Lāčplēša dienā uz Ventspils Augstskolas (VeA) fasādes parādījās lielizmēra Latvijas karogs ar katram valsts iedzīvotājam svarīgākajiem vārdiem Dievs, svētī Latviju!. Šādu emocionālu dāvanu ventspilniekiem pasnieguši ukraiņu bēgļi.

Valsts karoga parādīšanās uz VeA fasādes ventspilniekiem bija negaidīts pārsteigums. Milzīgo sarkanbaltsarkano karogu, kura izmēri ir 15x3,7 metri, ar Latvijas valsts himnas pirmās rindas tekstu uzšuvuši ukraiņu kara bēgļi, kuri pašlaik dzīvo Ventspilī. «Šādi vēlamies pateikties visiem ventspilniekiem. Mums palīdz ļoti daudzi pilsētas iedzīvotājiem, bet līdz šim nav gadījies piemērots brīdis, lai viņiem visiem pateiktos,» stāsta Irina, ukraiņu bēgļu koordinatore Ventspilī. Par piemērotu brīdi, lai izteiktu kopīgu pateicību visiem ventspilniekiem, kļuva Latvijas valsts svētki. «Mēs nolēmām pateikties caur Latvijas valsts karogu. Karogs ir patriotisks nācijas un valsts simbols. Tieši šeit mēs sajutām, cik svarīga loma ir valsts karogam katra cilvēka dzīvē,» turpina Irina.

Dāvana ventspilniekiem valsts svētkos ir daudzu ukraiņu kopdarbs. Ideja radās Ukraiņu atbalsta centra aktīvistēm – koordinatorei Irinai un centra vadītājai Ludmilai. «Kā pateicību visiem ventspilniekiem mēs vēlējāmies atrast īpašus vārdus, kuros būtu ietvertas mūsu emocijas. Apjautājāmies vietējiem iedzīvotājiem un no daudziem atbildē dzirdējām Latvijas himnas pirmo rindiņu,» pastāstīja Irina.

Izgatavot lielizmēra karogu, ievērojot pareizās proporcijas, turklāt vēl uzšūt uz karoga tekstu izrādījās nebūt ne tik viegls uzdevums, kā varētu likties. Viens no ukraiņu bēgļiem sedza auduma iegādes izmaksas. Karmīnsarkanais audums pirkts Rīgā. Reklāmas aģentūrā Odesā Ludmila pasūtīja karoga dizaina projektu, ievērojot pareizās karoga daļu un burtu izmēra proporcijas. Pats karogs izgatavots Ventspilī. Bija nepieciešams pietiekami daudz vietas 15 metrus garā karoga daļu piegrieztnēm un burtiem, kuru izmērs ir 80 centimetri. Visbeidzot, piegrieztās un kopā sastiprinātās karoga daļas nogādāja šūšanas salonā, kur trīs dienu laikā, vienu dienu darbam veltot arī nakts stundas, ideja iemiesojās gala rezultātā – lielizmēra karogā.

Vēlu naktī Lāčplēša dienas priekšvakarā gatavais karogs tika nogādāts VeA dienesta viesnīcā, kur dzīvo liela daļa ukraiņu bēgļu. Taču ar to projekts vēl nebija pabeigts, jo vēl bija jāizdomā, kā piestiprināt karogu pie dienesta viesnīcas fasādes 8. stāva augstumā! Visas operācijas detaļas Irina neatklāja, vien uzsvēra, ka līdzdarbošanās pie kopīga uzdevuma vēl vairāk ir saliedējusi ukraiņu bēgļus – viņi ne vien izrādīja apķērību, bet arī pārdzīvoja cits par citu. 11. novembra rītā VeA fasādi jau rotāja valsts karogs ar vārdiem Dievs, svētī Latviju!.

Viena no projekta dalībniecēm ir šuvēja Olena – viņa strādā salonā Leene, kur arī tika uzšūts Latvijas karogs ar himnas pirmās rindas vārdiem. Olenai talkā nāca Ludmila. Svarīgi arī tas, ka saimniece Dace Kolāte atbalstīja savu darbinieci, ļaujot atlikt malā citus pasūtījumus, lai laikus pagūtu uzšūt karogu. «Pēdējā naktī ar Ludmilu strādājām līdz pat vieniem,» atminas Olena. Vissarežģītāk izrādījās uz auduma uzšūt burtus. Karogu viņas paguva uzšūt laikā un kvalitatīvi. Kā stāsta Irina, pēc 18. novembra, kad būs nosvinēta Latvijas Republikas neatkarības proklamēšanas diena, karogs tiks noņemts no VeA fasādes un nodots pilsētas pašvaldībai.

Olena uz Ventspili no Žitomiras atbrauca 11. augustā. Šeit jau sen dzīvo viņas māsa, kas arī bija noteicošais vietas izvēlē, meklējot patvērumu. Nesen viņai pievienojās meita un divas mazmeitiņas. Tagad ģimene dzīvo Piejūras kempingā, ik vakaru iemiegot ar nomierinošo jūras šalkoņu fonā. Olenas dēls un znots palikuši Ukrainā, lai aizsargātu savu zemi. Darbu šūšanas salonā Olena sauc par «Dieva dāvanu». Darbu šajā vietā viņai ieteica Nodarbinātības valsts aģentūras filiālē un paziņas. Pēc visu formalitāšu nokārtošanas un dokumentu noformēšanas Olena oficiāli sāka strādāt salonā Leene, kur šuj, ada un labo apģērbu. Ar sadarbību ir apmierināts gan darba devējs, gan pati Olena: viņa ieguvusi darbu, bet salona saimniece Dace Kolāte – profesionālu apģērbu konstruktori, kādus mūsdienās atrast nav viegli. «Varu tikai lepoties ar tādiem cilvēkiem kā Olena, kuri paši meklē darbu, nevis tikai gaida palīdzību,» saka Dace.

Pēc koordinatores Irinas teiktā, Ventspilī pašlaik dzīvo vairāk nekā 560 ukraiņu kara bēgļu. To skaits vēl aizvien turpina pieaugt, jo tagad ierodas bēgļi no Hersonas un Ukrainas austrumu reģioniem, stāsta Irina. Ukraiņu bēgļi aktīvi piedalās kopienas un pilsētas dzīvē.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -4
    All-cash 17.11.2022, 20:58:51

    Sirsnīgs paldies! Noņemu cepuri Jūsu tautas priekšā!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: