Vakar koncertzālē Latvija notika Gada atzinība sportā 2022 pasniegšanas ceremonija, apbalvojot Ventspils sportistus un sporta darbiniekus par sasniegumiem pagājušajā gadā.

Šoreiz par labākajiem sportistiem atzīti Daniela Ivanova un Roberts Krūzbergs; tituls Cerība sportā piešķirta Tomam Markusam Salnājam, Paraugs sportā ir Andrejs Černuho, nominācijā Gada seniors balva pasniegta Valdim Celam, bet nominācijā Mūža ieguldījums – Brigitai Romanovskai. Gada labākā komanda ir motoklubs Rodeo, savukārt ventspilnieku simpātijas balvu izpelnījies Vadims Popovs.

Balvas Gada atzinība sportā 2022 ieguvēji tika sveikti deviņās nominācijās, no kurām astoņās uzvarētājus noteica profesionāļi – Sporta komisijas, kā arī Izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejas pārstāvji. Savukārt nominācijā Ventspilnieku simpātija, kā par to liecina pats nosaukums, izvēle bija ventspilnieku rokās, jo uzvarētājs tika noteikts vienīgi iedzīvotāju balsojuma rezultātā.

Balva nominācijā Labākā sportiste piešķirta svarcēlājai Danielai Ivanovai. Viņai pieder divi vicečempiones tituli, kas izcīnīti Eiropas čempionātā pieaugušajiem un pasaules junioru čempionātā, kā arī viņa ir bronzas medaļniece Eiropas junioru čempionātā. Ivanova labojusi ne tikai personīgos, bet arī Latvijas rekordus savā svara kategorijā.

Savukārt kā Labākais sportists apbalvots šorttrekists Roberts Krūzbergs. Pekinas Ziemas olimpiskajās spēlēs Krūzbergs ieguva 9. vietu 500 metru distancē, tādējādi Olimpiskajās spēlēs uzstādot Latvijas augstāko rezultātu šorttrekā. Tāpat Krūzbergam pieder uzvara pasaules kausa posmā Monreālā, Kanādā, 1000 metru distancē, turklāt viņš ir pirmais sportists no Latvijas, kurš ticis pie šāda panākuma. Pasaules čempionātā Krūzbergs ieguva 5. vietu, bet Eiropas čempionātā – 9. vietu 1000 metru distancē.

Līdzīgi kā pagājušajā gadā, tā arī šogad, vērtējot balvas pretendentus nominācijā Gada labākais treneris, rezultāts ir par labu svarcelšanai – balvu atkārtoti saņēma Eduards Andruškēvičs un Viktors Ščerbatihs. Abu treneru vadībā augstus panākumus guvusi ne tikai jau pieminētā Daniela Ivanova, bet arī Ritvars Suharevs un Artūrs Plēsnieks, kuri Eiropas čempionātā pieaugušajiem izcīnīja 6. vietas. Treneru lepnums ir arī Armands Mežinskis, Eiropas U23 čempionāta vicečempions, kā arī Madis Urbāns, kurš, startējot Eiropas U17 čempionātā, izcīnīja 5. vietu.

Nominācijā Paraugs sportā balva piešķirta Andrejam Černuho, kurš ir ne tikai volejbola kluba Ventspils spēlētājs, bet arī tā vadītājs kopš kluba dibināšanas 2009. gadā. Komanda kļuvusi par trīskārtējiem Latvijas Nacionālās līgas čempioniem. Turklāt Andrejs Černuho ne tikai pārstāv volejbola klubu, bet arī aktīvi iesaistās pilsētas sporta dzīvē, piemēram, jau ilggadēji rīko sacensības pludmales volejbolā.

Nominācijā Mūža ieguldījums visbiežāk sumina sporta pedagogus un trenerus. Izņēmums nav arī šis gads – balvu saņēma Brigita Romanovska, vieglatlētikas trenere, kas sportam un jauno sportistu sagatavošanai veltījusi 49 darba gadus. 1973. gadā absolvējot Latvijas Valsts fiziskās kultūras institūtu, Romanovska uzsāka darbu Ventspilī – Daugavas sporta skolā kā vieglatlētikas trenere. Dzīves gaitā strādājusi arī par sporta skolotāju Ventspils 2. vidusskolā, taču kopš 2006. gada viņa ir sporta skolas Spars vieglatlētikas nodaļas trenere. Papildus darbam ar bērniem un jauniešiem Romanovskas aizraušanās ir masiera darbs. Līdzšinējo karjeru trenere veltījusi sportam un mācījusi arī citiem turēt to cieņā. Romanovska ir pārliecināta, ka trenera darbā lielāko gandarījumu sniedz audzēkņu sasniegumi un viņu personības izaugsme.

Balvu nominācijā Cerība sportā saņēma jaunais basketbolists Toms Markuss Salnājs, sporta skolas Spars audzēknis un Spars/Ventspils Augstskolas basketbola komandas spēlētājs. Spēlējot Latvijas 3x3 basketbola izlases sastāvā, iegūts vicečempiona tituls Eiropas U17 čempionātā. Spēlē Latvijas U18 izlasē. Jāpiemin, ka Ventas Balss 24. janvāra numurā ir lasāms raksts par Tomu Markusu Salnāju, kas tapa nedz pašam, nedz arī redakcijai vēl nezinot par balvas saņemšanu.

Tradicionāli tiek apbalvots arī labākais seniors, un otro gadu pēc kārtas šī balva pasniegta vieglatlētam Valdim Celam. Viņš ir pasaules čempions vieglatlētikā senioriem V70 grupā desmitcīņā, sudraba medaļas ieguvējs trīssoļlēkšanā un kārtslēkšanā un bronzas medaļas ieguvējs augstlēkšanā. Vienlaikus viņš ir arī Eiropas čempions pieccīņā un trīs sudraba medaļu ieguvējs augstlēkšanā, kārtslēkšanā un trīssoļlēkšanā.

Labākās sporta komandas tituls piešķirts motoklubam Rodeo. Noslēdzot savas pastāvēšanas 25. sezonu, Rodeo kļuva par Latvijas vicečempioniem komandu kopvērtējumā. Motobraucēji un viņu atbalstītāji lepojas ar augstiem sasniegumiem Latvijas, Baltijas un Eiropas čempionātos. Komandas braucējs Toms Macuks kļuva par Eiropas čempionu EMX2T klasē, kā arī izcīnīja čempiona titulu Latvijas un Baltijas čempionātā.

Ventspilnieku simpātijas balva nokļuvusi Vadima Popova rokās. Viņš ir triatlona aktīvists, Spara džudo nodaļas treneris, kā arī viens no Latvijas labākajiem pus-Ironman distances dalībniekiem. Jāpiemin, ka šī distance paredz peldēšanu (1,9 km), velobraukšanu (90 km) un skriešanu (21 km). Papildus panākumu gūšanai sportā, viņam izdodas arī motivēt jauno paaudzi pievērsties veselīgākam dzīvesveidam.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: