiski pieaug gan energoresursu cenas, gan būvniecības izmaksas, šādas investīcijas futbola laukuma apgaismojumā ekonomiski nav pamatojamas.

  • -1
    Optika 26.01.2023, 22:46:53

    Bija tā iespēja 2022.g. noskatīties vienu interviju ar Maksimu Krivuņecu (cik atceros, tad viņš caur LFF ir atbildīgs par Virslīgu un infrastruktūru), un tur tieši vaicāja par stadionu infrastruktūru un tieši par OC Ventspils prasīja - viņš teica, ka šis jautājums jau sen esot bijis pacelts, bet kaut kā nav bijusi pretimnākšana no pretējās puses - tolaik uzcelt mākslīgo apgaismojumu OC Ventspils izmaksas esot lēstas ap 350 000 - 400 000 eur. Esot bijis plānots mākslīgais apgaismojums Jelgavā, Jūrmalā Slokas satdionā un cerējuši uz Ventspili, esot bijis mērķis šos stadionus izveidot atbilstoši UEFA otrajai kategorijai, bet...! Vēl viens fakts par modernizāciju - Liepājā nesen atklāja pilna izmēra slēgto futbola halli (pirmo ārpus Rīgas) - un treniņi iet tur uz pilnu klapi. Tika runāts arī par citām plānotajām slēgtajām futbola hallēm - cik sapratu starp minētajām pilsētām bija vārds Cēsis, Rēzekne utt., bet ne Ventspils!

  • -6
    Viktors Torpēda 27.01.2023, 13:55:25

    Apgaismojums futbola laukumā nav nepieciešams. Tam nav nekāda pamatojuma, jo spēles var notikt gaišā dienas laikā.

  • -1
    Guntars Shenfelds 26.01.2023, 20:51:29

    Man neinteresē OC Ventspils atbildes,jūs tur esat nulles,jo kaut ko izlemt par attīstību jūs nevarat un kā jau rakstīju,no jūsu atrunām 23 gadu laikā varētu jau nelielu grāmatu uzrakstīt.Lembergs personiski tribīņu priekšā solīja,ka apgaismojums būs vēl tad ,kad nāca Latvijas čempionu tituli.Pēc tam, protams, aizmirsa un bija citas atrunas.Tagad ,diemžēl lielais futbols mums vairs nav un nav zināms kad būs.Es tikai atgādināju Lemberga kungam,ja runā par modernizāciju,tad lai izdara darbus ,ko nav paveicis visu šos divdesmit trīs gadus.OC Ventspils var netērēt laiku atbildēm.

  • -4
    Viktors Torpēda 27.01.2023, 13:59:39

    Ja Tev neinteresē atbildes, tad neuzdod jautājumus!
    Visas centra bāzes tiek iekārtotas, atjaunotas utt par centra līdzekļiem, ne Lemberga. tikai loģiski, ka atbild pats centrs.

  • 0
    Vadims Kevrelis 27.01.2023, 13:31:19

    MartaP: kurš tad ir izdomājis tik ''grandiozu'' virsrakstu -žurnālists vai intervējamais.

  • 0
    Guntars Shenfelds 27.01.2023, 17:24:06

    Es ar Jums cūkas kopā ganījis neesmu (Viktors Torpēda),tā kā torpedējiet kādu citu.Ja esat tik gudrs,tad paskaidrojiet,kur tad palika tie ieplānotie līdzekļi apgaismojumam,jo transformatora stacija bija uzcelta,kabeļi bija novilkti līdz paredzamajām mastu vietām.Un čuš,pēkšņi viss apstājās.Ak jā, Jūs jau tanī laikā laikam zem galda staigājāt,bet mani atļaujaties uzrunāt ar tu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: